Avocatul lui Ion Iliescu: Decizia de a retrimite la Parchet dosarul Mineriadei, o măsură reparatorie pentru fostul președinte / În mod firesc, dosarul ar trebui să ajungă la secția de anchetare a magistraților
Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, consideră că decizia de miercuri a instanței supreme, de trimitere a dosarului Mineriadei înapoi la procurori, este o măsură reparatorie pentru fostul președinte, trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. De asemenea, avocatul a declarat pentru HotNews.ro că, în opinia sa, o decizie corectă ar fi ca dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 să fie trimis Secției de anchetare a magistraților, și nu Secției parchetelor militare, cea care l-a instrumentat până acum, având în vedere că în dosar este inculpat un procuror, Mugurel Florescu.
„Încă nu am vorbit cu domnul Ion Iliescu, urmează să ne întâlnim. Cu siguranță că a aflat despre decizia instanței și îl bucură. Pentru Ion Iliescu, decizia de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție reprezintă o măsură reparatorie”, a declarat pentru HotNews.ro avocatul fostului președinte Ion Iliescu.
Avocatul susține că decizia instanței supreme este una corectă, pentru că dosarul de urmărirle penală conține „nenumărate neregularități, nelegalități pe care le-am semnalat atât noi, apărătorii inculpaților, cât și chiar judecătorii de cameră preliminară”.
„Niciodată Ion Iliescu nu fusese pus sub acuzare în vreunul dintre dosarele care compuneau acest dosar pentru fapta descrisă în actul de sesizare. Procurorii au apelat la un artificiu judiciar care s-a dovedit a fi falimentar în momentul în care au realizat urmărirea penală a lui Ion Iliescu”, a mai declarat avocatul lui Ion Iliescu.
De asemenea, el susține că o decizie corectă ar fi ca dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 să fie trimis Secției de anchetare a magistraților, și nu Secției parchetelor militare, cea care l-a instrumentat până acum, având în vedere că în dosar este inculpat un procuror, Mugurel Florescu.
Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 – în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii – se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei, a decis miercuri instanța supremă, care a constatat nulitatea rechizitoriului. Decizia nu este definitivă, Parchetul General anunțând deja că o va contesta. Soluția a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală și care au acuzat „injustiția”.
În ultimii doi ani, dosarul a stat în Cameră preliminară la instanța supremă.
Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în instanță a cauzei, în care sunt judecate 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.
În 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
De asemenea, au fost trimiși în judecată: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.
Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane, conform procurorilor.
În 15 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus introducerea mai multor instituţii, între care Guvern, Jandarmerie, Parchetul General, ministerele de Interne, Finanțe și Apărării, ca părţi responsabile civilmente în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii.