AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Volumul total al investitiilor chineze in Romania se ridica in septembrie la 385 milioane dolari. Sondaj BNR: Pentru ultimele 3 luni din 2010, bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite din partea companiilor
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Volumul total al investitiilor chineze in Romania se ridica in septembrie la 385 milioane dolari
Investitiile companiilor chineze in Romania se ridica la 385 de milioane de dolari. Potrivit datelor transmise catre HotNews.ro de Ministerul Economiei, sectoarele cele mai vizate de banii chinezesti sunt industria de prelucrare a lemnului si cea de producere a mobilei, industria textila, industria tutunului si productia de utilaje. Reprezentantii Ministerului Economiei arata ca, in ultima perioada, o serie de companii chineze, cu potential tehnic si financiar important, si-au exprimat intentia de a se implica si in realizarea altor proiecte in Romania. Discutiile tehnice care au avut loc in acest sens vizeaza posibile proiecte in domeniul energetic, al infrastructurii si al protectiei mediului. Potrivit acestora, prioritate au centralele termoelectrice pentru scaderea poluarii, respectiv realizarea instalatiilor de desulfurizare. Cu toate acestea, Romania nu a fost inclusa in turneul european al liderilor chinezi din ultimele luni. Acestia au vizitat Franta, Portugalia, Grecia, Spania, Turcia, Ungaria, Italia si Germania, unde au semnat acorduri economice ce prevad investitii de ordinul a miliardelor de euro. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele opt luni ale anului, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu China s-a situat la 1,83 de miliarde de euro, din care peste 200 de milioane de euro reprezinta valoarea exporturilor.
Sondaj BNR: Pentru ultimele 3 luni din 2010, băncile preconizează o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite din partea companiilor
Băncile preconizează o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite din partea companiilor, in ultimele luni ale acestui an. Potrivit unui sondaj efectuat de Banca Nationala a Romaniei, bancile si-au pastrat neschimbate standardele de creditare, cererea de credite de consum a scazut masiv, în timp ce cererea de credite pe termen scurt din partea companiilor nefinanciare a crescut usor. Este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, arata rezultatele sondajului BNR. Constructiile si tranzacţiile imobiliare sunt percepute insa drept cele mai riscante domenii de creditat, in timp ce la polul opus se situeaza domeniul energetic.
Portugalia ar putea sa renunte la moneda euro
Portugalia ar putea fi nevoita sa renunte la moneda euro, daca nu reuseste sa formeze un guvern de coalitie capabil sa rezolve criza financiara. Anuntul a fost facut de seful diplomatiei de la Lisabona, Luis Amado. Ministrul portughez al afacerilor externe avertizeaza ca majoritatea si opozitia ar trebui sa lucreze impreuna pentru a face fata „unei situatii extreme”. In ultimele saptamani, increderea investitorilor in economia Portugaliei a avut serios de suferit, intr-un moment cand tensiunile au fost evidente in zona euro. Temerile privind soliditatea pietei au impins randamentele la cele mai mari cifre de la integrarea Portugaliei in zona euro. Cu un plan de austeritate drastic, guvernul socialist portughez s-a angajat la un deficit limitat la 4,6% din produsul intern brut (PIB) anul viitor, fata de o estimare de 7,3% in acest an.
Plan de amnistie fiscala in Turcia: Scutiri de penalitati, dobanzi minime si rate pentru plata datoriilor
Guvernul din Turcia a anuntat un plan de amnistie fiscala, prin care cei care nu si-au platit taxele sunt scutiti de penalitati. In schimbul achitarii datoriilor restante, statul faciliteaza dobanzi minime si plata in rate de pana la 36 de luni. Potrivit presei de la Ankara, guvernul spera sa stranga astfel pana la 25 de miliarde de euro. Planul, rezultat al crizei financiare care a lovit Turcia anul trecut, are in vedere impozitele, taxele vamale, primele de asigurari sociale, amenzile, facturile la electricitate si taxele universitare, care ar fi trebuit sa fie achitate pana la 31 iulie. Legea va intra in vigoare dupa ce trece de parlament, un proces care ar putea dura cateva saptamani. Turcia a inregistrat o redresare spectaculoasa, avand crestere economica de 11,7%, respectiv 10,3% din PIB in primele doua trimestre.