Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Ungaria a solicitat sprijinul FMI. Le Figaro: Pietele financiare deseneaza deja o Europa cu doua viteze

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ungaria a solicitat sprijinul FMI

Ungaria a solicitat sprijinul Fondului Monetar International, dupa ce in 2010 a suspendat acordul cu FMI. Discutiile cu reprezentantii institutiei internationale urmeaza sa inceapa imediat. Guvernul a fost fortat sa isi reconsidere pozitia fata de institutia de finantare, dupa ce costurile de imprumut au crescut substantial. Ungaria va incepe negocierile cu Fondul Monetar International pe un „nou tip” de cooperare, care nu implica obtinerea unui imprumut, a anuntat Ministerul Economiei de la Budapesta. Potrivit acestuia, noul acord cu FMI nu va reduce, precum acordul anterior, ci va intari suveranitatea economico-financiara a tarii. „In acest fel vom avea sansa de a ne mentine agenda in ceea ce priveste stimularea cresterii economice”, sustine Ministerul de la Budapesta. Reactiile pietelor financiare au fost imediate si pozitive dupa acest anunt: forintul, intr-o depreciere puternica de multe saptamani, s-a apreciat imediat. Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a obtinut un imprumut de urgenta de la FMI, in 2008. Premierul Viktor Orban nu a fost de acord cu incheierea unui nou acord dupa venirea la putere anul trecut, declarand ca Guvernul este impotriva unei tutele a creditorului cu sediul la Washington in ceea ce priveste politicile economice.

Consiliul Concurentei a trimis companiilor implicate raportul de investigatie privind o posibila intelegere pe piata carburantilor

Consiliul Concurentei a anuntat ca a trimis raportul de investigatie privind o posibila intelegere pe piata comercializarii carburantilor catre companiile implicate. OMV Petrom, Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol sunt companiile acuzate de retragerea concertata de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb, aditivata cu substitut de plumb), au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate investigatiei. Conform procedurii, companiile au la dispozitie 30 de zile pentru a trimite in scris observatii asupra raportului. Companiile au apoi posibilitatea de a-si sustine punctul de vedere in cadrul unei sedinte de audiere, ce va avea loc in decembrie. Dupa audiere, Plenul Consiliului Concurentei va delibera si va lua o decizie cu privire la existenta unei incalcari a legislatiei concurentei. In situatia in care practicile anticoncurentiale se confirma si Plenul Consiliului Concurentei decide sanctionarea companiilor implicate, amenda poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri. Autoritatile nationale de concurenta au obligatia de a informa Comisia Europeana in cazul in care practicile anticoncurentiale investigate pot afecta comertul intre statele membre.

Grupul IT austriac, Kapsch, a anuntat ca va investi pana la 10 milioane de euro in Romania in urmatorii trei ani

Grupul IT austriac Kapsch a anuntat ca va investi pana la 10 milioane de euro in Romania, in urmatorii trei ani. O parte din aceste investitii va fi directionata catre achizitia de firme de pe piata locala, a precizat directorul general al sucursalei locale, Dan Roman. Firma austriaca furnizeaza solutii si servicii IT&C, prin divizii specializate, in trei mari arii de interes: mediul enterprise, sisteme inteligente de transport si operatori de telecomunicatii si operatori feroviari. In cursul zilei de joi, managementul executiv al grupului a avut o intalnire cu ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, la care au fost prezentate strategia si planurile de activitate in Romania. Compania a incheiat anul fiscal 2011 cu un volum de vanzari de aproximativ 830 milioane euro.

Le Figaro: Pietele financiare deseneaza deja o Europa cu doua viteze

Pietele financiare deseneaza o Europa cu doua viteze pe care liderii politici incearca cu orice pret sa o evite. Calul troian al traderilor nu este politica, ci redutabila arma a dobanzilor, scrie cotidianul Le Figaro, intr-o analiza asupra situatiei economice europene. Spania s-a imprumutat joi cu o dobanda de aproape 7% pe 10 ani. Dobanzile franceze pe 10 ani au trecut de bariera de 3,75%. Departe de a se aplana, tensiunea asupra dobanzilor tarilor vulnerabile nu inceteaza sa creasca. Grecia si Portugalia sunt de mult timp in afara jocului, cu rate la imprumuturile pe zece ani de peste 25%, respectiv peste 10%. Cu 3,75%, Franta se instaleaza lent, dar sigur, in tabara tarilor „slabe”. Traderii de la Londra si din New York sunt convinsi ca Franta nu mai merita ratingul maximal „triplu A”. Pe de alta parte, dobanzile germane nu inceteaza sa scada. Dobanda pentru imprumuturile pe 10 ani a scazut la 1,77%. Ecartul ratelor percepute Germaniei se mareste in fiecare zi in comparatie cu celelalte tari din Zona Euro si daca acest trend persista, aceasta inseamna ca Zona Euro isi traieste ultimele clipe in forma actuala, scriu jurnalistii francezi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro