Sari direct la conținut

Axa China-Rusia este un „factor de stabilizare” pe scena internațională, potrivit Moscovei

HotNews.ro
Mihail Mișustin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Mihail Mișustin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Relații mai puternice între Rusia și China sunt un „factor de stabilizare” pe scena internațională, în pofida conflictului din Ucraina și a tensiunilor din regiunea Asia-Pacific, a declarat miercuri premierul rus Mihail Mișustin, în timp ce omologul său chinez Li Qiang a vizitat Moscova, informează AFP.

Parteneriatul strategic dintre cele două țări, care doresc să se confrunte cu rivalul american, s-a aprofundat de la începutul ofensivei armatei ruse în Ucraina în februarie 2022, pe care China nu a condamnat-o niciodată.

„Parteneriatul nostru global și cooperarea noastră strategică sunt deosebit de importante într-o situație în care se conturează noile contururi ale ordinii mondiale”, a subliniat Mișustin.

„În aceste condiții, legătura dintre Rusia și China este un puternic factor de stabilizare”, i-a spus el gazdei sale chineze.

Moscova și Beijingul denunță împreună ceea ce ele consideră a fi hegemonia occidentală – și mai ales americană – în lume, iar miercuri premierul rus a făcut apel la „protejarea intereselor noastre comune”.

De asemenea, el a declarat că ponderea rublei și a yuanului în plățile reciproce este în prezent „cu mult peste 95%”, Rusia fiind hotărâtă să își de-dolarizeze economia pentru a limita efectele sancțiunilor occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin, care s-a aflat la Beijing în luna mai alături de omologul său Xi Jinping, și-a exprimat satisfacția la Kremlin cu privire la faptul că „relațiile comerciale” dintre Rusia și China „se dezvoltă cu succes”.

La rândul său, Li Qiang, citat de agențiile de presă ruse, a salutat „nivelul fără precedent” al relațiilor dintre cele două țări, atins sub „impulsul puternic” al liderilor Putin și Xi Jinping.

China se prezintă ca neutră în conflictul din Ucraina și afirmă că nu furnizează arme niciuneia dintre părți. Însă americanii și europenii o acuză în mod regulat că oferă Rusiei, care este ținta unor sancțiuni occidentale majore, un sprijin economic esențial pentru efortul său de război.

Vizita lui Li Qiang în Rusia are loc într-un moment în care premierul indian Narendra Modi, a cărui țară, deși rămâne un partener apropiat al Moscovei, este un rival regional al Beijingului, urmează să viziteze Ucraina vineri. Aceasta va fi prima sa vizită de stat de la preluarea mandatului în urmă cu zece ani.

INTERVIURILE HotNews.ro