Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Saptamana cruciala pentru Grecia si pentru Zona Euro. Strategia Guvern-FMI: Noile companii energetice vor fi privatizate pana in iunie 2012. Operatiunea va include concedieri de personal

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Saptamana cruciala pentru Grecia si pentru Zona Euro

Zona Euro se pregateste de o saptamana cruciala. Un comentariu al Agentiei France Presse prezinta evenimentele asteptate cu nerabdare de pietele financiare panicate. Printre acestea se numara revenirea asa-numitei troici a finantatorilor internationali in Grecia, tara aflata in pragul incetarii de plati, dar si votul prevazut in parlamentul german pentru extinderea Fondului de salvare european. Din troica fac parte Comisia si Banca Centrala Europeana, alaturi de Fondul Monetar International si toate aceste organisme urmeaza sa revina saptamana viitoare la Atena, pentru a stabili daca aceasta tara mai poate scapa de faliment. Miza este deblocarea, in octombrie, a celei de-a sasea transe – vitala pentru Grecia – de opt miliarde de euro din imprumutul convenit in mai 2010. Criticati de Statele Unite si sub presiunea pietelor financiare de a actiona mai repede pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, liderii Zonei Euro vor trebui sa dea dovada de unitate in aceasta saptamana, in conditiile in care incertitudinile diverse si discursurile discordante au zguduit evolutia monedei euro in fata dolarului. Tarile Zonei Euro s-au angajat in fata statelor membre ale FMI sa faca „tot ceea ce este necesar” si „sa asigure stabilitatea financiara a acestei zone, in ansamblul sau”. Noi greve sunt prevazute in Grecia saptamana viitoare, inainte de o greva generala in data de 19 octombrie.

Strategia Guvern-FMI: Noile companii energetice vor fi privatizate pana in iunie 2012. Operatiunea va include concedieri de personal

Noile companii energetice Oltenia si Hunedoara vor fi privatizate pana la finele lunii iunie 2012. Asta releva ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI, si citata de Mediafax. Operatiunea va impune si concedieri de personal la unele dintre unitatile care vor forma cele doua companii. Guvernul intentiona initial sa comaseze principalii producatori de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, insa a renuntat la acest proiect din cauza problemelor juridice si ia in calcul varianta alternativa de a crea doua companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara. Privatizarea va fi efectuata prin oferta publica initiala sau cu un investitor strategic. Pentru derularea proceselor, Guvernul va angaja consultanti pana la finele lunii martie 2012. Restructurarea unitatilor va implica disparitia a cel putin 900 de posturi pana la sfarsitul lunii octombrie, iar alte 200 de pozitii urmand sa fie scoase din schema de organizare a complexului energetic Turceni.

Moody`s reduce cu doua trepte ratingurile a opt banci din Grecia. Sase dintre acestea opereaza si pe piata din Romania

Agentia Moody`s a anuntat scaderea ratingului a opt banci elene. Dintre acestea, 6 opereaza si pe piata din Romania. Este vorba depsre National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank si Emporiki Bank. Unele dintre aceste institutii financiare fusesera puse sub supraveghere in urma cu doua luni. Agentia de rating le-a redus ratingul cu doua trepte, mentinand in acelasi timp o perspectiva negativa. Exista ingrijorari pentru deteriorarea portofoliului de imprumuturi neperformante ale acestor institutii. Motivul retrogradarii il reprezinta expunerea ridicata pe care aceste banci o au pe obligatiunile guvernamentale emise de Grecia si deteriorarea situatiei economice din aceasta tara.

APIA: Limitarea la maxim cinci ani a duratei creditelor de consum ar aduce vremuri grele pentru piata auto

Daca proiectul BNR privind creditele pentru persoane fizice va fi aprobat, accesul la finantare ar deveni si mai greu pentru populatie, iar piata auto ar avea de suferit, spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Acestia critica propunerea Bancii Centrale prin care durata maxima a creditului de consum in valuta va fi de cinci ani, nu de zece ani ca in prezent. August era in general cea mai slaba luna pentru vanzarile auto, insa nu a fost cazul si anul acesta, fapt care aduce un aer de optimism, cu conditia ca taxa auto sa se mentina in forma actuala iar programul Rabla sa ajute in continuare vanzarile, spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro