AUDIO Mircea Geoana: Singura afirmatie corecta din partea lui Victor Ponta si Crin Antonescu este am infrant! Vezi in text profetiile fostului lider PSD despre liderii USL
„In seara aceasta, singura afirmatie corecta din partea lui Victor Ponta si Crin Antonescu este: Am infrant! Un pic ironic spun ca singura declaratie pe care Victor Ponta, Crin Antonescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase, cei care au sustinut acest demers absolut penibil si rusinos al opozitiei de a pierde aceasta functie importanta, o pot face este „am infrant”. Deci este o infrangere uriasa a opozitiei de care sunt responsabili si sunt convins ca vor fi trasi la raspundere de propriile partide” a declarat Mircea Geoana, care a fost inlocuit, luni seara, de la sefia Senatului cu Vasile Blaga. Geoana sustine ca, in primavara viitoare, „vor fi schimbari masive” pe scena politica romaneasca si profeteste schimbarea celor doi copresedinti USL din cauza nemultumirilor interne.
Asculta integral interviul cu Mircea Geoana
Descarca fisierul audio in format MP3
Cele mai importante declaratii facute de Mircea Geoana la Discutia de Luni
- De astazi, toate functiile din statul roman apartin actualei puteri, apartin PDL-ului, care are si presedintele si presedintii camerei si primul ministru. UDMR-ul s-a ales cu o functie importanta la guvern, fiind cunoscuti ca abili negociatori. Din punct de vedere al consecintelor cred ca este o infrangere rusinoasa pentru USL. O actiune care a plecat in tromba spre suspendarea presedintelui Basescu s-a terminat cu cedarea functiei a doua in stat catre reprezentantul acestei puteri.
- Mai este o consecinta a acestui vot: o linistire a situatiei din PDL, care nu era usoara dupa congresul in care domnii Emil Boc si Vasile Blaga au concurat. Se stia ca exista o aripa Blaga usor nemultumita. Prin oferirea unei functii atat de importante cred ca s-a realizat in interiorul PDL o stare de echilibru si de multumire a tuturor taberelor.
- Crede cineva ca numirea lui Vasile Blaga s-a facut fara acceptul lui Traian Basescu? Sa fim seriosi, este clar ca este o actiune coordonata si aprobata de dl Traian Basescu. E nevoia de a avea totate voturile actualei majoritati. Presedintele si PDL-ul ies intariti cel putin din punct de vedere al luptelor intestine.
- Cel mai grav semnal pentru opinia publica romaneasca este ca majoritatea functioneaza, poate si mai grav semnal este ca opozitia nu functioneaza, este incapabila azi sa ofere solutii alernative de politici publice sau locuri de munca. Practic, nici la buget opozitia nu va face nimic pentru ca nu are cu ce si cu cine, nici la o motiune de cenzura pe o eventuala asumare – pe legea sanatatii sau pe comasarea alegerilor – opozitia, chiar daca va depune motiune de cenzura, nu va avea sanse de succes iar despre suspendarea domnului Basescu, ea s-a incheiat inainte sa inceapa, nu are nici o sansa de realizare.
- Nu puteam sa fiu de acord cu un vot in favoarea cedarii acesti functii, nu puteam sa fiu de acord sa dau un vot in favoarea unor fosti colegi care nu au facut altceva decat sa porneasca un asalt absolut inconstient, brutal si lipsit de justificare, care practic au pus cu sau votul meu pe tava aceasta functie actualei puteri. Vreau sa-i multumesc colegului Ghise de la liberali, care a avut curajul sa spuna ce s-a intamplat din punct de vedere al actiunii PSD impotriva mea este neconstitutional.
- Exista in acest moment voci de nemultumire extrem, extrem, extrem de iritate la baza celor doua partide, PSD si PNL. Si, daca pana acum erau redusi la tacere prin metode mai dure amenintare, executii sau exterminari cum a fost cazul executiei mele publice, vreau sa spun ca, din ce simt, vocile de nemultumire la adresa modului in care este condusa USL, la adresa celor doi lideri, se vor inteti.
- Pentru ca este clar ca exista o incapacitate cronica, strategica, manageriala, de lidership de a se lupta cu actuala putere cu succes. Deci, pe masura ce perspectivele guvernarii se indeparteaza, aceste lucruri costa. Aceste nemultumiri si contestari vor creste in intensitate si, in mod inevitabil, vor conduce la subrezirea, la fisurarea bazei de putere a domnilor Ponta si Antonescu si, in cele din urma, inclusiv la contestari directe in interiorul respectivelor partide.
- Cred ca, incepand de saptamana viitoare, in diverse forme, vor exista forme de exprimare politica in care se va demonstra, in primul rand, ca nu sunt singur nici in interiorul USL, nici in interiorul PSD-ului, nici in interiorul mediului civic si profesional romanesc. Am sa ma sfatuiesc cu cei mai apropiati prieteni si cu oameni de buna factura din interiorul si din exteriorul politicii si am sa iau o decizie impreuna cu acesti prieteni si sa plecam pe un drum nou cu incredere si cu multa intelepciune. Sper sa exista un inceput de speranta ca se poate face si un altfel de opozitie in Romania, ca se poate face si altfel de politica.
- Nu cred ca sunt eu acela care sa pretind ca sunt reformatorul absolut, ca nu am nici eu lucruri pe care sa mi le reprosez, am facut parte din politica. Am incercat sa reformez partidul pe care l-am condus in limita puterilor mele, poate insuficient de convingator, dar am facut-o in mod onest. Poate nu intotdeauna suficient de bine, de energic, de consecvent dar am facut-o cu buna intentie, si aceasta buna intentie de a incerca sa ducem Romania mai departe si sa modifica ce se poate modifica in naravurile acestea nenorocite ale politicii romanesti voi incerca sa o fac.
- In seara aceasta, singura afirmatie corecta din partea lui Victor Ponta si Crin Antonescu este: Am infrant! Un pic ironic spun ca singura declaratie pe care Victor Ponta, Crin Antonescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase, cei care au sustinut acest demers absolut penibil si rusinos al opozitiei de a pierde aceasta functie importanta, o pot face este „am infrant”. Deci este o infrangere uriasa a opozitiei de care sunt responsabili si sunt convins ca vor fi trasi la raspundere de propriile partide. Pentru ca, in clipa in care lumea isi da seama ca are o conducere incapabila, din ura, furie, razbunare, sa se lupte cu puterea si cu proprii oameni si sa cedeze functiile muncite cu greu, oamenii se intreaba: pana la urma ce conducere are azi USL? Si nu cumva acesti oameni sunt preocupati de micile lor jocuri de putere si de interese si nu mai reprezinta interesele electoratului?
- Oricat de intarit ai parea ca iesi dupa ce ai omorat un adeversar, incomod probabil, si te trezesti cu 40% in sondaje dupa ce ai avut 60% ca USL, in clipa respectiva ai o problema. Pentru ca, pana la urma, in meseria noastra si in sportul numit politica, totul se numara pe goluri, deci pe procente si pe intentii de vot. Prabusirea in sondaje a USL, abrupt accentuata de acest episod pe care lumea nu-l intelege …. cred ca domnii Ponta si Antonescu au o problema foarte mare in propriile lor partide si tot jocul din Romania se deschide de o maniera spectaculoasa. In acest moment este un inceput de schimbare mult mai mare pe scena politica romaneasca. Anticipez ca in 2012 pe langa schimbarea de regula de joc, cu alegeri comasate, cu vot prin corespondenta, cu incercari de regionalizare, cu modificari de Constitutie, va fi cel mai agitat ultim an al unui Parlament din istoria ultimilor 20 de ani.
- Vreau sa va asigur ca voi ramane activ in poltica. Cum si cand, o sa aflati in scurt timp. Si n-am sa ezit sa ies public anuntand daca va fi cazul de a crea ceva nou. Inca nu am o decizie finala. Si ar fi nefiresc si nesincer ca, in doua saptamani, sa scot din joben o solutie miraculoasa. (…) Daca vroiam sa fac un partid, nu-ti trebuie cel putin un an jumate-doi sa te pregatesti, sa ai candidati sa ai structuri in tara asta? Ca treaba asta inseamna resurse si timp si ca nu poti sa faci in sase luni de zile o noua formatiune? Daca alegerile sunt in iunie anul viitor va fi o mare dificultate. Daca alegerile sunt comasate in noiembrie anul viitor va fi timp suficient pentru a construi si o miscare civica si un brat politic si orice altceva. Nu considerati ca structurile actuale, asa cum arata partidele astazi sau liderii actuali, vor fi aceiasi sau seamana undeva in primavara viitoare, vor fi schimbari masive pe scena politica romaneasca.
- De acuma incolo am sa votez exlusiv cu mintea mea profesionista. Am sa ma uit pe fiecare proiect de lege, daca are sens il votez, daca n-are sens votez impotriva. Nu mai votez pe linii de demarcatie artificiale. Daca sunt legi bune ale colegilor mei, indiferent de partid, le voi sustine. Am sa incerc si eu sa sustin proiecte de legi care fac sens si care cred ca ar putea fi utile pentru a mai crea un pic de dinamism economic. Am sa incerc si pe buget sa vin cu amendamente care sa aiba sens, nu din astea megalomanice. Cateva amendamente de bun simt, tintite catre categorii de oameni din aceasta tara, voi incerca sa fac.
- La chestiunea cu casa de protocol nu am beneficiat deloc de aceasta situatie, am platit ca un cetatean obisnuit toate chiriile si toate darile desi puteam sa am gratuitate cu privire la locuinta mea. Am platit ca orice cetatean chiria legala. N-am profitat de acest drept pe care il aveam conform legii. Primii patru oameni in stat au dreptul – presedintele, presedintii de parlament si primul ministru – au dreptul sa aiba locuinta gratuita. Din punctul de vedere al celorlalte lucruri, voi respecta efectiv ceea ce este regula normala intr-o astfel de situatie, nu ma intereseaza nici privilegii nici altceva.