Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR: Criza a inchis 88 de unitati bancare. Bancile europene ar putea fi obligate sa isi consolideze capitalurile obligatorii pentru tranzactiile riscante

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR: Criza a inchis 88 de unitati bancare

„Bancile romanesti si-au incetinit ritmul de crestere de 9 ori, in primele 9 luni ale acestui an”. Declaratia ii apartine prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu. De cand a inceput criza economica, numarul de unitati bancare a scazut cu 88, iar peste 3.100 de angajati au fost concediati, a precizat oficialul BNR. Potrivit acestuia, bancile locale au inregistrat intrări de capitaluri de peste 308 milioane de euro in primele noua luni din acest an. Din acesti bani, aproape trei sferturi au intrat dupa semnarea acordului de la Viena, care a consolidat angajamentele primelor 9 banci care opereaza in Romania, a adaugat prim-viceguvernatorul Bancii Centrale.

Consiliul Concurentei despre reorganizarea in sectorul energetic: Mai degraba acceptam doua companii decat una

Infiintarea a doua societati energetice are mai multe sanse de a primi aviz favorabil din partea Consiliului Concurentei, decat crearea unei singure companii gigant. „Mai degraba acceptam doua companii, decat una”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Potrivit acestuia, in cazul unei singure companii, riscul crearii unei pozitii dominante este mult mai ridicat. Cu cat sunt mai multe companii, cu atat mai bine, a precizat Chiritoiu. Declaratia vine in contextul in care Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare a sectorului energetic. Ceea ce inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant: Electra si Energetica.

Georgia, tara in care a investit Patriciu, asteapta investitorii romani in telecom, agricultura si logistica

Georgia, tara in care a investit omul de afaceri Dinu Patriciu, asteapta investitorii romani in telecom, agricultura si logistica. Georgia a intrat puternic in atentia opiniei publice din Romania in momentul in care Dinu Patriciu a cumparat Banca Populara. O investitie cu un impact puternic pe piata georgiana, considera oamenii de afaceri straini care activeaza la Tbilisi. Investitia a dus la o crestere a increderii in economia acestei tari, afectata in ultimul an de criza economica globala, de cea politica interna si de razboiul din august 2008 cu Rusia. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca miscarea lui Patriciu este privita de oamenii de afaceri georgieni ca o revigorare, in primul rand din punct de vedere psihologic. Imediat dupa achizitie, oamenii au cumparat actiuni, pentru ca au fost siguri ca vor fi mari profituri.

Bancile europene ar putea fi obligate sa isi consolideze capitalurile obligatorii pentru tranzactiile riscante

Bancile din Uniunea Europeana ar putea fi fortate sa isi consolideze capitalurile obligatorii pentru tranzactiile riscante. Ministrii de finante din Uniunea Europeana au adoptat un acord preliminar in aceasta privinta. Decizia finala asupra acestui pachet de reforme revine insa statelor membre si Parlamentului European. Consiliul ministrilor de Finante a ajuns la un acord general, pentru a inaspri prevederile referitoare la comunicarea informatiilor si la nivelul capitalului obligatoriu, in tranzactiile interbancare, se arata in comunicatul de la Bruxelles. Reforma are in vedere si revizuirea politicilor de compensare financiara din sistemul bancar, care „genereaza riscuri inacceptabile”, potrivit oficialilor. Masurile au fost propuse in vara de Comisia Europeana si fac parte din eforturile mai ample ale statelor membre G20 de a obliga bancile sa-si consolideze capitalul si nivelul lichiditatilor.

Renault va lansa peste trei ani in India o masina ce ar trebui sa coste circa 3.000 de dolari

Renault va lansa in India o masina ce ar trebui sa coste 3.000 de dolari. Evenimentul va avea loc peste trei ani, potrivit acordului semnat intre Renault – Nissan si producatorul indian de motociclete si vehicule comerciale Bajaj Auto. Planurile prevad demararea, din 2012, a productiei unui vehicul ultra low-cost. Despre proiect se vorbeste de mai bine de un an, insa abia acum informatia a fost lansata oficial. Desi Renault nu a comunicat pretul masinii, informatii precedente arata ca ar trebui sa fie in jurul a 3.000 de dolari, pentru a concura cu modelul Tata Nano.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

– Banca Europeana pentru Constructie si Dezvoltare prezinta Raportul de Tranzitie pe 2009

– Tot astazi, Unicredit prezinta Banking Study 2009

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro