AUDIO Jurnalul Economic RFI – Morgan Stanley: Romania si Bulgaria, tarile cu cea mai mare expunere la situatia din Grecia / BNR: Monitorizam cu atentie expunerea bancilor elene in Romania
Descarca fisierul audio in format MP3
Romania si Bulgaria se numara printre tarile cu cea mai mare expunere la situatia din Grecia
Romania si Bulgaria se numara printre tarile cu cea mai mare expunere la situatia din Grecia, ca urmare a investitiilor bancilor elene pe aceste piete. Informatia apare in cadrul unei analize a Morgan Stanley, care avertizeaza ca economiile din Europa Centrala si de Est, care deja au un acces dificil la finantare, ar putea fi lovite de o criza severa de credit. „Bancile din Grecia vor cauta sa se indeparteze de modelul de finantare externa, in cazul subsidiarelor din Europa emergenta. Vor incerca sa creasca soldul depozitelor locale intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor”, se arata in raportul Morgan Stanley. Analistii noteaza ca Bulgaria, si intr-o masura mai mica Romania, prezinta cele mai mari riscuri. Surse din Banca Nationala a Romaniei au declarat pentru HotNews.ro ca Banca Centrala monitorizeaza cu atentie expunerea bancilor elene in Romania. „Tehnic vorbind, aceasta reducere ar putea avea loc prin inchiderea liniilor de credit pe care bancile mama le-au deschis bancilor-fiice din Romania. (…) Deocamdata nu manifestam ingrijorari”, au precizat sursele citate. Cele mai importante banci grecesti prezente si pe piata din Romania sunt National Bank of Greece, EFG Eurobank si Alpha Bank.
Peste 3.500 de angajati din sectorul energetic vor fi disponibilizati
Peste 3.500 de angajati din sectorul energetic vor fi disponibilizati. Potrivit unei Hotarari a Guvernului publicata in Monitorul Oficial, disponiblizarile de anul acesta au ca scop „reorganizarea activitatii operatorilor economici si obtinerea unui pret competitiv al carbunelui energetic si implicit un pret competitiv al energiei electrice si termice”. Personalul va beneficia de compensatii financiare, potrivit legislatiei in vigoare. Societatile restructurate vor fi integrate apoi in cele doua companii gigant, Electra si Hidroenergetica, formate in urma reorganizarii sistemului energetic. Guvernul a aprobat, recent, infiintarea celor doua companii gigant. Electra va fi condusa de actualul director de la Compexul Energetic Craiova, Constantin Balasoiu, iar Hidroenergetica va fi coordonata de directorul de acum al Hidroelectrica, Mihai David. Electra va porni cu o cota de piata de 48%, iar Hidroenergetica va avea 44%.
Ungaria renunta la o noua transa din imprumutul de la FMI si UE
Ungaria renunta la o noua transa din imprumutul de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut de Comisia Europeana, care a precizat ca banii raman totusi disponibili, in caz de nevoie. Autoritatile de la Budapesta au motivat aceasta decizie prin faptul ca Ungaria poate obtine pe cont propriu finantare de pe pietele internationale. „Datorita ameliorarii situatiei finantarii externe, Ungaria nu cere deblocarea ajutorului international”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, care aminteste ca tara a mai renuntat in luna noiembrie sa acceseze o transa din imprumut. Pana in prezent, Ungaria a primit 8,34 de miliarde de euro de la Fond si 5,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Puternic afectata de criza financiara mondiala, Ungaria a fost primul stat comunitar care a primit ajutor financiar international, in octombrie 2008.
Japonia ramane a doua economie mondiala in 2009, pe fondul evolutiei pozitive din ultimul trimestru
Japonia si-a pastrat titlul de a doua economie mondiala, in 2009. Cresterea semnificativa a Produsului Intern Brut in ultimul trimestru al anului trecut a mentinut Japonia pe aceeasi pozitie, inaintea Chinei. Vestile bune din ultimul trimestru au pus punct unui an dificil pentru arhipelag. PIB-ul a scazut in termeni reali cu 5%, fiind cea mai drastica recesiune din 1955 si pana in prezent. Rocada celor mai mari economii ale Asiei este asteptata in 2010 – 2011, avand in vedere ritmul cresterii Chinei, net superior celui al Japoniei. Totusi, aceasta perspectiva nu trezeste foarte multe ingrijorari in Japonia, pentru ca relansarea activitatii economice nipone este legata foarte mult de vitalitatea Chinei, primul partener comercial al niponilor. Cresterea puterii de cumparare in China ajuta industria turistica din Japonia, tara care a decis relaxarea, in iulie 2009, a regulilor de acordare a vizelor. Anul trecut, arhipelagul a inregistrat o scadere de 18,7% a numarului de turisti. Numarul turistilor chinezi a fost singurul care a crescut.