Avertismentul BERD: Riscurile inflationiste si problemele din Zona Euro pot afecta cresterea economica din Europa de Est
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat vineri asupra pericolului legat de riscurile inflationiste si de problemele din Zona Euro, care pot afecta cresterea economica din Europa de Est si din statele foste membre ale URSS, relateaza AFP.
BERD, care sustine de 20 de ani economiile din fostul bloc sovietic, a anuntat ca se asteapta la o crestere de 4,6%, in medie, in acest an, si de 4,4% in 2012 in tarile unde investeste, in ultimele previziuni economice publicate vineri.
Aceste estimari sunt superioare proiectiilor anterioare: in ianuarie, ea estima o crestere de 4,2% pentru 2011.
Dar aceste estimari, publicate cu ocazia adunarii anuale, organizata vineri si sambata la Astana, capitala Kazahstanului, au fost insotite de un avertisment legat de riscurile pe care Banca le considera in crestere.
„Perspectivele in termeni de crestere in regiunea BERD se imbunatatesc, dar in mod egal cresc si ingrijorarile in ceea ce priveste problemele de indatorare a anumitor tari din Zona Euro si de presiunile inflationiste care apar ca un nou pericol”, a prevenit institutia, intr-un comunicat.
Sistemele bancare din aceste tari sunt strans dependente de Zona Euro si in cazul in care criza datoriilor suverane care zguduie statele ce folosesc moneda unica va destabiliza si mai mult pietele financiare „relansarea in Europa centrala si orientala se va gripa”, a adaugat banca.
BERD a fost creata in 1991 pentru favorizarea tranzitiei tarilor din fostul bloc sovietic spre economia de piata. Ea investeste astazi in 29 de tari, din Europa centrala pana in Asia si de la tarile baltice pana la Bosfor. Si Romania face parte din aceste state.
Actionarii BERD sunt 61 de tari si doua organizatii internationale, Uniunea Europeana si Banca Europeana de investitii (BEI).