AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Coface a mentinut ratingul Romaniei la B. Mihai Tanasescu: Discutiile tehnice pe care le-am avut astazi cu Banca Nationala au mers foarte bine
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Mihai Tanasescu: Discutiile tehnice pe care le-am avut astazi cu Banca Nationala au mers foarte bine
Discutiile tehnice dintre delegatia Fondului Monetar International si oficialii de la Banca Nationala au mers „foarte bine”. Declaratia vine de la reprezentantul Romaniei la Fond, Mihai Tanasescu. El a explicat pentru HotNews.ro ca au avut loc mai multe discutii tehnice, concretizate in mai multe intalniri. Urmeaza ca zilele urmatoare sa aiba loc intalniri cu conducerile celorlalte institutii, a spus Mihai Tanasescu. De cealalta parte, oficialii Bancii Centrale sustin ca discutiile au fost relaxate si ca BNR s-a prezentat „cu toate temele facute”. O misiune a Fondului Monetar International, insotita de experti ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, se afla incepand de marti la Bucuresti. Discutiile au in vedere a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, pentru eliberarea a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.
Coface a mentinut ratingul Romaniei la B
Coface a mentinut ratingul Romaniei la „B”, ceea ce inseamna un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac. Country manager-ul Coface Romania, Cristian Ionescu, a declarat ca ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit la finele acestui an, cand situatia economica se va imbunatati. Accesul dificil la finantarea externa, creditarea domestica restrictiva si scaderea exporturilor au avut un impact major asupra economiei. Pe de alta parte, si solvabilitatea companiilor este puternic afectata, din cauza scaderii consumului, a deteriorii macroeconomice si a cresterii costurilor de finantare, a avertizat Cristian Ionescu. Turbulentele politice din ultimele luni au sporit gradul de incertitudine in economie. Intarzierea aprobarii bugetului pe 2010 a condus la suspendarea acordarii transelor de la Fondul Monetar International si vor duce la intarzieri in executia bugetara, cu presiuni asupra riscului. Coface estimeaza insa ca economia Romaniei va creste in acest an cu peste 0,5%, pe baza revenirii din criza a statelor vest-europene si a Statelor Unite.
16 companii particulare din Franta isi fac propria banca. Ar functiona in Romania o asemenea initiativa?
Dupa ce au lucrat in mare secret vreme de doi ani, 16 firme private din Franta au decis sa isi faca propria banca. „Bancile comerciale cu care lucram dau credite putine si scumpe. (…) Nu vrem sa concuram bancile comerciale, ci sa completam oferta lor”, a declarat consilierul special al proiectului, Sylvain de Forges. Oamenii de afaceri romani sunt insa sceptici cu privire la succesul unui proiect similar in Romania. „In primul rand, probabil ca acele companii dispun de lichiditati suficiente incat sa formeze o banca. In cazul firmelor romanesti, poate fi si asta o piedica. Cate firme romanesti stau pe un munte de lichiditati care sa le permita infiintarea unei banci?”, se intreaba retoric presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru. Francezii sunt insa in pragul lansarii acestei banci. Si sustin ca, dupa doi ani de cercetari si simulari, sunt siguri de succesul institutiei dedicate intereselor companiilor.
Ce poti face cu un tablet PC – Cateva concepte foarte populare pe internet
In asteptarea tablet PC-ului pe care Apple ar trebui sa-l lanseze pe 27 ianuarie, presa internationala de specialitate face speculatii pe marginea a ceea ce ar putea fi „gadgetul anului”. Aproape toata lumea este de acord ca 2010 este anul tablet PC-urilor; mai ales ca peste 10 producatori au promis astfel de dispozitive. Fanii spun ca dispozitivul este mai practic decat un mini-laptop si mult mai functional decat un smartphone. Imaginea e de calitate, poti citi carti, reviste, poti viziona filme, poti intra pe internet si poti accesa jocurile video preferate. Mobilitatea unui astfel de gadget este extraordinara, spun cei care sustin ca tablet PC-urile se vor vinde in volume de cateva zeci de milioane de unitati anul acesta. La polul opus sunt cei care spun ca publicul nu cere astfel de dispozitive care sunt oricum scumpe, au baterie slaba si nu sunt atat de functionale precum laptop-urile. Multi spun ca se vorbeste exagerat de mult despre tablet PC-uri, terminale care sunt pe piata de ani buni, insa care nu au reusit sa se impuna. Ramane de vazut cate se vor vinde anul acesta.