Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Finantele au respins integral oferta bancilor privind titlurile de stat. Sefii HP apara schimbarea drastica a strategiei companiei. Gigantul IT este insa masiv criticat

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Un nou laborator acreditat pentru masurarea radiatiilor emise de telefoane mobile sau de alte aparate electrice se deschide in Brasov/ De ce este necesar?

Autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat in urma cu o saptamana o licitatie deschisa pentru realizarea unui „Laborator acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica”. Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a explicat pentru HotNews.ro care este necesitatea acestui laborator si cu ce se deosebeste de cele existente din Craiova si Suceava. In cadrul laboratorului din judetul Brasov ar urma sa se realizeaze, printre altele, si masuratori ale radiatiilor emise de telefoane mobile sau de alte aparate electrice. Autoritatea va avea astfel capacitatea sa verifice daca produsele aflate la vanzare sunt compatibile cu directivele europene in vigoare, a declarat Catalin Marinescu. Oficialii ANCOM au explicat ca „intrarea pe piata europeana a echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii nu mai este supusa anterior aprobarii si omologarii”, principiul fiind – „libera circulatie a marfurilor”. Totusi, testele si masuratorile necesare intra in sarcina producatorului, iar „autoritatile de reglementare intervin numai atunci cand exista prezumtia de nonconformitate”. In controalele de pana acum, autoritatea apela la laboratorul din Craiova. Principala deosebire a noului laborator este faptul ca nu va functiona pe baze comerciale si va fi destinat exclusiv activitatii de control din piata. „In felul acesta este evitat orice conflict de interese care poate aparea in timpul controlului intre masuratorile efectuate de ANCOM si cele efectuate de producator”, a spus presedintele autoritatii. In 2010, cele mai multe plangeri au vizat utilizarea terminalelor destinate bruierii semnalului 3G. Valoarea estimata a contractului de la Brasov este de 14 milioane de lei. Finantarea ar urma sa se faca din resursele proprii ale ANCOM, iar laboratorul va fi amplasat pe un teren care apartine autoritatii in satul Prejmer, judetul Brasov.

Finantele au respins integral oferta bancilor privind titlurile de stat

Ministerul Finanţelor a respins în totalitate ofertele de cumpărare depuse luni de băncile comerciale pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an. Emisiunea de titluri de stat a fost în valoare totală de 900 milioane lei, dar Ministerul a considerat inacceptabil nivelul dobânzii solicitat de bănci. Oferta totală a băncilor a fost de 1,5 miliarde lei, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de catre Banca de emisiune. In acest an, Ministerul Finantelor a împrumutat de la bănci peste 34 de miliarde de lei, iar în 2010 a împrumutat de pe piaţa internă peste 41 miliarde de lei. Ministerul şi-a propus să atragă 4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în luna august, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice.

Sefii HP apara schimbarea drastica a strategiei companiei. Gigantul IT este insa masiv criticat

Sefii HP incearca sa convinga actionarii de necesitatea schimbarii strategiei si de nevoia desprinderii diviziei de PC-uri care ofera marje de profit extrem de mici. Seful HP spune ca gigantul IT este intr-un moment crucial si reorganizarea este necesara. Agentia Reuters noteaza insa ca voci din piata critica masiv decizia companiei de a renunta la sistemul webOS si la productia de smartphone-uri si tablete. O alta decizie pentru care sefii HP sunt criticati tine de intentia de a plati 11 miliarde dolari pentru preluarea companiei britanice de gestiune a bazelor de date Autonomy. Compania are vanzari anuale de sub un miliard de dolari si dispune de 2.700 de angajati. HP are afaceri de peste 125 miliarde dolari, iar renuntarea la divizia de PC-uri ar reduce cifra de afaceri cu circa 40 miliarde dolari. Conducerea companiei spune ca pe termen lung marjele de profit vor fi insa mai mari si adauga ca grupul este intr-un moment de rascruce in care trebuia facuta o schimbare majora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro