Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Nuclearelectrica va demara in cateva saptamani vanzarea a 44,6% din actiunile de la reactoarele 3 si 4. Angela Merkel: Obligatiunile comune pentru zona euro sunt o idee "absolut gresita"

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Nuclearelectrica va demara in cateva saptamani vanzarea a 44,6% din actiunile de la reactoarele 3 si 4

Nuclearelectrica va demara in cateva saptamani vanzarea a 44,6% din actiunile de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Pana acum au trimis scrisori de intentie doua companii asiatice, una din China si una din Coreea, acestea fiind interesate sa cumpere pachete importante de actiuni la compania de proiect Energonuclear. In prezent, statul roman detine peste 80% din EnergoNuclear, ArcelorMittal Galati detine putin peste 6%, iar ENEL 9,15%. In decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat scăderea la jumatate a cotei de participare a Nuclearelectrica in proiect, până la nivelul de 40%. Acesta este nivelul pe care il poate sustine statul din punct de vedere financiar, in conditiile in care valoarea proiectului ar urma să fie de 4 miliarde euro.

Angela Merkel: Obligatiunile comune pentru zona euro sunt o idee „absolut gresita”

Cancelarul german Angela Merkel a respins ideea crearii unor obligatiuni comune pentru zona euro ca o solutie la criza datoriilor suverane. „Colectivizarea datoriilor” nu ar rezolva problema, a declarat aceasta. „Euroobligatiunile sunt o idee absolut gresita. Pentru a ajunge la dobanzi comune, este nevoie de niveluri similare de competitivitate, situatii bugetare similare”, a spus Merkel. Cancelarul german, care se confrunta cu o opozitie in crestere in randul electoratului in ceea ce priveste salvare zonei euro, a declarat ca nu exista un mod rapid si usor de iesire din criza datoriilor. Singura solutie o reprezinta initierea unui proces prin care tarile sa isi puna ordine in politica fiscala. Aceste declaratii vin dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Executivul european va prezenta in curand variante pentru crearea de obligatiuni comune pentru zona euro. El a mai spus ca singurul mod de a opri ciclul negativ de pe pietele financiare este o integrare mai profunda a pietelor europene.

Noul Logan va fi prezentat in toamna lui 2012 la salonul auto de la Paris, confirma seful de design al Renault

Noua generatie Dacia Logan va fi prezentata in toamna anului viitor la salonul auto de la Paris. Declaratia a fost facuta de designerul sef al Renault, Laurens van den Acker. Intr-un interviu acordat 0-100.ro, acesta a precizat ca aspectul general al noului Logan va fi mult mai modern, nu strict utilitarist. “Vom pastra atuurile marcii: pretul acceptabil, robustetea masinilor, spatiul, iar ideea principala pentru noi este ca Logan trebuie sa mentina aceste valori dar sa-i aiba o perceptie de calitate si imagine de masina mai moderna, mai sofisticata”, a declarat designerul sef al Renault. Acesta a precizat ca va prelua elemente de la Duster care, in opinia sa, este o masina de referinta. Dacia a lansat Logan in 2004 si a restilizat modelul in 2008.

Comisia Europeana critica dur proiectul South Stream: Contravine intereselor europene

Comisia Europeana critica dur proiectul South Stream. In prezenta premierului rus Vladimir Putin, compania Gazprom va semna astazi acordul juridic de actionariat cu participantii la proietul South Stream – compania italiana ENI, francezii de la EdF si germanii de la Wintershall. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a avertizat insa ca proiectul contravine intereselor europene; el a amenintat Gazprom ca ar putea sa aiba probleme cu contractele europene, daca South Stream va crea dificultati gazoductului Nabucco. Documentul care urmeaza sa fie semnat stabileste amploarea investitiilor fiecarei intreprinderi si stipuleaza garantii de lansare a conductei. Uniunea Europeana poate crea probleme Gazprom, pentru ca Executivul european intentioneaza sa devina in cel mai scurt timp parte cheie in toate negocierile angajate de Europa pe tema gazelor naturale, scrie Kommersant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro