Băieții deștepți ai Ordonanței lăcomiei
O nouă generație de „băieți deștepți” și-a făcut apariția, odată cu aprobarea peste noapte a OUG 114/2018, gândită până la cele mai mici detalii și controlată de trioul Dragnea-Vâlcov-Tăriceanu. A fost numită „Ordonanța lăcomiei”, însă nu era clar despre a cui aviditate era vorba. Dacă până acum erau doar niște bănuieli, niște liste publicate de reglementatorul din energie arată și cine sunt acei „băieți deștepți”, care tocmai au primit girul actualei guvernări.
Foarte pe scurt, sunt unii, aleși după criterii obscure, care vor primi direct ajutor de stat, cu încălcarea clară a oricărei reguli de concurență. Practic, este o legalizare a practicilor neconcurențiale la nivel național, dar asupra căreia Comisia Europeană a reacționat suprinzător de rapid, prin declanșarea unei proceduri de infringement.
Listele ANRE arată cine va primi gaze ieftine, cu 68 lei/MWh, prețul plafonat pe o perioadă de trei ani prin deja celebra OUG 114. Unul dintre aleși este, așa cum HotNews.ro a spus încă din ziua în care Teodorovici și Vâlcov au prezentat ordonanța, Ioan Niculae.
Culmea ironiei este că Ioan Niculae are deja un dosar penal tot pentru o favorizare de acest fel, fiind judecat în cazul „Gaze ieftine de la Romgaz pentru InterAgro”. Să ne amintim că în acest caz, tot cu semnături de la autorități, prin hotărâre a Guvernului, a obținut Niculae gaze ieftine pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice. Așa a ajuns ca în dosar să fie implicat fostul ministru al economiei Adrian Videanu, acum dispărut din viața publică. Ar fi ajuns să fie judecat și Varujan Vosganian dacă nu l-ar fi protejat colegii senatori, după ce s-au lăsat impresionați de mir, acatiste şi lacrimile vărsate de acest membru de bază al ALDE.
Și că tot vorbim de ALDE, acest partid este chiar un mare susținător al plafonării prețurilor la gaze pentru o perioadă de trei ani. Ca un „adevărat” partid liberal, ALDE tot spune că este o măsură făcută special pentru amărâții de consumatori casnici. De cel puțin două ori l-am auzit pe Călin Popescu Tăriceanu că prețul trebuie plafonat pentru a fi protejată populația. De altfel, o semnătură pe OUG 114 aparține chiar ministrului energiei, o oarecare persoană numită de ALDE.
Deși pare că ALDE este tot un fel de PSD, în blană de liberal, în realitate susține mediul privat. Însă nu tot mediul privat, ci doar o mică bucățică din el. Unul dintre aleși este Ioan Niculae, acum reabilitat în ochii politici de la guvernare, după condamnarea la doi ani și șase luni închisoare pe care a executat-o deja, în dosarul „Mita la PSD”.
Pare că „Mita la PSD” are efect pe termen lung. Chiar unul dintre membrii cei mai influenți ai acestui partid, Lia Olguța Vasilescu,a recunoscut senin, zilele trecute că OUG 114 este pentru Ioan Niculae. „Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze. Da, este bine că a anunțat că redeschide toate fabricile”, a strigat Vasilescu în plenul Camerei Deputaților. Îngrijorător este că deja nu se mai ascund, ci lasă să iasă libere intențiile deloc corecte. Nu se tem nici de infringementul declanșat exact pe această temă de Comisia Europeană, la doar trei luni de la adoptarea OUG 114, nici de posibile consecințe penale. De ce nu mai au nicio teamă?
Cei de la guvernare spun că vor să relanseze industria îngrășămintelor chimice, dar nu pot să nu mă întreb cum de un alt combinat din domeniu, care nu este al lui Ioan Niculae, poate să funcționeze cu profit, cu investiții de sute de milioane de euro și tot ce înseamnă business corect, fără tot felul de favoruri de la stat? Mă refer aici la Azomureș, care nu se află pe lista privilegiaților. Cine funcționează corect nu primește gaze ieftine.
Combinatele lui Niculae sunt în insolvență, închise, iar unele chiar în procedură de faliment, aproape sau chiar în stadiul de fier vechi, ruginite și lipsite de investiții. De ce ai redeschide ceva ce ar funcționa la cotă de avarie? Cineva îmi spunea că pentru a le crește forțat valoarea, peste cea de simplu fier vechi, pentru a putea fi vândute apoi la preț mai mare. Poate chiar companiei de stat Romgaz, care tot anunța până de curând, prin șefii ei, că se gândește să investească în combinate de îngrășăminte chimice. Poate chiar în combinatele InterAgro, de la care, culmea, ar avea de recuperat cam 278 de milioane de lei. Romgaz este unul dintre cei mai mari creditori la InterAgro.
