AVAS incearca sa reglementeze situatia actionarilor minoritari la Petrom
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a initiat un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune ca salariatii indreptatiti sa cumpere actiuni Petrom sa fie persoanele incadrate cu contract de munca la companie la data de 29 august 2003, potrivit unui comunicat al autoritatii. Vanzarea a pachetului de 8% din capitalul social al Petrom urmeaza sa se realizeze in mod direct catre persoanele indreptatite, la acelasi pret pe actiune la care acestea au fost achizitionate de catre grupul austriac OMV, respectiv 0,2158 lei pe actiune.
Actul normativ initiat de AVAS vine sa clarifice cine sunt beneficiarii pachetului de actiuni de pana la 8% din capitalul social al companiei petroliere, asa cum se stabileste prin Ordonanta de Guvernn nr. 55/2003 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom Bucuresti, ce a intrat in vigoare la 29 august 2003, se mai arata in comunicatul institutiei.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Gaze Naturale, precum si Comercializare. Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 211 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
Potrivit site-ului Bursei de Valori Bucuresti, actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV ce detine 51,011% din capitalul social. Ceilalti actionari sunt AVAS ce detine 20,64% din actiuni, Fondul Proprietatea – 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.