Sari direct la conținut

Avize favorabile în comisiile de cultură pentru 4 candidaţi la posturile vacante de membru CNA

HotNews.ro
Sigla CNA, Foto: Agerpres
Sigla CNA, Foto: Agerpres

Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat luni, în şedinţă comună, în urma audierii, avize favorabile pentru patru din cei cinci candidaţi propuşi ca membri titulari ai celor patru posturi vacante din Consiliul Naţional al Audiovizualului, relatează Agerpres.

Candidaţii care au fost audiaţi sunt:

* Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Dan Radu;

* Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Rareş Niculescu;

* Dorina Rusu – membru titular (susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis), avându-o ca supleant pe Oana Mihalache;

* Ionel Palăr – membru titular (susţinut de PNL), având ca membru supleant pe Valentina Postelnicu;

* Radu Herjeu – membru titular (susţinut de PSD), fără supleant.

Dintre candidaţii propuşi (membri titulari şi supleanţi), toţi au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu excepţia lui Radu Herjeu, pentru care s-a înregistrat un singur vot „pentru”.

„Aceşti membri (cei cu majoritate de voturi „pentru” – n.r.) vor fi înaintaţi plenului cu avizul acestei comisii şi îl avem pe domnul Herjeu cu un vot. (…) Felicitări din inimă pentru mandatul primit azi de la membrii comisiei. Să fie într-un ceas bun şi la plen. Aveţi o misiune importantă de a educa şi de a lucra într-un spaţiu public foarte important”, le-a transmis preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai.

În cadrul audierilor, Dorina Rusu a pledat pentru întâlniri periodice ale membrilor CNA cu parlamentarii Comisiilor de Cultură pentru a discuta diverse propuneri legislative.

Valentin Jucan s-a pronunţat pentru reajustarea cuantumului amenzilor, care „nu au fost modificate de mult timp”.

„CNA este o instituţie pe care o putem considera în mare parte vinovată de stadiul în care se află audiovizualul românesc. Primul lucru care cred că trebuie realizat în cadrul CNA este o reajustare faţă de public, dar şi faţă de legiuitor”, a spus Jucan.

Mircea Toma consideră că CNA este „atins de infodemie, care însoţeşte pandemia şi pune în pericol sănătatea publică”.

„Contaminarea populaţiei cu informaţii false şi cu teorii ale conspiraţiei conduce la un număr mic de persoane care se vor vaccina”, a spus Mircea Toma.

Ionel Palăr, fost parlamentar, s-a pronunţat pentru o legislaţie a audiovizualului adaptată la condiţiile actuale.

Radu Herjeu a explicat că îşi doreşte să continue ca membru CNA, pentru că „au rămas foarte multe lucruri de făcut”.

Plenul reunit al Parlamentului îi va numi pe cei patru membri CNA, prin vot secret, în viitoarea şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Din 8 februarie, în urma încheierii mandatelor lui Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu şi decesului lui Radu Călin Cristea (în octombrie 2020), CNA, cu şapte membri, este în imposibilitatea de a se reuni în şedinţă, din cauza lipsei de cvorum (8 din 11 membri).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro