AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Sebastian Vladescu: Prognoza de crestere economica de 0,8% a FMI ar putea fi prea optimista. Constantin Stroe: Daca salariile din auto isi vor continua ritmul de crestere, in patru-cinci ani marii jucatori ar putea migra spre alte tari
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Sebastian Vladescu: Prognoza de crestere economica de 0,8% a FMI ar putea fi prea optimista
Prognoza de crestere economica de 0,8% realizata de Fondul Monetar International ar putea fi prea optimista. Avertismentul a fost lansat de Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ce a lasat de inteles ca estimarea de crestere economica ar putea cunoaste noi ajustari. Prognoza a fost revizuita in sens negativ de Fond, de la 1,3 la 0,8 procente. „Sper ca noua prognoza a Fondului Monetar International sa fie acoperita de realitate. Eu sunt inca prudent”, a spus Vladescu. Ministrul a precizat ca datele privind executia bugetara disponibile la 25 aprilie indica in mod clar ca deficitul s-a incadrat in tinta convenita cu Fond, de 8,25 de miliarde de lei. Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde de lei.
Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia: Daca salariile din auto isi vor continua ritmul de crestere, in patru-cinci ani marii jucatori ar putea migra spre alte tari
Salariile din industria auto romaneasca au crescut in ultimii ani, iar daca ritmul va continua, Romania risca sa devina neatractiva. Cu alte cuvinte, daca salariile continua sa creasca, marii jucatori din auto ar putea migra catre alte tari, cu forta de munca mai ieftina. Declaratia vine de la vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. Acesta a precizat, insa, ca industria romaneasca producatoare de componente are potential de dezvoltare, mai ales ca zona de Est a tarii aproape ca nu are fabrici in domeniu. In Romania, industria auto a generat o cifra de 8,1 miliarde euro in 2008, dintre care 2,63 de miliarde de euro au provenit din productia de autoturisme si 5,37 de miliarde de euro din componente auto. Productia de autoturisme a crescut anul trecut cu 21 de procente, spre 280.000 de masini. Raportat la populatie, stam insa destul de rau in comparatie cu alte tari, din moment ce se produc sub 15 automobile la 1.000 de locuitori, in timp ce in Slovenia si Cehia raportul este de 80/1.000, iar in Slovacia trece de 100.
Standard & Poor’s degradeaza ratingul suveran al Portugaliei cu doua trepte
Ratingul suveran al Portugaliei a fost degradat marti cu doua trepte, la „A-„, de agentia Standard & Poor’s, care i-a acordat o perspectiva negativa. Si ratingul pentru datoria pe termen scurs a fost degradat la „A-2”. Aceasta reducere reflecta temerile privind situatia bugetara a Portugaliei. Potrivit scenariului Standard & Poor’s, „guvernul portughez trebuie sa se zbata pentru a stabiliza nivelul de indatorare ridicat pana in 2013”. „Finantele publice portugheze raman slabe din punct de vedere structural, in ciuda reformelor din sectorul public efectuate in ultimii ani”, afirma agentia internationala de rating.
Si ratingul pentru datoria Greciei a fost retrogradat la categoria junk, de Standard & Poor’s. Decizia vine pe fondul amplificarii temerilor legate de de evolutia crizei elene.
Sondaj: Majoritatea grecilor nu sunt de acord cu ajutorul financiar din partea FMI si UE
Grecii nu sunt de acord cu decizia premierului Georges Papandreou de a cere ajutor din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene. Primul sondaj de opinie realizat dupa anuntul premierului elen arata ca 60,9% dintre cetateni dezaproba decizia guvernului, iar 70,2% nu vor ca Fondul sa imprumute bani Greciei. Peste 50 de procente dintre persoanele chestionate au declarat ca nu cred ca politica economica a guvernului este indreptata in directia corecta si peste 67% au sustinut ca ajutorul cerut va genera noi proteste. Premierul grec George Papandreou a declarat vineri ca Grecia trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de statele din zona euro si de FMI. Autoritatile elene se asteapta sa primeasca prima transa din ajutorul in valoare de aproximativ 45 miliarde de euro, inainte de 19 mai.