Legat de Romgaz, această companie foarte valoroasă a statului va trebui să-și recalculeze în minus veniturile după apariția OUG 114. Este o companie obligată să vândă gaze ieftine, poate la prețuri chiar cu 30-40% mai puțin decât dacă ar fi fost lăsată să funcționeze după reguli concurențiale. În schimb vor câștia alții, încălcând orice regulă de concurență. Printre acei alții se află și niște furnizori. Nu toți. Vor fi cei care vor primi cantități mari de gaze ieftine, puțini dintre cei aproape 100 de participanți pe piață, pe care le vor putea vinde mai departe la preț mai mare către consumatorii industriali care nu sunt privilegiați.
Printre cei favorizați sunt chiar niște multinaționale, ceea ce arată că războiul dus de Vâlcov și Dragnea împotriva lor este unul fals. De fapt, nu toate multinaționalele sunt în grațiile lor, ci doar câteva, printre ele aflându-se nemții de la E.ON și francezii de la Engie. Vor primi multe milioane de MWh de gaze ieftine pentru a le vinde mai departe. Și cu cât primesc gaze mai ieftine cu atât marja de profit este mai mare. Apoi, mai sunt câțiva furnizori: Premier Energy SRL, controlat de un fond de investiții ceh, cu acționariat în Cipru, WIROM Gas, controlat de rușii de la Gazprom sau Megaconstruct, controlat de familia Adamescu.
Ce vor face aceștia mai departe? Bineînțeles, bani. Abia au trecut câțiva ani când tot vorbeam despre firmele lui Bogdan Buzăianu, care luau energie electrică ieftină de la Hidroelectrica și apoi o vindeau scump. Și întodeauna când unii câștigă, alții pierd. Cine vor avea de suferit? Furnizorii fără influență și care nu vor putea ține pasul. Mai mai trage ponoasele toți consumatorii non-casnici, adică industriali, printre care și firmele mici și mijlocii. La ei vor ajunge gazele mai scumpe. Vor fi mai scumpe pentru că traderii de gaze vor încerca să acopere necesarul de consum și cu gaze importate din Rusia, la prețuri mult mai mari de 68 lei/MWh. Aici mai intuim un câștigător clar: rușii de la Gazprom, de la care importăm.
Practic, gazul mai scump ajunge la aproape toate firmele consumatoare din țara asta, cu excepția celor câteva ale lui Ioan Niculae, ELCEN, Complexul Energetic Hunedoara, Transgaz și niște depozite de gaze. Apoi, efectele vor fi în lanț. Un producător de orice fel de bunuri, când cumpără gaze sau energie electrică mai scumpe, este nevoit să crească și el prețurile. Mai departe, totul se vede în inflație. Adică, toți vom cumpăra un produs oarecare la preț mai mare.
Consumatorii casnici de gaze nu vor simți mare lucru în facturi. Nici cei de energie electrică, caz în care metoda de plafonare a prețurilor este puțin diferită. În privința energiei electrice, prețurile sunt plafonate doar la nivelul consumatorilor casnici, însă cei non-casnici, adică firmele, vor primi facturi mai mari. Și aceștia vor fi nevoiți să scumpească ceea ce produc, ceea ce se va vedea în inflație. Practic, o firmă mică sau mijlocie, care produce ceva, va plăti facturi mai mari și la gaze, și la energie electrică, iar dacă va dori să reziste pe piață, va fi nevoită să-și scumpească produsele.
Despre noii „băieți destepți” a scris aici și expertul în gaze naturale Dumitru Chisăliță. Un lucru mi-a atras atenția în mod deosebit în ceea ce prezintă Chisăliță, în analiza sa: faptul că în 2018, autoritățile ar fi provocat un preț mult mai mare decât ar fi trebuit pe piața de gaze din Romania. Agenția Națională pentru Resurse Minerale a stabilit pentru calcularea redevențelor un preț de referință al gazelor în funcție de Bursa din Viena, acesta fiind mai mare decât cel din România. Gazele s-au scumpit și așa Guvernul a găsit un motiv pe care să-l invoce pentru plafonarea prețurilor. Dar nu la consumatorul final, ci la producător.