Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Diferenta dintre ratele dobanzilor pentru imprumuturile Germaniei si ale Frantei a atins un nivel record

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Daca le spui romanilor ca din datoria totala de 90 de miliarde de euro, 20 de miliarde sunt facute de ei, se supara

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, le-a recomandat analistilor financiari bancari sa ajute la „reformarea” abordarilor publice a chestiunilor economice. „Am vazut in presa referiri la datoria de 90 de miliarde de euro a Romaniei. Lucrurile trebuie nuantate”, a precizat Isarescu, intr-un discurs tinut la conferinta analistilor financiari bancari din Romania. „Avem acolo si datoriile companiilor care s-au imprumutat si datoriile bancilor care au imprumutat populatia”, a spus Guvernatorul. Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii august datoria externa a Romaniei era de 96,69 de miliarde de euro, din care datoria externa pe termen mediu si lung reprezinta aproape 80%. Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, este de peste 18 miliarde de euro, in vreme ce datoria externa garantata public este de 1,54 miliarde de euro. Datoria externa care nu este garantata public, si care provine in proportie covarsitoare din sectorul privat, insumeaza aproape 40 de miliarde de euro. Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, care sunt incluse in datoria externa, se situau la 8 miliarde de euro la finele lui august, iar imprumuturile de la Fondul Monetar International insumau aproape 10 miliarde de euro. „Ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero”, asa cum a facut Ceausescu, a declarat Mugur Isarescu. „Unii dintre noi isi amintesc cum, in anii ’70, dupa 10 ani de prosperitate au venit 10 ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica. Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona”, a explicat guvernatorul.

Diferenta dintre ratele dobanzilor pentru imprumuturile Germaniei si ale Frantei a atins un nivel record

Diferenta dintre ratele dobanzilor pentru imprumuturile Germaniei si ale Frantei a atins un nivel record. Este un semn ca neincrederea investitorilor in zona euro a crescut, inclusiv in Franta, se arata intr-o analiza a agentiei France Presse. Miercuri, diferenta dintre randamentele obligatiunilor pe zece ani emise de trezoreria Frantei si cele emise de Germania era de 147 puncte de baza. In urma cu un an, acest decalaj era de doar 45 puncte de baza. Randamentul obligatiunilor Germaniei pe 10 ani era miercuri de 1,73%. Acest decalaj nu inseamna ca Franta este atacata, ci „ia parte la o tendinta generala de crestere a ratelor dobanzilor” in urma crizei de incredere care afecteaza Italia, au explicat analistii de la Societe Generale. Temerile privind situatia din Italia au dus la cresterea costurilor imprumuturilor pe termen lung, ajungand la 7%, pentru prima data de la adoptarea monedei euro. Neincrederea investitorilor s-a extins si in cazul altor tari, singurul stat crutat fiind Germania, care este laudata pentru disciplina sa fiscala.

Ford a inceput in Germania productia celui mai mic motor pe benzina al sau si reconfirma ca fabricatia lui va demara si in Romania

Ford a inceput in Germania productia celui mai mic motor pe benzina al sau si reconfirma faptul ca fabricatia acestuia va demara si in Romania. Este vorba despre o unitate turbo cu o capacitate cilindrica de 1 litru, care va fi disponibila de anul viitor pe Ford Focus si C-Max, in versiuni de putere de 125 si 100 Cai Putere. Compania a anuntat ca va incepe si in Romania fabricatia acestui motor, in prima parte a anului 2012. In Germania, in uzina de la Koln, Ford a investit 134 de milioane euro pentru a putea produce 350.000 de motoare EcoBoost de 1 litru pe an; in urmatorii ani, compania americana spera sa ajunga la o productie de 700.000 unitati/an, dupa ce va incepe activitatea si la uzina de motoare de la Craiova. Pentru a produce in Romania cele 350.000 motoare/an, Ford are nevoie de 870 de angajati. Avand in vedere ca uzina romaneasca va dubla productia acestui motor, suma asteptata ca investitie in Romania ar putea fi tot de 134 milioane euro.

Christine Lagarde, directorul general al FMI cere Chinei sa isi lase yuanul sa se aprecieze, de teama unei „spirale a instabilitatii”

Directorul executiv al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut Chinei sa isi lase yuanul sa se aprecieze, de teama unei „spirale a instabilitatii financiare globale”. „Daca nu vom actiona impreuna, economiile lumii risca sa intre intr-o spirala a incertitudinii si a instabilitatii financiare”, a avertizat Lagarde, cu referire la criza datoriilor suverane si la amenintarile unei noi recesiuni. Oficialul a cerut Chinei sa isi intareasca yuanul, al carui nivel scazut este considerat a fi sursa excedentelor comerciale imense acumulate de Beijing. Discursul sefului FMI a avut loc cu ocazia vizitei in China, prima de la instalarea la conducerea Fondului. Oficialii chinezi au promis in repetate randuri ca vor creste flexibilitatea yuanului, dar nu doresc pentru moment sa afecteze prin aceasta marjele inguste de profit ale exportatorilor. China este un jucator-cheie in G20 si in cadrul FMI, urmand sa devina al treilea membru in ceea ce priveste drepturile de vot in cadrul institutiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro