AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Cristian Popa, viceguvernator BNR: Ne vom incadra cu inflatia in grafic. Neperformantele au ajuns la 15%, dar incetinesc. Google ar putea deschide la finalul anului birou in Romania
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Cristian Popa, viceguvernator BNR: Ne vom incadra cu inflatia in grafic. Neperformantele au ajuns la 15%, dar incetinesc
Inflatia in Romania se va situa anul acesta in interiorul bandei de variatie avuta in vedere de Banca Nationala a Romaniei. In consecinta, este de asteptat ca la finalul anului sa ajunga la aproximativ 3,5%, urmand ca in 2011 sa coboare sub tinta, a declarat la o conferinta in Praga viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. „Ultimele cifre referitoare la inflatia pe 12 luni arata 4,5 procente si credem ca la finele anului se va situa in apropiere de 3,5%, care este si punctul central al bandei de variatie pentru acest an”, a precizat viceguvernatorul roman. Potrivit oficialului, proiectia de inflatie pentru urmatorii doi ani este de sub 3 procente.
Cristian Popa a vorbit si despre creditele neperformante, al caror nivel a crescut pana la aproximativ 15%. Au aparut insa semne de incetinire a fenomenului, a declarat acesta.
Google ar putea deschide la finalul anului birou in Romania
Google va deschide in acest an un birou in Romania. Anuntul a fost facut de responsabilul companiei pentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu si Africa, Amelia Cretu. In prezent, compania recruteaza oameni pentru biroul local. „Spre finalul anului speram sa avem un birou in Romania. Deocamdata nu stim sigur cand si cati angajati vor fi. Procedura de recrutare este in desfasurare”, a declarat Cretu. Potrivit reprezentantului Google, circa 90% dintre cei 7,5 milioane de utilizatori ai Internetului din Romania folosesc motorul de cautare google.ro. In plus, aproximativ 10.000 de pagini de Internet au implementat serviciul de publicitate online AdWords, detinut de Google. Compania a infiintat o firma in Romania, Google Bucharest, societate cu raspundere limitata, cu un capital social de 200 lei.
Volksbanken ar putea renunta la diviziile din Europa de Est
Volksbanken ar putea renunta la diviziile din Europa de Est. Grupul bancar austriac, ce opereaza in Romania cel de-al treilea jucator local – Volksbank, ar putea vinde divizia sa din regiune, pentru cel putin 1,1 miliarde de euro. Informatia a fost publicata de ziarul austriac „Die Presse”, care precizeaza ca Volksbanken detine 50,1% din divizia din Europa de Est, in timp ce institutii de creditare din Franta si Germania detin restul de actiuni. In decembrie, institutia austriaca de credit fusese la limita punerii sub supraveghere speciala de catre Banca Centrala a Austriei. Directorul general al institutiei financiare urmeaza sa prezinte pe 21 aprilie planurile de viitor ale bancii si rezultatele financiare obtinute in anul trecut. In luna noiembrie din 2009, banca a raportat pierderi de 468 de milioane de euro pentru trimestrul trei si a avertizat ca rezultatele pe trimestrul patru vor fi afectate de deprecieri de active. Pe piata din Romania, Volksbank este a treia institutie de credit, cu o cota de piata de aproape 7%.
Pentru prima data, banca centrala a SUA se declara ingrijorata de criza din Grecia
Pentru prima data, un sef al Bancii Centrale a Statelor Unite ale Americii s-a aratat preocupat de consecintele crizei din Grecia asupra economiei americane. Scenariul cel mai pesimist evocat de oficial este cel in care ar izbucni o panica generalizata pe piata datoriilor statelor europene. Criza elena ar putea afecta direct economia Statelor Unite, a declarat Dennis Lockhart. „Uniunea Europeana este prima piata de desfacere pentru produsele americane. Daca statele Uniunii trebuie sa prevada ajustari la problemele lor de ordin bugetar, acestea ar putea impiedica cresterea in zona euro si exporturile americane spre aceasta regiune”, a avertizat Lockhart. In al doilea rand, criza provoaca aprecierea dolarului, reducand competitivitatea exporturilor Statelor Unite. Al treilea punct sensibil este posibilitatea generarii unui „soc pe pietele financiare”. „Acesta ar putea sa se manifeste in sistemul bancar sub forma unei miscari de retragere generala a investitorilor de pe piata unor state”, a adaugat el. Dennis Lockhart este primul oficial al Bancii Centrale din Statele Unite care marturiseste deschis temeri atat de puternice asupra situatiei financiare a statului grec.