Sari direct la conținut

Autoritatea Sanitar-Veterinara: Examinarea carnii de porc pentru depistarea trichinelozei, obligatorie. Amenda, 2.000 de lei

HotNews.ro

Examinarea carnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, iar cei care vand carne si preparate neverificate, care pot pune in pericol sanatatea si viata celor care o consuma, vor fi sanctionati cu amenzi de pana la 2.000 de lei, atentioneaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit Mediafax, ANSVSA atrage atentia ca cele mai multe cazuri de trichineloza la om apar in perioada sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, se taie un numar mare de porci crescuti in gospodarii. Tot in aceasta perioada, unii consumatori achizitioneaza si consuma carne de porc comercializata clandestin, fara sa o testeze prin examen trichineloscopic, punand in pericol sanatatea si viata tuturor celor care o consuma.

„Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru ca acesta va verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate, va asoma porcul inaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun. In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului”, arata ANSVSA.

Pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare si a infestarii cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomanda consumatorilor sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spatii nesupravegheate sanitar-veterinar.

„Nu cumparati carne proaspata decat din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta”, spun reprezentatii ANSVSA.

Totodata, ei atrag atentia ca sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie fara controlul sanitar-veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute poate avea consecinte grave.

Crescatorii de animale pot duce porci vii la abator numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar. In cazul in care vor sa vanda porci vii in targ, pentru a respecta legea si a nu avea probleme cu autoritatile, trebuie sa verifice daca targul este autorizat sanitar-veterinar si daca este supravegheat de un medic veterinar.

Sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora este interzisa. Daca cel care a cumparat porcul este verificat in trafic de autoritati si nu prezinta documentele sanitare veterinare necesare, atat acesta, cat si vanzatorul pot fi amendati, iar animalele vor fi confiscate si ucise, fara a se oferi despagubiri.

In perioada urmatoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor fi instruiti, programul acestora fiind special conceput pentru ca toti cetatenii sa poata avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins inaintea Craciunului, urmand ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetatenii sa aiba posibilitatea sa se adreseze chiar si in weekend cabinetelor unde se efectueaza analiza. Incepand din 8 decembrie, fiecare Directiei Jueteana Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va informa populatia despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum si programul de lucru al acestora.

Numarul de telefon la care cetatenii pot sesiza, gratuit, nereguli in domeniul sigurantei alimentelor este 0800 826 787.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro