Sari direct la conținut

AUDIO VIDEO Interviul integral cu Traian Basescu: Cum va arata Guvernul Croitoru, cum au fost pacaliti liderii PDL la motiune si ce spune seful statului despre Coalitia Grivco, Guvernul Boc si fostul ofiter de securitate Silvian Ionescu

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu crede ca liderii PDL care au negociat motiunea de cenzura cu UDMR au gresit si ca „au fost pacaliti”. Care e diferenta dintre „turnatorul Felix” care „se pune in capul mesei si discuta la Grivco numele noului premier” si ministrii PDL care discuta acasa la fostul ofiter de securitate Silvian Ionescu problemele guvernarii? Ce risca Romania in relatia cu FMI? Cu cine se vede Traian Basescu in turul doi?

Asculta emisiunea Discutia de Luni

Descarca emisiunea in format MP3

Dan Tapalaga: Invitat la Discutia de Luni este presedintele Romaniei Traian Basescu. Saptamana care a trecut a fost un cosmar, asa i-ati spus. Cosmarul s-ar putea incheia saptamana asta daca guvernul Croitoru trece de Parlament. Ce semnale aveti domnule presedinte, trece sau nu trece?

Traian Basescu: Va fi greu, dar dl. Lucian Croitoru are obligatia sa mearga in Parlament cu o echipa si sa faca tot ce se poate sa treaca. Eu o sa-l ajut cat pot.

Rep: Asta stim ca va fi greu, dar ce sanse ii acordati guvernului Croitoru sa fie investit: sanse mici sau mari?

T.B: Eu spun 50%. Pentru ca, fara sa spun lozinci, am convingerea ca totusi exista un numar de parlamentari care inteleg si interesul national nu numai interesul legat de batalia politica pentru alegerile prezidentiale.

Rep: Sau un numar de parlamentari dispusi sa treaca repede dintr-o parte in alta?

T.B: Nu cred in povestea cu parlamentarii platiti, cu parlamentarii contractati temporar sau pe termen lung. Nu cred in povestea asta.

Rep: De ce?

T.B: Pentru ca si eu am fost parlamentar. Stiu cum gandeste un parlamentar. De regula…

Rep: Totusi avem un exemplu la PNL. Acolo patru au trecut dintr-o parte in alta.

T.B: Bun, exista aceasta posibilitate si asta incepusem sa va povestesc. De regula, pleaca cei care au nemultumiri, adica: tu consideri ca trebuie sa ti se dea mai mult in interiorul grupului parlamentar sau al partidului, trebuie sa fii tratat ca un om important, un ales, si esti neglijat de conducerea partidului. Esti considerat doar un element dintr-o masinarie de vot. Parlamentarii care au venit ca sa faca ceva ca parlamentari, in momentul in care „beneficiaza” de acest tratament, cu siguranta se gandesc sa plece.

Rep: Ati spus 50%-50% sanse ca Guvernul Croitoru sa treaca. Luam in considerare varianta in care pica, ce se va intampla in acest caz, ramane Guvernul Boc pana la alegeri, v-ati decis?

T.B: Nu am luat o decizie, dar nu pot sa nu fac publice alternativele pe care le am. Am alternativa sa desemnez imediat un alt prim-ministru, si va asigur ca va fi asa cum este cutuma politica, de la partidul cu cel mai mare numar de locuri in Parlament…

  • Variantele lui Traian Basescu

Rep: Deci nu va mai fi tot Lucian Croitoru.

T.B: Deci lasati-ma sa va dau toate alternativele. O alternativa este desemnarea unui premier de la partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, implicit de la PDL, ca sa rostim lucrurile foarte clar. O alta alternativa este sa las misiunea desemnarii unui nou premier pentru dupa alegerile prezidentiale si validarea noului presedinte, ceea ce inseamna dupa 21 decembrie.

Si, in sfarsit, alternativa sa merg cu a doua desemnare, cu dl. Lucian Croitoru, daca dansul va accepta. Aceasta este sub semnul intrebarii, pentru ca ar trebui sa o accepte si dl. Lucian Croitoru. Aceste alternative depind de un singur lucru: de ceea ce voi reusi sa concluzionez cu FMI. Daca FMI se mentine pe pozitia de a nu face vizita de evaluare pana cand nu avem un guvern legitim nu voi putea evita varianta desemnarii imediate a unui nou prim – ministru.

Daca reusesc sa ajung la o intelegere cu FMI sa faca vizita de evaluare cu sau fara guvern legitim, atunci lucrurile se schimba si am o marja de manevra mai larga.

Rep: Cam in cat timp estimati ca veti ajunge la o concluzie cu reprezentantii FMI?

T.B: Nu voi face niciun demers pana cand nu vad ce se intampla in Parlament cu Guvernul Croitoru.

  • Cum va arata Guvernul Croitoru

Rep: Ca sef al statului, ce v-ati dori, ca din Guvernul Croitoru sa faca parte fosti ministri din cabinetul Boc, de exemplu Radu Berceanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, sau credeti ca e nevoie de o garnitura complet noua de competente?

T.B: O garnitura complet noua nu se poate. Va trebui sa fie o imbinare de oameni noi si oameni cu experienta, pentru ca a merge pe o garnitura complet noua inseamna ca timp de o luna pana cand oamenii astia se acomodeaza cu institutiile, practic sa nu ai niciun fel de experienta.

Dar, pe ministerele cheie, si aici vizez finante, interne, economie, agricultura, nu se poate evita pornirea de la premisa unor oameni cu o minima experienta in conducerea ministerelor. Sau Ministerul Muncii. Ar fi foarte greu sa vii cu o garnitura complet noua care sa inceapa de la a afla care-i butonul cu care se cheama scretara sau care-i butonul pe care trebuie sa-l apesi ca sa vina Secretarul General al ministerului. Cred ca trebuie o imbinare intre nou, credibil, si oameni cu experienta.

Rep: Deci inteleg bine – la domenii ca agricultura, economie, Ministerul Muncii – vedeti posibila reconfirmarea in functie a celor care au fost acolo?

T.B: A unor oameni care au mai fost in minister, poate nu neaparat ministri. Poate secretari de stat, dar sa stie ce este cu institutia, sa poata intra din plin in activitate, pentru ca insesi conditiile cu Fondul sunt legate exact de Ministerul Economiei, de Ministerul de Finante, de Ministerul Muncii.

  • Basescu: Era mai bine daca Guvernul Boc demisiona

Rep: Era mai bine daca Guvernul Boc demisiona inainte de motiunea de cenzura?

T.B: Tehnic era mai bine, politic nu.

Rep: De ce era mai bine?

T.B: Ar fi fost mai greu de justificat politic de ce guvernul a demisionat inainte de motiune, pentru ca toti ar fi spus: niciodata n-a trecut o motiune, deci nu intelegem, e un joc politic s.a.m.d.. In realitate ar fi fost mult mai bine pentru ca se castiga timp. Eu am fost la un moment dat adeptul unei demisii imediate dupa depunerea motiunii.

Rep: Ati sustinut ideea asta?

T.B: In discutiile cu liderii PDL-ului am sustinut ideea ca ar fi buna o demisie imediata pentru ca am inteles toata miscarea facuta de PSD. De fapt era o miscare care viza alegerile prezidentiale…

Rep: Si politic cum explicati?

T.B: Politic era foarte greu de explicat…

Rep.: Pai daca ati sustinut ideea asta inseamna ca aveati si-o explicatie politica…

T.B: Nu. Eu am plecat de la premisa nevoii imediate de clarificare si de a avea cat se poate de repede un nou guvern, pentru ca intuiam ca iesirea PSD-ului de la guvernare in blocul acela de 8 ministri, care au demisionat toti intr-o zi, era de fapt parte dintr-un proces, dintr-un plan care viza caderea guvernului inainte de alegeri, pentru ca, indiferent care va fi rezultatul alegerilor prezidentiale, PSD-ul sa aiba un guvern pe care il controleaza inainte de alegerile prezidentiale.

Rep.: Si de ce nu s-a intamplat asa?

T.B: Nu s-a intamplat asa pentru ca liderii PDL au avut alta optiune si nu am avut cum sa le-o infrang. Ei aveau convingerea ca nu va trece motiunea sau aveau evaluarea ca motiunea ar putea sa nu treaca.

  • Au gresit liderii PDL sau au fost pacaliti?

Rep: Deci au gresit?

T.B: Cred ca da. Daca se producea demisia, era mult mai rapida declansarea procedurii pentru un nou guvern si, mai ales, nu aveam un premier care a cazut la vot, ci pur si simplu era intr-o manevra politica.

Rep: Deci inteleg asa, cei care au negociat cu UDMR, pentru ca el a fost cheia in dezbaterea motiunii de cenzura au gresit. Vorbim de Blaga, Videanu.

T.B: Hai sa spunem altfel, n-as vrea sa va spun nume. Hai sa spunem ca au fost pacaliti.

Rep: Pacaliti? Oameni cu experienta politica atat de mare, pacaliti?

T.B: Uite ca se mai intampla si asa ceva.

Rep: Nu va cred.

T.B: Va rog sa ma credeti.

Rep: Nu va cred deloc.

T.B: A fost unul din argumentele pe care mi l-au adus, ca vor avea voturile UDMR-ului.

Rep: Ca tot vorbim despre asta, e adevarat ca la intalnirea de marti seara cu liderii PDL i-ati mustruluit putin?

T.B: Nu. Dar am discutat amical, asa cum discutam din ’90 si…

Rep: Puteti sa le spuneti amical si niste reprosuri…

T.B: Da, dar si ei la randul lor imi pot face mie reprosuri tot amical.

Rep: Au aparut in presa informatii pe tema asta, din acest motiv va intreb, ca marti seara la intalnirea cu liderii PDL le-ati spus ca „ati fost zmei, v-ati dat zmei, uite ce-a iesit! Ce faceti acum?”. Cum le-ati spus mai exact?

T.B: Credeti ca mai prezinta interes?

Rep: Prezinta interes, a cazut un guvern.

T.B: Era o discutie intre oameni care se cunosc demult si nu are nicio relevanta acum ce am discutat dupa ce a cazut guvernul. Daca discutam eficient inainte de cadere merita sa…

Rep: Are relevanta pentru refacerea acestui moment important si neobisnuit sau nemaiintalnit pentru Romania ultimilor 20 de ani un guvern picat prin motiune de cenzura.

T.B: Vreau sa stiti un lucru pe care vi-l spun absolut dezinteresat, dar merita spus. Daca a existat un om perfect lucid in conducerea PDL-ului a fost Emil Boc…

Rep: Care ce spunea?

T.B: Care a spus clar, a fost de parere ca se va ajunge la o motiune de cenzura prin care guvernul va cadea.

Rep: Si dl. Boc a fost de acord cu dvs. ca ar trebui sa demisioneze ca sa evite motiunea de cenzura si tot ce urmeaza dupa?

T.B: Emil a avut in vedere aceasta varianta, insa dl. Boc are in spate un partid, nu-i liber ca mine.

Rep.: Desi pe dl. Boc l-au razgandit, ca sa spunem asa…

T.B: Se mai razgandeste si dl. Boc…

Rep: Coalitia Grivco – Presedintele Romaniei, Traian Basescu, discutam despre asta, asa va place sa-i spuneti Coalitia Grivco…

T.B: Asa si este, si asa trebuie sa intre in vocabularul politic, Coalitia Grivco.

  • De ce majoritatea parlamentara solida nu mai e un argument?

Rep: Stiti ce vreau sa va intreb despre asta, de ce nu mai este valabil argumentul ca majoritatea parlamentara solida e cel mai bun antidot la criza economica?

T.B: Este un argument, daca ea este posibila. Dar eu vad aceasta Coalitie Grivco exact cum au fost 322. Este gestionata de aceiasi oameni. Folosesc doar o figura emblematica din administratia locala, pe dl. Johannis, caruia ii ofera un post de prim-ministru, si cine n-ar fi incantat sa primeasca o astfel de oferta dintre politicienii de la nivel local, iar in spatele acestei oferte aparent generoase se ascunde anti-reformismul profund.

Aduceti-va aminte ca dupa ce am condamnat comunismul, singura reteta pe care a aplicat-o Iliescu si acolitii domniei sale a fost suspendarea presedintelui. Pentru ca acolo presedintele Iliescu a fost unul din motoarele care au strans in jur pe Voiculescu, pe Geoana, pe Calin Popescu Tariceanu.

Acum se intampla acelasi lucru. Sunt aceiasi oameni care au realizat coalitia 322, de data aceasta au realizat-o pe cea 254. Au obtinut acelasi rezultat. Atunci au suspendat presedintele, acum au daramat guvernul. Reformele ii deranjau profund, si, in acelasi timp, perspectiva de a nu avea un guvern controlat de ei inainte de alegeri ii alerteaza la maxim.

Rep: Repet intrebarea asta, mi se pare importanta – acum 9 luni cand ati format guvernul PSD-PDL, cei din coalitia Grivco erau si dincoace, in coalitia cu PDL, sau o buna parte din ei…

T.B: Asa este. Dar aduceti-va aminte ca acel segment s-a opus coalitiei. Eu nu am discutat, nu am negociat, nici cu Voiculescu, nici cu Ion Iliescu, nici cu Adrian Nastase, nici cu Hrebenciuc. Discutiile mele au fost cu Mircea Geoana, cu Miron Mitrea si cu Ilie Sarbu. Acestia au fost cei trei cu care eu am discutat alianta si fatis grupul Hrebenciuc, Nastase, Iliescu, Voiculescu, au fost impotriva acestei aliante. Vreti sa va spun un lucru foarte sincer? Am sperat mult ca grupul acesta conservator, neocomunist, nu va mai ajunge sa domine PSD-ul. Din pacate am facut un calcul eronat. ei au ajuns sa-l domine pe Geoana, sa-l puna sub control si sa faca din el o papusa cu care se joaca.

  • De ce a picat Johannis testul

Rep: Stiti ce nu inteleg. De ce respingeti ideea ca aceasta majoritate care e formata si are un drept, sa nu-i spunem constitutional, ci legitim, sa va propuna, nu sa va ceara, sa va propuna un premier? Acest partid, PSD, asa cum il descrieti, cu Mircea Geoana dominat de comunisti, are voturi, 30% din voturi, la un procent distanta de PDL.

T.B. Dar eu respect voturile pe care acest partid le are. Dar asta nu ma impiedica sa vad Romania asa cum cred eu. Eu mi-am pus mari sperante acum noua luni, cand am format aceasta coalitie, ca s-a ajuns la un procentaj care permite reformele pe care le-a incercat Guvernul Boc. Ca s-a ajuns la un nivel de sustinere in Parlament care sa permita reviziurea Constitutiei.

Din pacate, atunci cand Guvernul Boc a inceput sa implementeze reformele de care Romania avea nevoie, totul a crapat. Si asta s-a intamplat pentru ca, intre timp, presedintele partidului a inceput sa fie din nou dominat de aripa conservatoare. Nu ei dominau partidul – Iliescu, Nastase, Vanghelie – la momentul formarii coalitiei. Ca dovada, nici nu au reusit sa impiedice formarea ei. Ei au devenit puternici intre timp, l-au pus sub control pe Mircea Geoana.

Rep: Ati spus asa: „Niciodată decizia de formare a guvernului nu se ia la Grivco, în câţiva oameni: cu Dan Voiculescu, Ion Iliescu, Hrebenciuc, Adrian Năstase”. Si ce daca s-a luat la Grivco, domnule presedinte? Conteaza locul?

T.B: Conteaza. Aduceti-va aminte ca, in capul mesei, la suspendare, era acelasi Voiculescu. Acelasi turnator al Securitatii.

Rep: Conteaza pentru dvs.

T.B: Conteaza.

Rep: Klaus Johannis, citez “Banuiesc ca s-au intalnit acolo unde s-a ivit situatia. Dar nu am intrebat si nu m-a intersat. Imi este egal in ce sala s-au intalnit (…)Acesti oameni reprezinta partidele si cetatenii.(…) Ce importanta are daca a fost o sala maron sau galbena”

T.B: Pai, are importanta. Si, probabil, ca domnul Klaus Johannis, de acolo de la Sibiu, nu intelege foarte multe din profunzimea politicii la varf. Mie imi pare rau ca s-a aratat indifierent unde i se stabileste soarta. Mai bine ar fi fost de acord ca este folosit de cea mai toxica parte din politica romaneasca.

Rep: Nu va e teama ca, respingandu-l, pierdeti puncte electorale?

T.B: Da. N-am nici un dubiu ca pierd puncte electorale. Insa am aproape cinci ani de mandat, mai am o luna si jumatate din acest mandat, in care n-am facut compromisuri. N-am facut compromisuri cu Vantu, cu Voiculescu, n-am facut compromisuri cu Iliescu, n-am facut compromisuri cu Hrebenciuc, cu Vanghelie, cu toti cei care sunt exponenti ai puterii. Nu vreau sa-mi inchei mandatul cu un compromis urat. Am facut un compromis, nu-l regret neaparat, compromisul cu aducerea PSD la guvernare, dar a fost transparent. N-am sa-mi inchei mandatul cu un compromis urat. Oricat de mari ar fi costurile.

  • Coalitia Grivco si intalnirea PDL acasa la Silvian Ionescu

Rep: Ati spus si in aceasta emisiune, domnule presedinte, ca nu puteati accepta coalitia Grivco si pentru ca fost in capul mesei un turnator la Securitate, Felix. Deci, asta-i reprosul mare, inteleg, sau unul din ele.

TB: Nuuu…Nu numai. I-am dat definitia publica lui Voiculescu. Dar el este expresia vechiului sistem alaturi de Ion Iliescu, alaturi de Adrian Nastase, alaturi de Viorel Hrebenciuc, si alaturi de tanarul si vajnicul Marian Vanghelie. pentru ca si cei mai tineri s-au molipsit de la cei batrani.

Rep: Dar daca vi s-ar spune asa: ministrii PDL au discutat, la Silvian Ionescu acasa, fost ofiter de securitate, nu turnator la securitate, fost ofiter de securitate cu afaceri discutabile la randul sau. Am avut informatii la HotNews.ro ca astfel de intalniri au avut loc, le-am si publicat, n-a negat nimeni. Ce veti spune?

T.B: Si eu am primit aceasta informatie si nu am fost fericit deloc. Nu am fost deloc fericit.

Rep: Si le-ati spus asta? Pentru ca, iata, locul, la Silvian Ionescu…

T.B: Ca sa limpezim lucrurile. Sigur ca le-am spus. Am multumit insa lui Dumnezeu ca n-au luat decizii politice acolo. Mai ales ca nu a fost presedintele partidului, n-au fost oameni importanti din PDL acolo. Bine ca n-a fost folosit ca loc de luat decizii.

Rep: Dar public nu-i avertizati asa cum ii avertizati pe ceilalti, care se intalnesc la turnatorul Felix.

T.B: Pentru ca n-a avut efect politic intalnirea lor.

Rep: Asupra guvernarii?

T.B: Sigur ca da, daca ar fi avut efect va asigur ca n-as fi ezitat sa ma manifest.

Rep: Daca desemnarea lui Klaus Johannis ar fi venit doar din partea PNL, l-ati fi acceptat?

T.B: Era un subiect pe care-l luam in discutie cu toata atentia.

Rep: Deci ati fi luat in calcul desmenarea sa.

T.B: As fi luat-o daca venea din partea PNL. Asa, din capul locului a fost o falsa solutie.

  • Soarta acordului cu FMI depinde de Curtea Constitutionala

Rep: Daca pachetul de legi privind reforma in administratie va fi declarat neconstitutional, ce se va intampla? Aveti un plan B?

T.B: Da, va trebui luat de la capat tot procesul.

Rep: Ce se va intampla in relatia cu FMI. In memorandumul cu FMI, am in fata o varianta actualizata in 8 septembrie, scrie asa: Romania se trebuie sa ia masuri urgente de scadere a cheltuielilor publice. Astfel, intre lunile – atentie – octombrie si decembrie, scrie in acordul cu FMI, toate cheltuielile cu personalul bugetar trebuiesc reduse cu 15%, zece zile de concediu obligatoriu, primele si orele suplimentare taiate. Pe toate aceste masuri Guvernul si-a asumat raspunderea, PNL si UDMR au sesizat Curtea Constitutionala. Daca pica acolo, ce se va intampla?

T.B: Va trebui ca, inclusiv in perioada de campanie, Parlamentul sa lucreze. Nu avem alta solutie.

Rep: Cu o majoritate ostila Guvernului.

T.B: Cu o majoritate, cu o minoritate sau in ansamblul sau va trebui sa lucreze pentru tara si nu pentru partide. Pentru ca, neincasarea transelor din noiembrie si decembrie este extrem de daunatoare pentru Romania.

Rep: Dar daca pica la Curtea Constitutionala acest pachet, devine evident ca intre octombrie si decembrie Romania nu-si va putea respecta obligatiile.

T.B: Acest pachet se intoarce in Parlament, nu la Guvern, daca ceva pica la Curtea Constitutionala. Va trebui sa avem Guvern in functie pentru ca o cadere la Curtea Constitutionala a acestor legi complica enorm relatia noastra cu Fondul. Repet, complica enorm relatia noastra cu Fondul.

Rep: Risca Romania sa nu primeasca transele?

T.B: Da. Da. In orice caz risca etichetarea de program deraiat. Pentru ca, atentie, transele din luna noiembrie si decembrie nu sunt legate de aceste legi. Ele sunt legate de parametrii de la sfarsitul trimestrului III si acolo Romania este in parametrii acordului cu Fondul. Noi avem doar formalitatea verificarii pe care Fondul trebuie s-o faca pentru ceea ce s-a realizat la sfarsitul trimestrului III.

Sigur, cu aceasta ocazie se pot aplica si corectii convenite de ambele parti pentru programul in continuare: trimestrul IV si primul trimestru al anului viitor. Deci transa din noiembrie-decembrie ar trebui sa nu fie afectata de acest pachet de legi, dar este grav afectat programul in continuare.

Rep: Deci dupa ce ne vor fi acordate cele 2,5 miliarde, totul se opreste?

T.B: Totul se opreste. Da. Da

Rep: Asta-i un lucru foarte grav.

T.B: Extrem de grav. Pentru ca noi vorbim de 20 de miliarde, dar Romania a incasat pana acum 7 miliarde. In doi ani trebuie sa incaseze 20 de miliarde.

Rep: Credeti ca se va bucura Romania de mai multa indulgenta din partea FMI pe durata campaniei sau, dimpotriva, cei care ne-au imprumutat cu 20 de miliarde de euro vor presa pentru reforme, pentru ca nu s-a intamplat nimic pana acum?

T.B. Domnule Tapalaga, nimeni nu mai iarta Romania pentru lipsa de reforme. Nimeni. Nici macar cei mai buni prieteni de-ai nostri nu ne mai iarta pentru ca am devenit un partener costisitor pentru ei toti. Costisitor, si un partener care risca, prin nereformarea institutiilor statului, sa-i incurce si pe altii. Pentru ca, vedem foarte bine ce interdependenta este intre tari in interiorul UE.

Orice este rau in Romania se rasfrange si asupra Bulgariei, si asurpa Poloniei, si asupra Ungariei si asupra Germaniei si asa mai departe. Cum, la fel, tot ce este rau la ei se rasfrange la noi. Numai ca, noi tindem sa devenim campioni ai lipsei de reforme in institutiile statului. Si atunci, nu ne va lasa nimeni sa nu reformam statul.

Si, v-as aduce aminte, ca am avut cateva declaratii in Parlament in care, in perioada 2007 – 2008 ceream reformarea statului, reformarea clasei politice. Si raspunsul atunci, nu numai din partea politicienilor, dar si din partea presei, a fost de genul: presedintele ataca din nou Guvernul Tariceanu, ataca Parlamentul. In realitate, ceream sa se faca ceea ce trebuia sa se faca.

  • A ajuns arhiva Doi s’un sfert la Vanghelie?

Rep: Domnule presedinte, suntem pe final. A ajuns o parte din arhiva serviciului secret a Ministerului de Interne la Marian Vanghelie? Asta discuta presa de cateva saptamani bune.

T.B: Este o intrebare legitima avand in vedere chiar declaratiile lui Marian Vanghelie. Eu va spun ca nu a ajuns nimic din arhiva MI la Marian Vanghelie.

Rep: Va intreb pentru ca sunteti seful statului. Am avut declaratii politice, luate cu subiectivismul de rigoare, cum ca ar fi ajuns arhiva la Vanghelie. Deci informatiile oficiale, inteleg, sunt ca nu a ajuns.

T.B: Da, arhiva nu a ajuns. Ce a ajuns la el: informatii de la ofiteri care si-au compromis statutul de ofiteri ai Ministerului de Interne devenind slugi ale unui Marian Vanghelie, pe care l-au servit cu informatii.

Rep: Cati sunt, multi putini?

T.B: Sunt cativa, ei merg la Parchet. N-are relevanta cati.

Rep: Cine a facut sesizare la Parchet?

T.B: Institutiile statului.

Rep: Intre care si presedintia?

T.B: Nu, nu, presedintia nu face sesizari, dar au fost insitutii care au supravegheat tot ce s-a intamplat in Ministerul de Interne in acest interval. Ce mi se pare relativ grav este faptul ca DGIPI avea mandate legale de ascultare pe persoane, pe care le supravegheau din lumea interlopa, din comunitatea de afaceri, si acele segemente de discutii in care, eventual, a aparut si un om politic sau ceva de genul acesta au fost copiate si au fost puse la dispozitie ca informatie pentru santaj, pentru atacuri politice. Dar dosare din DGIPI n-au plecat.

Rep: Acuzatii extrem de grave. Stiti ca la domnul Vanghelie sa fi ajuns si inregistrari cu dvs, cu familia dvs, cu ministrii cabinetului Boc?

T.B: Nu, nu categoric nu s-a intamplat acest lucru.

Rep: Asa sugera insusi Vanghelie.

T.B: Da, in grandomania lui, a facut si acest lucru, dar nu a ajuns nimic care sa vizeze familia mea la el.

  • Despre referendum, turul doi si sondaje de opinie

Rep: Ce veti face daca Parlamentul va amana avizul pentru declansarea referendumului privind trecerea la sistemul unicameral? Ati spus ca nimeni nu va poate lua stiloul din mana si sa semnati decretul. Asta inseamna ca veti semna decretul fara avizul Parlamentului?

T.B: Asa este. Voi semna decretul cu sau fara avizul Parlamentului.

Rep: Inteleg ca sansele pentru comisarul pe agricultura scad. Ce alt portofoliu ia Romania in calcul? Educatie si Cercetare, Extindere?

T.B: (Rade) Agricultura. Pana la capat agricultura.

Rep: Cu cine va vedeti intrat in turul doi, nu cine va doriti, cum preciza un cititor HotNews.ro, cu cine va vedeti?

T.B: Mi-as dori sa intru cu Mircea Geoana, dar cred ca voi intra cu Crin Antonescu, desi mi-l doresc mai mult pe Mircea Geoana ca adversar. Asta este ceea ce eu cred.

Rep: Pe Sorin Oprescu il excludeti in turul 2?

T.B: Da, exclus.

Rep: Un sondaj CSOP comandat de PDL arata ca Sorin Oprescu e cel mai greu de batut adversar in turul doi si ca l-ati invinge, asa, la mustata, 51 la 49.

T.B: Deci asta-i tot raspunsul. Indiferent ce sondaje sunt. Sunt un om politic cu experienta. Si, mai ales in preajma campaniilor electorale, nici un partid nu face publice sondajele pe care se lucreaza in mod real. Si, orice partid care da sondaje publicitatii vrea sa manipuleze intr-un fel. Ori sa-si linisteasca electoratul, ori sa-si agite electoratul. Daca vreti o recomandare de la un om politic experimentat: Nu luati in seama sondajele pe care partidele le dau spre publicare, pentru ca fac parte din manipularea pe care partidele o fac in preajma campaniei si in campanie.

Puteti descarca de aici fragmente video din discutia intre Traian Basescu si Dan Tapalaga:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro