Sari direct la conținut

Augustin Zegrean: Este tot mai aproape "nucleara" de la Bruxelles / Sunt convins că Guvernul va adopta OUG pe codurile penale. Niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit când este ședință de guvern

HotNews.ro
Augustin Zegrean, Foto: Agerpres
Augustin Zegrean, Foto: Agerpres

​Comisia Europeană discută astăzi în premieră situația statului de drept din România. Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că este tot mai plauzibilă activarea „nuclearei” de către Bruxelles, adică suspendarea dreptului de vot al României pentru că de doi ani au fost multe avertismente și nu au avut niciun efect, ba, dimpotrivă, lucrurile au fost agravate de guvernarea de la București, care de fiecare dată a încercat să demonstreze că oficialii europeni sunt prost informați.

De asemenea, el se declară convins că Tudorel Toader și Viorica Dăncilă vor ceda presiunilor PSD și vor adopta Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codurilor penale, după care vor susține că au fost nevoiți, pentru că trebuia pusă de acord legea cu decizia Curții Constituțională. „Justificarea lor este ilegală și incorectă, este o lege adoptată de Parlament și tot Parlamentul este cel care trebuie să o pună în acord cu decizia CCR”, a declarat Zegrean pentru HotNews.ro.

Colegiul Comisarilor europeni va discuta miercuri situația statului de drept în România, anunțul venind într-un moment în care se speculează tot mai mult că Bruxelles-ul ar putea recurge la ”opțiunea nucleară”, adică la începerea procedurilor pentru suspendarea dreptului de vot al României, așa cum s-a întâmplat cu Polonia.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a analizat acest scenariu și se declară convins că este foarte aproape activarea Articolului 7, adică România să fie lăsată fără drept de vot în Parlamentul European.

„Comisia și Parlamentul European pot activa oricând Articolul 7. Mai sunt țări sancționate cu suspendarea dreptului de vot. Nu trebuie tratat cu ușurință, se poate întâmpla să ni se retragă dreptul de vot. Unii spun că <<și ce dacă ni se retrage?>> Este o sancțiune care rămâne și despre care se va ști întotdeauna și întotdeauna vom fi cei care am fost sancționați cu retragerea dreptului de vot. Este cea mai aspră sancțiune. Este foarte greu ca lumea să mai uite aceste lucruri și ne vor trata ca atare. Este foarte probabilă acestă variantă, pentru că au fost multe avertismente privind respectarea statului de drept și nu au avut niciun efect aceste avertismente. Ba, dimpotrivă, lucrurile au fost agravate”, a declarat Zegrean.

„Niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit când se anunță ședință de guvern”

Astăzi, de la ora 16.00, este programată ședința Guvernului, iar PSD face presiuni din ce în ce mai mari privind adoptarea Ordonanțelor de Urgență privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare pe deciziile definitive ale instanței supreme.

„Este o vorbă care spune că niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit când Parlamentul este în sesiune. O transpunem în niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit când se anunță ședință de guvern în România”, spune fostul președinte al CCR.

Zegrean se declară convins că Tudorel Toader și Viorica Dăncilă vor ceda presiunilor PSD și vor adopta Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codurilor penale. El spune că este ilegală și incorectă justificarea uunei OUG pentru punerea în acord a modificărilor la Coduri cu decizia CCR.

„Nu îi interesează avertismentele de la Bruxelles, totdeauna au încercat să dovedească că cei de acolo nu au dreptate și sunt prost informați. (…) Toader și Dăncilă își vor asuma modificarea codurilor penale pentru că nu vor avea încotro, li se va spune ori, ori. Și își vor asuma și ne vor spune ce lucru bun au făcut. Spun că trebuie să pună în acord legile de modificare a codurilor penale cu decizia Curții Constituționale. Nu este adevărat. Aceste legi au fost modificate, adoptate de Parlament. Numai Parlamentul poate pune în acord aceste legi cu decizia Curții, ci nu Guvernul. Înaintea legilor restituite parlamentului înainte de promulgare, după decizia Curții, numai parlamentul poate face oricând această punere de acord. prin lege, nu prin Ordonanță de Urgență. Nu a fost de la început un proiect al Guvernului, a fost al parlamentarilor de la început. Nu se justifică în niciun fel o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor. Ei confundă lucrurile intenționat și le amestecă pentru a nu le mai descurca nimeni. Este o mare minciună această justificare. Justificarea lor Este incorectă și ilegală. Nu poți să iei un proiect de lege și să faci din el o ordonanță de urgență. OUG se dau numai în situații nereglementate, nu dai OUG ca să modifici definiția unei infracțiuni sau să o excluzi din lege”, afirmă Zegrean.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro