Sari direct la conținut

Avocații Radu și Asociații SPRL obțin o nouă confirmare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție a momentului de la care curge termenul de prescripție în materie fiscală

EY Romania
Alex Slujitoru, Emanuel Bancila, Foto: EY Romania
Alex Slujitoru, Emanuel Bancila, Foto: EY Romania

Echipa de avocați a Radu și Asociații SPRL formată din Alex Slujitoru (Senior Managing Associate), Andrei Boian (Senior Associate) și Ana Mihai (Senior Associate) a asistat cu succes unul dintre principalii actori din domeniul rețelelor de date, obținând anularea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a actului de control emis de ANAF, cu încălcarea prescripției dreptului de a stabili creanțe fiscale.

Soluția instanței supreme, deși nu este singulară, confirmă încă o dată esența dispozițiilor din vechiul cod de procedură fiscală, potrivit cărora baza de impozitare se naște prin efectuarea tranzacțiilor de către contribuabil, iar nu prin depunerea declarațiilor fiscale, așa cum susțin de mai bine de 15 ani autoritățile fiscale. În situația supusă judecății, autoritățile fiscale au verificat contribuabilul pentru perioada fiscală 2009 deși activitatea de inspecție fiscală a fost inițiată în anul 2015, dată la care dreptul ANAF de a stabili creanțe fiscale era deja prescris.

„Modalitatea în care organele fiscale au interpretat în toți acești ani legea procedural fiscală a fost una abuzivă, de natură a le extinde cu un an dreptul de a verifica fiscal un contribuabil. Practic, se ajungea la un termen de prescripție de șase ani în loc de cinci ani, cât prevedea Codul de procedură fiscală”, a declarat Alex Slujitoru, Senior Managing Associate în cadrul Radu și Asociații SPRL. „Este un moment al maturizării ce vizează deopotrivă societatea civilă și instanțele – nu mai este acceptabil ca un contribuabil să fie urmărit, verificat și pus să plătească în orice condiții, ci trebuie să acordăm importanță și regulilor de procedură – în esență felului în care se desfășoară activitatea de control fiscal”, a mai adăugat acesta.

În același timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat autoritatea fiscală să restituie sumele achitate de contribuabil în temeiul actului de impunere anulat împreună cu dobânda legală aferentă, calculată de la momentul plății și până la restituirea efectivă.

„Cu toată opoziția Fiscului, care a susținut că instanța nu doar că nu poate dispune plata de dobândă pentru că aceasta ar fi o procedură separată, ci chiar că nu poate dispune restituirea însăși, pentru că ea are loc numai „la cerere”, iată că, din nou, Înalta Curte se dovedește a fi garantul suprem al înfăptuirii actului de justiție, restabilind situația anterioară și acordând despăgubirile cuvenite contribuabilului”, a declarat Emanuel Băncilă, coordonatorul practicii de controverse fiscale din cadrul Radu și Asociații SPRL.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII