Sari direct la conținut

Austria renunță la vaccinarea cu AstraZeneca

HotNews.ro
Dovada de vaccinare cu AstraZeneca in Viena, Austria, Foto: Johann Schwarz / AFP / Profimedia
Dovada de vaccinare cu AstraZeneca in Viena, Austria, Foto: Johann Schwarz / AFP / Profimedia

Austria va înceta să mai utilizeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, evocând probleme cauzate de întârzieri ale livrărilor şi reputaţia proastă a acestui ser, după decizii similare adoptate de Danemarca şi Norvegia, care şi-au justificat alegerile prin riscurile rare – dar grave – de apariţie a unor complicaţii medicale, informează AFP și Agerpres.

„Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. (…) AstraZeneca va fi abandonat”, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, într-o emisiune de televiziune difuzată luni seară de postul privat Puls 24.

În plus faţă de întârzierile persistente ale livrărilor, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze, ministrul Muckstein a evocat totodată reticenţele populaţiei austriece legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace.

Pe marginea acestui subiect, ministrul austriac, care este medic de profesie, a spus că este vorba despre „un vaccin sigur, care oferă o protecţie ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.

Austria, o ţară în care o treime din populaţia sa de 8,9 milioane de locuitori a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, a plasat deja comenzi de milioane de doze de vaccinuri pentru 2022 şi 2023 şi mizează în principal pe serurile produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lunii aprilie să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, devenind prima ţară din Europa care a renunţat la acest ser. Ea a fost urmată în luna mai de Norvegia, care a adoptat o decizie similară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro