Sari direct la conținut

Avertisment rar al șefului spionajului german: „Suntem foarte, foarte critici față de participarea Chinei la proiecte de infrastructură esențială”

HotNews.ro
Bruno Kahl, directorul Serviciului de Informatii Externe al Germaniei, Foto: Wolfgang Kumm / AFP / Profimedia Images
Bruno Kahl, directorul Serviciului de Informatii Externe al Germaniei, Foto: Wolfgang Kumm / AFP / Profimedia Images

Șeful serviciilor de informații ale Germaniei a avertizat luni că China ar putea să își folosească cotele din proiecte de infrastructură critice ca monedă de negociere pentru a obține obiective politice în contextul unei dezbateri privind investițiile companiei chinezești Cosco în portul Hamburg, relatează Reuters.

Potrivit surselor guvernamentale, ministerul economiei condus de verzi vrea să își folosească dreptul de veto pentru a bloca oferta Cosco (a nu se confunda cu retailerul american Costco) de a cumpăra o cotă în unul dintre cele 3 terminale ale celui mai important port din Germania, în timp ce cancelaria condusă de social-democratul Olaf Scholz ar fi mai favorabil investiției.

Disputa reflectă o dezbatere mai largă ce are loc în Germania cu privire la modalitățile de a reduce dependența față de China, principalul partener comercial al țării, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a scos în evidență pericolul de a te baza pe state autoritare tot mai asertive.

China a îndemnat Germania să nu politizeze relațiile economice dintre cele două țări și a cerut Berlinului să nu ia măsuri protecționiste „în numele siguranței naționale”.

Șefii serviciilor de informații externe și interne ale Germaniei au declarat luni în parlamentul de la Berlin că nu pot oferi o evaluare în public despre cazul Cosco însă au îndemnat la precauție.

„Suntem foarte, foarte critici față de participarea Chinei la [proiecte de] infrastructură esențială”, a declarat Bruno Kahl, șeful serviciului de informații externe (BND) de la Berlin, adăugând că un port ar trebui considerat o infrastructură esențială.

El a îndemnat prin urmare ca fiecare potențială investiție să fie revizuită cu foarte mare atenție.

Serviciile de informații germane sunt îngrijorate de influența exercitată de China

Kahl a mai declarat că Germania ar trebui să se aștepte ca Beijingul să folosească tehnologia chinezească, inclusiv infrastructura 5G, și puterea sa economică pentru a-și implementa ideile.

„Aceste instrumente vor fi folosite, în cazul unui dezacord politic între China și Germania”, a avertizat șeful spionajului german.

Thomas Haldenwang, șeful serviciului de informații interne de la Berlin, a spus la rândul său că eventualele cote în infrastructura critică ar deschide de asemenea ușa unor potențiale acte de sabotaj sau operațiunilor de influențare a opiniei publice.

„Când vorbesc cu partenerii externi despre China, ei mereu spun: Rusia este furtuna, China este ca schimbările climatice”, a declarat el.

„Așadar va trebui să ne pregătim pentru aceste schimbări climatice în următorii ani”, a adăugat Haldenwang.

Audierea celor doi în legislativul de la Berlin are loc în contextul unui scandal politic în Germania după ce presa a aflat că guvernul îl suspectează pe șeful securității cibernetice a țării de legături cu serviciile de informații ale Moscovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro