Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro:​ Deficitul bugetar a crescut cu circa 730 milioane lei in septembrie, la 2,5% din PIB. Cancelarul german Angela Merkel refuza ca statele europene sa dicteze conduita BCE

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Deficitul bugetar a crescut cu circa 730 milioane lei in septembrie, la 2,5% din PIB

Deficitul bugetar a crescut cu 730 de milioane lei in luna septembrie, la 2,5% din Produsul Intern Brut. Ministerul Finatelor a anuntat ca in perioada ianuarie-august s-a inregistrat un deficit de 2,4% din PIB. Reprezentantii ministerului au declarat ca deficitul inregistrat la noua luni „permite incadrarea in tinta anuala de 4,4% din PIB”. Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de aproape 145 de miliarde de lei, in vreme ce veniturile s-au ridicat la aproximativ 130 de miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile la bugetul general consolidat au fost cu 9,3 procente mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu putin peste 1 procent. La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au avansat cu peste 25 de procente fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar cele din accize cu aproximativ 12 procente%. Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 6% fata de anul trecut, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Cum se face capitalizarea sistemului bancar si solutii posibile ale crizei euro. Ce spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

„In acest moment, recapitalizarea bancilor la nivel european este vazuta ca o preconditie pentru a putea rezolva problema Greciei”. Declaratia a fost facuta de presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta a precizat ca sunt foarte multe banci care au in portofoliu titluri de stat emise de Grecia. Aceste titluri au fost tratate ca fiind cu risc zero, ceea ce inseamna ca nu au fost provizionate si nu au necesitat alocare de capital. Prin urmare, pierderile potentiale ca urmare a unei restructurari a datoriilor suverane le-ar subrezi puternic soliditatea financiara. Pentru a putea supravietui, multe banci europene au nevoie de infuzii de capital, sustine Ionut Dumitru. In opinia sa, banii ar urma sa vina de la actionari, prin resurse publice sau prin Fondul European de Stabilitate Financiara.

Cancelarul german Angela Merkel refuza ca statele europene sa dicteze conduita BCE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca refuza ca statele europene sa dicteze o linie de actiune Bancii Centrale Europene. „Negociem pentru o pozitie asupra BCE, care spune ce doreste sa faca” pentru a ajuta tarile din Zona Euro afectate de criza, a anuntat oficialul, precizand ca „nu trebuie sa cream falsa impresie ca politicienii asteapta ceva de la Banca Centrala Europeana”. Proiectul comunicatului final al summitului sefilor de stat si de guvern care are loc astazi la Bruxelles, redactat saptamana trecuta, contine o fraza care prevede mentinerea, de catre BCE, a masurilor exceptionale in favoarea bancilor si a statelor din Zona Euro. „Germania nu accepta aceasta fraza asa cum apare ea in comunicat”, a precizat cancelarul. Germania sustine fervent independenta Bancii Centrale Europene si vrea sa evite cu orice pret crearea impresiei ca institutia monetara de la Frankfurt s-ar afla la ordinele guvernelor europene. Printre masurile exceptionale figureaza aportul nelimitat de lichiditati catre bancile din Zona Euro, dar si rascumpararea obligatiunilor tarilor europene aflate in dificultate.

Visul pe care Steve Jobs n-a mai apucat sa-l vada realizat poate deveni curand realitate: televizorul Apple

Visul pe care Steve Jobs nu a apucat sa-l vada realizat ar putea deveni realitate: televizorul Apple. Biografia lui Steve Jobs da cateva detalii cu privire la categoriile de produse care ar urma sa fie modificate radical de companie, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Zvonurile legate de lansarea unui televizor Apple se inmultesc, iar specialistii din domeniu vorbesc despre o posibila lansare la final de 2012. „Si-ar fi dorit foarte mult sa faca pentru televizoare ce a facut pentru computere, playere de muzica si telefoane”, spune biograful lui Steve Jobs. Potrivit acestuia, Steve Jobs i-ar fi spus ca televizorul „ar putea fi usor de sincronizat cu toate terminalele si cu iCloud”. „Utilizatorii nu vor mai jongla cu diverse telecomenzi pentru cablu si DVD player. Va avea cea mai simpla interfata pe care v-ati putea-o imagina. Am gasit solutia”, ar mai fi spus Jobs. Zvonuri citate de Bloomberg, Digital Trends si alte publicatii spun ca lansarea unui televizor Apple nu este departe, iar de produs se ocupa creatorul iPod-ului, Jeff Robbin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro