AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Ministerul Finantelor: Nu exista niciun angajament privind eliminarea scutirii pe venit in cazul programatorilor. Apple intrece Microsoft si devine compania de tehnologie cu cea mai mare valoare de piata
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Masurile de austeritate ale Guvernului: Vezi aici proiectele de lege
Cuantumul brut al salariilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, se diminueaza cu 25% in sectorul bugetar. Prevederea face parte din proiectul pentru restabilirea echilibrului bugetar. Reducerile se aplica si personalului angajat in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Acesta este primul proiect de lege asupra caruia isi va asuma Guvernul raspunderea in Parlament. Al doilea proiect de lege se refera la stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor speciale. Principalele prevederi ale proiectului de lege se refera la diminuarea cu 15% a cuantumului indemnizatiei de somaj, incepand cu drepturile lunii iunie. Incepand cu data intrarii in vigoare a legii, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari se stabileste anual, prin legile bugetare, si poate fi modificat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare. Nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere sau la trecerea in rezerva. Prevederile se aplica pana la 31 decembrie 2010. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu va mai contracta bilete de odihna, anul acesta. Cuantumul indemnizatiilor acordate pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu drepturile lunii iunie, se diminueaza cu 15%. Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
Ministerul Finantelor: Nu exista niciun angajament privind eliminarea scutirii pe venit in cazul programatorilor
Nu exista niciun angajament privind eliminarea scutirii pe venit in cazul programatorilor. Anuntul a fost facut de Ministerul Finantelor, care a precizat ca nu exista nici un angajament de eliminare a scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor, in proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare. Asadar, scrisoarea de intentie care urmeaza sa fie transmisa de catre autoritatile romane catre Fondul Monetar International si in memorandumul de intelegere cu Uniunea Europeana nu se vorbeste despre eliminarea acestei scutiri. Anterior, deputatul Varujuan Pambuccian a precizat, pentru HotNews.ro, ca este vorba despre o confuzie si ca, potrivit documentelor finale, semnate, nu se va aplica impozit asupra salariilor programatorilor. Precizarea Ministerului vine dupa ce Alianta Confederatiilor Patronale din Romania si-a exprimat protestul pentru „semnalul dat de Guvern privind impozitarea veniturilor din IT.
Deloitte: Romania risca sanctiuni din partea UE prin implementarea noilor masuri de combatere a evaziunii fiscale
Romania risca sanctiuni din partea Uniunii Europene, prin implementarea noilor masuri de combatere a evaziunii fiscale. Avertismentul vine din partea expertilor fiscali din cadrul Deloitte, care precizeaza ca Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii contine o serie de prevederi ce incalca legislatia comunitara. Proiectul prevede infiintarea de puncte de control fiscal pentru plata Taxei pe Valoarea Adaugata la achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, zahar si materiale de constructie. „Desi nota de fundamentare a proiectului semnaleaza incalcarea reglementarilor comunitare, Guvernul se bazeaza probabil pe o reactie intarziata din partea reprezentantilor Comisiei Europene, mizand pe procedurile complexe si de durata care conduc la declansarea procedurii de infringement”, explica specialistii. Si propunerea de reintroducere a accizelor pentru unele produse considerate de lux, precum blanuri, parfumuri si bijuterii, incalca prevederile Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.
Apple intrece Microsoft si devine compania de tehnologie cu cea mai mare valoare de piata
Apple a devenit cea mai mare companie de tehnologie din lume, intrecand Microsoft la valoarea de piata. Valoarea de piata a Apple a ajuns astfel la 222 de miliarde de dolari, in timp ce Microsoft este evaluata la 219 miliarde. Compania lui Steve Jobs era pe punctul de a da faliment in anii 1990, insa a fost relansata in 2001 odata cu iPod-ul. Apple nu s-a mai aflat in fata Microsoft din 1989. Cifra vanzarilor companiei lui Bill Gates este in continuare mai mare decat a Apple, sistemul de operare Windows regasindu-se pe aproximativ 90% din computerele din lume. In 1997, Apple a apelat la Microsoft pentru o investitie de 150 de milioane de dolari, pentru a se mentine pe linia de plutire. La vremea aceea, valoarea de piata a Microsoft era de peste cinci ori mai mare decat a Apple.