AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Mugur Isarescu: Daca mi-as asuma un risc pentru a stimula economia, reducerea CAS ar fi cea mai binevenita. FMI: O recesiune la nivel mondial "nu poate fi exclusa" in 2012
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Mugur Isarescu: Daca mi-as asuma un risc pentru a stimula economia, reducerea CAS ar fi cea mai binevenita
Reducerea contributiilor sociale reprezinta un risc, insa ar fi cea mai binevenita masura pentru a stimula economia. Declaratia a fost facuta de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. „Daca ar fi sa-mi asum un risc pentru a stimula economia, cred ca reducerea CAS ar fi cea mai binevenita intrucat munca este supra-impovarata”, a spus Isarescu, in cadrul unui eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR. Guvernatorul si-a nuantat astfel afirmatiile din ziua precedenta, cand declara ca „solutiile par simple, cum ar fi contributiile sociale trebuie scazute, impozitele trebuie scazute, dar la a doua runda de judecati constati ca astea pot sa esueze dupa primele sase luni, pentru ca nu le poti finanta”. Miercuri, Isarescu a lasat sa se inteleaga ca reducerea CAS ar fi benefica, in conditiile in care exista un raport defavorabil intre numarul persoanelor angajate si cele care primesc ajutoare sociale. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, aproape un sfert din veniturile totale medii ale gospodariilor din Romania provin din prestatii sociale.
Constantin Buzoianu, noul sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor: Vom face o restructurare a personalului
In cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a inceput un audit intern, care va duce si la o restructurare a personalului. Anuntul a fost facut de noul presedinte al autoritatii care reglementeaza o piata de peste doua miliarde de euro, Constantin Buzoianu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, oficialul a declarat ca in CSA sunt aproximativ 160 de angajati; unii dintre ei vor pleca, in anumite departamente ar putea fi angajati noi specialisti, dar numarul total al angajatilor va fi mai mic pana la sfarsitul acestui an. Constantin Buzoianu a fost validat de catre Parlament, in urma cu o saptamana, in functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pentru un mandat de cinci ani.
FMI: O recesiune la nivel mondial „nu poate fi exclusa” in 2012
O recesiune la nivel mondial nu poate fi exclusa in 2012, a avertizat Fondul Monetar International. Directorul unitatii europene a Fondului, Antonio Borges, a declarat ca institutia mizeaza in continuare pe o crestere modesta anul viitor, chiar daca riscul de recesiune nu mai este de exclus. FMI le-a cerut tarilor din Zona Euro sa rezolve criza datoriilor suverane; „dorinta de a atinge tinte in materie de deficit nu trebuie sa se faca cu riscul unei contractii la scara mare a activitatii economice”, se arata intr-un raport al Fondului, publicat la Bruxelles. In acest context, al doilea plan de salvare a Greciei, decis in iulie, ar trebui reexaminat, pentru a se concentra mai mult pe „o datorie sustenabila” si pe „redemararea cresterii economice”, a declarat Antonio Borges, intr-o conferinta de presa.
Coca-Cola ramane cel mai valoros brand din lume, urmat de IBM si Microsoft
Coca-Cola, IBM si Microsoft sunt cele mai valoroase branduri din lume, potrivit clasamentului „Best Global Brands”. Top 10 este aproape neschimbat comparativ cu clasamentul de anul trecut, singura modificare fiind intrarea Apple pe locul 8, dupa ce in 2010 s-a clasat pe 17. Potrivit clasamentului realizat de Interbrand, Apple a luat locul Nokia, care a cazut pe locul 14. Valoarea brandului Coca-Cola este apreciata la peste 70 de miliarde de dolari, in vreme ce valoarea urmatoarelor doua branduri, IBM si Microsoft, este de 69, respectiv 59 de miliarde de dolari. Toate companiile prezente in top 10 isi au sediul in Statele Unite.
Renault, somata de guvernul francez sa intervina pentru a stopa greva declansata acum o luna la un furnizor de componente pentru motor
Renault a fost somata de guvernul francez sa intervina pentru a stopa greva declansata acum o luna la un furnizor de componente pentru motor. Guvernul francez detine o participatie de 15% la Renault. La inceputul lunii septembrie, angajatii de la o uzina franceza a furnizorului Montupet au intrat in greva, nemultumiti de scaderea cu 15 procente a salariilor. Anagajatorul sustine insa ca reducerea este necesara si ar fi in ton cu ce s-a intamplat si la alte uzine unde multi angajati primesc salariul minim legal: 1.200 euro/luna. Montupet este cunoscuta si la noi, pentru ca in 2005 a intentionat sa investeasca la Cluj. Autoritatile locale au considerat insa ca francezii vor sa plateasca mult prea putin pentru teren, asa ca francezii au ales sa deschida uzina la Ruse, in Bulgaria.