Austria: Președintele a promulgat legea privind vaccinarea obligatorie
Președintele austriac a promulgat vineri legea privind vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului, deschizând calea pentru intrarea ei în vigoare duminică, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană (UE), potrivit AFP.
„Alexander Van der Bellen a promulgat astăzi la prânz legea federală privind obligația de vaccinare împotriva Covid-19”, a anunțat președinția într-un comunicat de presă.
Mai trebuie publicată în Monitorul Oficial, înainte de intrarea în vigoare duminică, potrivit agenției de presă APA.
Parlamentul adoptase textul pe 20 ianuarie cu o mare majoritate, doar extrema dreaptă votând împotrivă.
Sunt afectați toți rezidenții cu vârsta peste 18 ani din această țară de 8,9 milioane de locuitori, cu excepția femeilor însărcinate, a celor care au contractat virusul cu mai puțin de 180 de zile în urmă și în final a celor care pot fi scutiți din motive medicale.
Verificările nu vor începe până la jumătatea lunii martie: atunci se pot aplica sancțiuni, cu o sumă care variază de la 600 la 3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă cel prins se vaccinează în termen de două săptămâni.
Potrivit unui sondaj recent, peste 60% dintre austrieci susțin măsura, dar mari părți ale populației rămân ferm opuse acesteia.
De câteva săptămâni, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă de la anunțarea proiectului, în noiembrie, pentru a denunța o măsură considerată radicală și draconiană.
Critici au apărut și asupra sensului legii în fața severității mai scăzute a variantei Omicron și a exploziei numărului de cazuri.
Guvernul a anunțat, de asemenea, în același timp o relaxare viitoare a restricțiilor de sănătate, inclusiv împotriva persoanelor nevaccinate, care sunt în prezent excluse din restaurante, locuri culturale și sportive.
Dar pentru ministrul Sănătății Wolfgang Mückstein, vaccinarea obligatorie are ca scop protecția împotriva „noilor valuri”, „să lupte împotriva noilor variante” care ar putea apărea în lunile următoare, a explicat el joi pe Twitter.
Mai putin de 70% din populatie are un program complet de vaccinare (cu obligatia in majoritatea cazurilor sa prezinte trei doze), un procent mai mic decat cel al Frantei sau Spaniei si care a scazut in urma expirarii recente a multor certificate.