Banca Mondiala: Preturile bunurilor alimentare la nivel mondial au revenit pe crestere, pe fondul majorarii preturilor petrolului si a cererii puternice din Asia
Preturile la nivel mondial ale alimentelor au crescut cu 8% in luna martie 2012 fata de decembrie 2011, pe fondul majorarii preturilor petrolului, a conditiilor meteorologice nefavorabile si a cererii puternice de import din Asia, precizeaza Banca Mondiala in ultimul raport privind evolutia preturilor alimentare.
In acelasi timp, indicele global al preturilor alimentare calculat de Banca Mondiala a fost cu doar 1% sub valoarea inregistrata in urma cu un an si cu 6% sub varful record din februarie 2011.
„Dupa 4 luni consecutive de declin preturile alimentare sunt din nou in crestere amenintand securitatea alimentara a milioane de persoane. Alimentele trebuie sa ramana o prioritate pentru comunitatea internationala si pentru activitatea noastra din statele in dezvoltare”, a spus Otaviano Canuto, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Reducerea Saraciei si Management Economic.
In conformitate cu raportul trimestrial Food Price Watch, preturile tuturor alimentelor de baza importante au crescut intre luna decembrie 2011 si martie 2012, cu exceptia orezului, atat din cauza ofertei abundente cat si a competitiei puternice in randul exportatorilor.
Preturile porumbului au crescut cu 9%, cele ale uleiului de soia cu 7%, preturile graului cu 6% si cele ale zaharului cu 5%. Preturile petrolului s-au majorat cu 13%.
In plus, preturile interne raman ridicate, in special in Africa, ca rezultat al evolutiei importurilor mari de alimente si factorilor locali, precum restrictiile comerciale dintre partenerii vecini, nelinistilor sociale, costurile mari cu transportul sau conditiilor meteorologice nefavorabile.
Intr-un context global, cresterile preturilor bunurilor alimentare interne au fost mai mari decat scaderile din diferite state. Preturile graului intre luna martie 2011 si martie 2012 au crescut cu 92% in Belarus, in timp ce pretul porumbului a avut o crestere de 82% in Malawi, 80% in Etiopia si 71% in Mexic.
Perspectivele productiei raman puternice pentru 2012/2013 si un numar de factori ar putea atenua cresterea preturilor.
Preturile record de la sfarsitul anului 2010 si inceputul anului 2011 au dus la o crestere a productiei culturilor importante la nivel mondial si sunt un factor cheie pentru proiectiile pentru sezonul 2012/2013. Incetinirea folosirii porumbului in productia de etanol din SUA si cererea globala slaba cauzata de criza din zona euro contribuie la tinerea sub control a presiunilor de crestere a preturilor.