Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Emil Boc: Stam bine din punct de vedere economic, dar suntem departe de a ne bucura. Warren Buffett: Retrogradarea ratingului SUA nu are nicio logica

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Emil Boc: Stam bine din punct de vedere economic, dar suntem departe de a ne bucura

„Romania are nevoie de maxima precautie si de evitarea oricaror politici populiste”. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii. Potrivit sefului Executivului, Romania are, la jumatatea anului 2011, un nivel al datoriei de 31,4% din Produsul Intern Brut. „Stam bine, dar suntem departe de a ne bucura. Doar 3 tari din UE au un nivel al datoriei inferior Romaniei – Luxemburg, Estonia si Bulgaria”, a explicat prim-ministrul. Seful Guvernului a precizat ca „suntem in grafic pentru crestere economica de 1,5% anul acesta, dar trimestrul al III-lea este decisiv. Este motivul pentru care rectificarea bugetara a fost orientata spre investitii, sustine Boc, care declara ca banii de la buget au fost alocati pentru ca niciun proiect european sa nu se opreasca din lucru. In ceea ce priveste salariile, „invitatia mea este la maxima precautie”, a avertizat prim-ministrul, precizand ca planul este ca incepand cu ianuarie 2012 sa incepem sa recuperam, treptat, taierile salariale. Încadrarea în plafonul de 7,2% din PIB cu cheltuielile de personal înseamnă că, anul viitor, România trebuie să continue politica de a ocupa doar un singur post vacant din 7 in sectorul public.

DAE a prezentat Guvernului spre analiza doua modele privind viitorul minister pentru absorbtia fondurilor europene

Departamentul pentru Afaceri Europene a transmis Guvernului, spre analiza, doua modele privind viitorul minister pentru absorbtia fondurilor europene. Cele doua planuri se refera la preluarea acestor atributii de catre un minister existent sau la infiintarea unei noi institutii. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Manoiu, a explicat ca au fost examinate atat modelul polonez, in care Ministerul Dezvoltarii a preluat atributiile de coordonare a absorbtiei fondurilor europene din toate domeniile, cat si modelul bulgar, in care s-a infiintat un minister in acest scop. „In modelul polonez, Ministerul Dezvoltarii are un rol foarte important de coordonare. In modelul bulgar, exista intr-adevar un ministru pentru fonduri, dar care are mai degraba un rol de coordonare fata de niste structuri existente”, a precizat Manoiu. In luna iunie, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a transmis premierului Emil Boc o scrisoare prin care isi exprima ingrijorarea in legatura cu gradul redus de absorbtie a fondurilor europene, de numai 3%.

Warren Buffett: Retrogradarea ratingului SUA nu are nicio logica

Retrogradarea ratingului Statelor Unite de catre agentia Standard&Poor’s „nu are sens”. Declaratia a fost facuta de investitorul american Warren Buffett, presedinte si director executiv al companiei Berkshire Hathaway. „Nu inteleg masura”, a spus Buffett, care si-a reafirmat increderea in calitatea creditului SUA. „In Omaha, (unde isi are sediul general compania lui Buffet), Statele Unite au inca trei de A. De fapt, daca ar fi existat ratingul AAAA, i l-as fi dat Americii”, a continuat investitorul. „Daca nu se intampla nimic altceva, daca celelalte variabile raman si nu apare o problema noua in Europa, retrogradarea ratingului nu va insemna nimic”, a spus Buffett, unul dintre cei mai bogati oameni din lume. S&P a redus vineri ratingul privind datoria publica din Statele Unite, pentru prima data in istoria lor. Ratingul „AAA”, cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie „AA +”. Perspectiva a fost mentinuta la „negativa”, ceea ce inseamna ca Standard & Poor crede ca data viitoare ratingul va fi coborat din nou. Agentia invoca „riscuri politice” care vor conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro