Sari direct la conținut

Bani pentru pensii și salarii: Romgaz, obligată să vireze 1,9 miliarde lei sub formă de dividende

HotNews.ro

​Producătorul de gaze Romgaz este o companie care obține anual profituri mari. Însă, la fel ca și anul trecut, societatea este obligată să distribuie acest profit sub formă de dividende. Profitul pe 2017 a fost de 1,85 miliarde lei, însă valoarea dividendelor propuse pentru a fi repartizate acționarilor depășește 1,92 miliarde lei (Vezi în text explicația). Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentu al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorarilor de pensii și salarii.

Consiliul de Administrație al Romgaz propune acționarilor distribuirea sumei de 1,67 miliarde lei din profitul pe 2017. La acestea se mai adaugă alte dividende de 250,5 milioane lei, din „repartizarea rezultatului reportat”. Astfel, dividendul brut pe acțiune este de 4,99 lei din care 4,34 lei aferent rezultatului anului 2017, iar 0,65 aferent rezultatului reportat. Propunerea ar urma să fie discutată într-o ședință AGA din 17 aprilie.

Anul trecut, Romgaz a distribuit 93% din profitul pe 2016, plus dividende suplimentare de 747,7 milioane de lei, sumă repartizată din alte rezerve. Astfel, s-a ajuns în situația ca rata de distribuire a dividendelor în 2016 să fie de 141,2%.

Click pentru a deschide

Practic, Romgaz este o companie folosită doar pentru dividende.

La capitolul dezoltare, societatea este ceva mai modestă. Are proiecte de investiții importante în plan, însă mult sub potențialul său. De altfel, nivelul investițiilor este sub cel planificat. În 2017, Romgaz a realizat doar 68,4% din programul de investiții de 1,14 miliarde lei. Un proiect important al Romgaz este realizarea centralei termoelectrice de la Iernut, iar un alt proiect este dezvoltarea noului zăcământ de la Caragele. Vezi aici raportul administratorilor pe 2017.

Un memorandum aprobat de Guvern în februarie arată că în cazul în care societățile de stat nu distribuie minim 90% din profituri, impactul negativ asupra veniturilor bugetului de stat ar fi de 1,3 miliarde lei, „cu posibile efecte asupra încadrării în ținta de deficit bugetar de maxim 3% pentru anul 2018”.

Societățile pe care se bazează Guvernul să vireze bani la buget prin dividende sunt cele din sectorul energetic, adică cele mai profitabile.

Citește pe aceeași temă și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro