Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: CE: Economia Romaniei va creste cu 1,7% in acest an si 2,1% in 2012

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

CE: Economia Romaniei va creste cu 1,7% in acest an si 2,1% in 2012

Comisia Europeana a revizuit pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an, de la 1,5 la 1,7%. Pentru anul viitor, Comisia se asteapta ca Produsul Intern Brut sa creasca cu 2,1%, dupa ce in prognoza anterioara estima ca economia Romaniei va avansa cu 3,7 procente. Reprezentantii Comisiei Europene se asteapta ca economia romaneasca sa isi continue cresterea si in 2013, cand avansul va fi de 3,4%. Specialistii europeni se asteapta la o inrautatire a deficitului public, de la 4,7% din PIB in 2011 cat se estima in prognoza de primavara, la 4,9%. In ceea ce priveste inflatia, analistii institutiei se asteapta ca indicele armonizat al preturilor de consum sa scada la 3,4% anul viitor, de la 5,9% in acest an. In ceea ce priveste rata somajului, aceasta va scadea la 7,8% anul acesta. In prognoza anterioara, Comisia Europeana estima ca rata somajului va fi de 7,2% in 2011.

Fecioru, secretar de stat MCSI: Investitorul care ar urma sa aiba pana la 33% din Posta Romana va fi ales pana la sfarsitul lui aprilie 2012 si va detine conducerea companiei

Investitorul care ar urma sa aiba pana la 33% din Posta Romana va fi ales pana la sfarsitul lui aprilie 2012 si va detine conducerea companiei. Anuntul a fost facut de secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru. „Majorarea capitalului social al unei companii de stat prin aportul unui investitor strategic este o privatizare, conform legii privatizarii. Pentru ca pachetul sa fie atractiv si cineva sa vina si sa investeasca in Posta Romana s-a decis ca pachetul care e supus acestei privatizari sa fie de pana la 33% din actiuni si investitorul ales sa detina si managementul companiei”, a declarat acesta pentru HotNews.ro. Potrivit lui Fecioru, o alta decizie este ca statul sa nu ramana cu mai putin de 51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea sa nu ramana cu mai putin de 17% din actiuni in urma majorarii de capital. Mandatul actualului director general al Postei Romane, Dumitru Daniel Neagoe, expira la data de 31 decembrie 2011, a precizat Marius Fecioru. In urma cu o zi, Ministerul Comunicatiilor anunta ca un consortiu format dintr-o banca de investitii si o casa de avocatura, avand ca scop identificarea unui investitor strategic care sa devina actionar minoritar la Posta Romana, va fi selectat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012. Masura este luata in scopul redresarii economice si manageriale si statul ar urma sa ramana actionar majoritar.

OTE: Personalul Romtelecom a fost redus cu 1758 de angajati in primele noua luni din 2011/ Noi plecari vor avea loc si in ultimele luni din an

Personalul Romtelecom a fost redus cu aproape 2.000 de angajati in primele noua luni ale anului. Noi plecari vor avea loc si in aceste ultime luni din 2011, a anuntat grupul elen de comunicatii OTE. La sfarsitul lui septembrie, compania avea aproape 7.500 de angajati, in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La inceputul anului, Romtelecom a anuntat ca va disponibiliza pana la 1.400 de angajati in acest an, in urma unor proiecte care vizeaza reducerea costurilor si eficientizarea activitatii. Compania a demarat peste 20 de proiecte de transformare care se vor derula pana in 2013. Veniturile Romtelecom au depasit 160 de milioane euro in trimestrul al treilea din acest an, in scadere cu aproape 12% fata de perioada similara a anului trecut.

Europa este amenintata de „o noua faza de recesiune”

Europa risca sa se confrunte cu „o noua faza de recesiune”. Avertismentul a fost lansat de Comisia Europeana, care a revizuit in puternica scadere previziunea de crestere pentru Zona Euro in 2012 la doar 0,5%, fata de estimarea initiala, de 1,8 procente. „Cresterea s-a oprit in Europa si am putea sa cunoastem o noua faza de recesiune”, a declarat comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, cu ocazia publicarii previziunilor economice de toamna ale executivului european. Tehnic, o recesiune se defineste prin cel putin doua trimestre consecutive de recul al activitatii economice. Dar atmosfera din Europa sugereaza ca lucrurile ar putea depasi acest scenariu. „O recesiune profunda si prelugita si noi turbulente pe pietele financiare nu mai poate fi exclusa”, a recunoscut si directorul general pentru afaceri economice si monetare din Comisia Europeana, Marco Buti. In detaliu, Italia ar urma sa cunoasca o stagnare a Produsului Intern Brut in 2012. Situatia ar urma sa se amelioreze foarte incet in 2013, cu o crestere a PIB-ului de doar 0,7%, potrivit Comisiei. Grecia ar urma sa ramana in recesiune si anul viitor, cu un recul al PIB-ului de 2,8% in 2012. Comisia se asteapta la revenirea cresterii economice in Grecia in 2013, cu o majorare a PIB-ului de 0,7%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro