Sari direct la conținut

Baconschi s-a intalnit, la New York, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov

HotNews.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, aflat la Adunarea Generala a ONU de la New York, a avut miercuri o intalnire bilaterala cu ministrul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, informeaza MAE.

Potrivit sursei citate, in cadrul intrevederii cu omologul sau rus, Baconschi a subliniat evolutiile promitatoare din domeniul cooperarii economice si dorinta partii romane de a reflecta aceste evolutii si in plan politic.

„Daca ar fi sa definim relatiile noastre in acest stadiu, ele sunt pragmatice si eficiente. Noi speram sa le transformam intr-un dialog politic consistent si deschis, in spirit european”, a declarat Baconschi.

Intrebat daca s-au pus problema unor vizite la nivel inalt pentru urmatorul an, seful diplomatiei a declarat ca a propus deschiderea „unui nou capitol de care sa beneficieze ambele economii, sa permita celor doua societati o mai buna cunoastere mutuala si sa permita celor doua parti debarasarea de logica Razboiului Rece si intrarea pe o logica de cooperare normala„, relateaza Agerpres.

De asemenea, ministrul roman a subliniat ca Serghei Lavrov nu a formulat nicio obiectie referitoare la acordul cu SUA privind gazduirea pe teritoriul romanesc a elementelor scutului antiracheta si nu a solicitat garantii juridice din partea Romaniei cu privire la faptul ca sistemul antiracheta este unul defensiv.

„In ceea ce ne priveste, ca membri NATO, suntem activi in Consiliul NATO-Rusia si gata sa sustinem orice formula care poate linisti partea rusa cu privire la caracterul strict defensiv al acestui sistem”, a afirmat ministrul Baconschi.

Conform ministrului Baconschi, in cadrul intalnirii nu s-a facut nicio referire la telegrama Wikileaks referitoare la teama exprimata de presedintele Traian Basescu in august 2008, intr-o intalnire cu senatorul american Richard Lugar, cu privire la un posibil conflict cu Rusia plecand de la situatia din Transnistria. De asemenea, nu au fost abordate subiectul tezaurului sau al negocierilor pe tema Transnistriei care vor avea loc, joi, la Moscova.

MAE precizeaza ca „seful diplomatiei romane si-a exprimat satisfactia pentru interesul investitorilor rusi privind oportunitatile oferite de piata romaneasca, subliniind deschiderea partii romane pentru aceasta prezenta investitionala. Ministrul Baconschi a relevat perspectiva promitatoare a celei de-a 10-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte Romania- Rusia, care va avea loc intre 3-4 octombrie 2011 la Moscova si a solicitat partii ruse ca acest eveniment sa se incheie cu rezultate cat mai consistente”.

Baconschi si omologul sau rus au cazut de acord asupra intensificarii dialogului intre cele doua parti in domenii precum securitatea europeana, agenda regionala sau provocarile la nivel global.

Rusia a cerut garantii juridice ca viitorul scut anti-racheta al NATO in Europa nu va fi indreptat impotriva sa. Reactia Moscovei a venit dupa ce Romania si SUA au semnat la inceputul lunii septembrie, la Washington, acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice.

Duma de stat, camera inferioara a parlamentului rus, a criticat dur decizia unilaterala a Washingtonului si Bucurestiului de amplasare a scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. De altfel, seful comisiei apararii din Duma de Stat afirma, in luna mai, ca acordul Romania-SUA ar avea „un impact negativ asupra relatiilor inter-europene si ar submina echilibrul existent intre forte si interese, provocand o amplificare inutila a tensiunilor”.

Washington-ul a renuntat la amplasarea unui scut anti-racheta in Polonia si Cehia in 2009, ceea ce a infuriat Rusia. Moscova a acceptat sa coopereze la noul plan, insa a avertizat ca si-ar putea consolida apararea daca nu devine partener al SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro