Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Deficitul de cont curent s-a adancit cu 65,5% in primul trimestru, la 1,50 miliarde euro. Francezii se asteapta ca guvernul lor sa intre in incapacitate de plata  

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Deficitul de cont curent s-a adancit cu 65,5% in primul trimestru, la 1,50 miliarde euro

Pleaca tot mai multi bani din tara. Dupa primul trimestru, deficitul de cont curent a ajuns la 1,5 miliarde de euro. S-au redus drastic atat investitiile straine, cat si banii veniti din fonduri europene sau de la romanii aflati la munca in strainatate. Comparativ cu primele trei luni de anul trecut, deficitul a crescut cu peste 65 la suta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Pe de alta parte, au scazut importurile si au crescut exporturile – asta se vede din balanta de bunuri si servicii al carei deficit care s-a micsorat la 1,4 miliarde de euro, fata de 1,6 de miliarde, cat era anul trecut. Investitorii straini nu sunt prea incantati de situatia din regiune si asta se vede in investitiile facute – valoarea acestora a scazut la jumatate fata de primul trimestru din 2009. De mentionat ca si datoria externa, atat pe termen scurt, cat si cea pe termen lung, a crescut in primele trei luni ale acestui an.

Romania este pe lista tarilor unde Google a adunat „din greseala” date personale ale utilizatorilor de retele Wi Fi nesecurizate

Romania este pe lista tarilor unde Google a adunat, „din greseala”, date personale ale utilizatorilor de retele Wi Fi nesecurizate. Google a admis ca masinile utilizate pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat si date personale trimise de utilizatori. Compania americana si-a cerut scuze si spune ca de acum va avea grija ca astfel de date sa nu mai fie inregistrate. Nu se stie exact ce date confidentiale au fost stranse, insa se pare ca este vorba despre e-mail-uri, fotografii, dar posibil si date despre ce site-uri au vizitat unii utilizatori. Scandalul a izbucnit in Germania, unde autoritatile au cerut un audit pentru datele care sunt colectate. Google vrea sa linisteasca opinia publica si a tinut sa precizeze ca nu a colectat decat 600 GB de date personale, cam cat un hard-disk standard. Compania spune ca va avea grija ca datele colectate din fiecare tara sa fie sterse si asigura publicul ca nicio informatie nu a fost folosita la vreun produs Google.

Biletul lasat de secretarul general al Trezoreriei britanice succesorului sau: „Nu mai sunt bani”

Secretarul general al Trezoriei din Marea Britanie i-a lasat urmatorul mesaj, succesorului sau: „Nu mai sunt bani”. Sunt cuvintele pe care David Laws, numit in functie de premierul David Cameron saptamana trecuta, le-a gasit intr-o scrisoare, pe birou. „Ceea ce era adevarat, dar ceva mai putin decat ma asteptam,” a adaugat Laws, numarul doi in Trezorerie, dupa ministrul finantelor. Marea Britanie se va stradui in urmatoarea perioada sa reduca deficitul bugetar, cel mai mare de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Guvernul britanic, format in urma coalitiei dintre conservatori si liberali-democrati, si-a propus sa taie 6 miliarde de lire sterline din cheltuielile publice. Saptamana trecuta, noul guvern a decis diminuarea salariilor ministrilor cu 5%.

Francezii se asteapta ca guvernul lor sa intre in incapacitate de plata

Europenii si americanii vad ca plauzibila situatia in care guvernele lor ar intra in incapacitate de plata in urmatorii zece ani. Cei mai pesimisti sunt insa francezii: 53% dintre acestia se asteapta ca tara lor sa nu isi poata achita obligatiile financiare, in timp ce 46% dintre americani considera „probabil” acest risc in Statele Unite ale Americii. Rezultatele apartin unui sondaj Financial Times, care arata ca temerile legate de sectorul public financiar, initial indreptate asupra Greciei, au provocat nelinisti in intreaga lume. Nervozitatea francezilor este justificata de faptul ca deficitul bugetar se asteapta sa ajunga la 8% din Produsul Inern Brut in acest an. In Statele Unite, deficitul ar putea urca la 11 procente. In Marea Britanie, desi deficitul va fi de aproximativ 12%, doar o treime dintre cetateni sunt ingrijorati de posibilitatea incapacitatii de plata. Acelasi optimism se mentine si in Spania, tara unde prognoza de deficit este de aproape 20% din PIB. Germanii, la 28%, sunt cei mai optimisti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro