Sari direct la conținut

Azerbaidjan cauta solutii pentru Nabucco, Gazprom anunta pierderi masive

HotNews.ro

Azerbaidjan va dispune de suficiente gaze pentru Nabucco, daca va reusi, pana in 2015, sa dea in exploatare noile zacaminte maritime Absheron, Babek si Umid, a declarat vicepresedintele companiei petroliere de stat, Hoshbaht Yusifzade, citat de presa azera.

„Dupa intrarea in exploatare a acestor structuri, rezervele de gaz metan ale Azwerbaidjanului se vor ridica la patru trilioane metri cubi, ceea ce inseamna suficient pentru Nabucco”. El a precizat ca in 2015 productia de gaze a Azerbaidjanului va ajunge la 40 miliarde metri cubi pe an, destul pentru umplerea gazoductului, a carui capacitate proiectata este de 31 miliarde metri cubi pe an.

Un dezastru numit Gazprom

Productia Gazprom scade tot mai rapid, scrie Vedomosti. In ianuarie, productia a fost mai mica cu 14% fata de ianuarie 2008, in mai s-a ajuns deja la minus 34%, potrivit ultimelor date oficiale. Iar 2008 nu a fost un an record.

E greu de spus ce se intampla, scriu ziaristii rusi, pentru ca Gazprom nu dezvaluie toti indicatorii economici. Cu exceptia cotelor de productie, sunt prezentate volumul de carburanti pompat din rezervoarele subterane, achizitiile de la producatorii independenti si din tarile central-asiatice.

In primul trimestru, vanzarile Gazprom au cazut mai mult decat productia: extractiile s-au micsorat cu 18% fata de 2008 (minus 28 miliarde metri cubi), iar livrarile – cu aproape 25% (minus 47 miliarde metri cubi). Ce se va intampla mai departe, parerile sunt impartite.

Vanzarile Gazprom au inceput sa scada in a doua jumatate a anului trecut, aminteste analistul Pavel Sorokin, de la UniCredit Securities. In opinia expertului, cu astfel de termeni de comparatie, indicatorii Gazprom s-ar putea dovedi, in a doua jumatate a anului curent, chiar mai buni decat cei din 2008.

Nu acelasi lucru crede Valeri Nesterov, de la Troika dialog. Potrivit estimarilor sale, in lunile ramase pana la sfarsitul anului, Gazprom nu va reusi sa atinga nivelul 2008. Motive sunt cel putin doua: in primul rand, exporturile in CSI scad continuu, iar volumul livrarilor pentru Europa va depinde exclusiv de pret. Or, avand in vedere ca principalii concurenti ai Gazprom ofera reduceri de 10-15%, practica respinsa categoric de concernul rus, exporturile europene se vor injumatati aproape, crede Nesterov, citat de Vedomosti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro