Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Lucian Croitoru: Reducerea CAS este o masura buna, care va stimula competitivitatea. INS: Salariul net a scazut in februarie cu 10 lei. Ramanem cu salariile brute cele mai scazute din regiune

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Lucian Croitoru: Reducerea CAS este o masura buna, care va stimula competitivitatea

Reducerea contributiilor sociale platite de angajatori este o masura buna, care va stimula competitivitatea, este de parere consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru. Acesta a declarat ca „toata lumea stie ce costuri mari sunt pentru angajatori”. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, reducerea CAS-ului nu provoaca daune la buget, interesul statului fiind sa promoveze aceasta masura pentru ca este legata direct de competitivitate. Acesta a precizat ca CAS-ul trebuie redus atat cat permite economia. In ceea ce priveste o eventuala reducere a cotei unice de impozitare, Lucian Croitoru a spus ca mai intai trebuie evaluat daca aceasta masura este sustenabila, pentru a nu se reveni dupa o anumita perioada de timp cu o actiune in sens invers, care sa destabilizeze mediul de afaceri. El a explicat ca, in cazul in care autoritatile nu vor putea sustine o cota unica redusa, nivelul acestei taxe va trebui readus la 16% sau chiar mai mult, ceea ce va afecta predictibilitatea mediului de afaceri.

INS: Salariul net a scazut in februarie cu 10 lei. Ramanem cu salariile brute cele mai scazute din regiune

Salariul mediu brut a fost in luna februarie de 1.944 lei, cu 1% mai mic decât luna precedentă. Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net a fost de 1.414 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 10 lei. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (aproape 4.000 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (855 de lei). In ceea ce priveste majorarile salariale, cele mai mari creşteri au fost inregistrare in banci, asigurari si fonduri de pensii, mai arata Institutul National de Statistica. Fata de tarile din jur, Romania continua sa aiba printre cele mai mici salarii brute. Doar in Bulgaria se castiga mai putin decat in Romania, potrivit datelor consultate de HotNews.ro pe site-urile institutelor nationale de statistica ale diferitelor state. In plus, evolutiile economiilor vecine permit cresteri salariale, in vreme ce criza locala obliga la ajustari continue. Potrivit Institutului National de Statistica, fluctuaţiile salariului sunt determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători.

Indienii de la Tata Motors discuta pentru o investitie la Cluj

Constructorul indian de autovehicule Tata Motors ia in calcul realizarea unei investitii in Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, judetul Cluj. Reprezentantii grupului au avut o intalnire, in acest sens, cu autoritatile locale, scrie Mediafax, citandu-l pe seful Consiliului judetean Cluj, Alin Tișe. Potrivit acestuia, investitia ar fi in valoare de „zeci de milioane de euro”. Tișe a precizat ca exista interes si din partea altor investitori straini pentru inceperea unor afaceri in judet. In Parcul Industrial Tetarom III din judetul Cluj mai functioneaza si fabrica Nokia.

Economisti: Japonia, amenintata de recesiune in urmatoarele luni

Impactul economic al cutremurului din 11 martie, al tsunami-ului si al accidentului nuclear de la Fukushima risca sa duca Japonia in recesiune in urmatoarele luni. Economisti citati de Agentia France Presse au declarat ca triplul dezastru a facut ca increderea investitorilor si exporturile sa scada. In acest context, o „revenire” a Japoniei este asteptata nu mai devreme de iulie-septembrie. Produsul intern brut al Japoniei, a treia putere economica a lumii, s-ar putea contracta cu cel putin 2,6% in lunile aprilie – iunie si cel mult 7,1%, potrivit economistilor mai pesimisti. Economia Japoniei a scazut deja cu 1,3% in ultimul trimestru din 2010, potrivit statisticilor oficiale. Cel mai probabil, sectorul auto si cel al electronicelor vor fi cele mai afectate. Guvernul de la Tokyo a evaluat la 300 de miliarde de dolari costurile catastrofei din 11 martie.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro