Sari direct la conținut

Bani pentru plata daunelor RCA în falimentul Euroins: Ce contribuție specială vor plăti în plus asigurătorii de la 1 iunie

HotNews.ro
Despagubiri RCA, Foto: Aron M / Dreamstime.com
Despagubiri RCA, Foto: Aron M / Dreamstime.com

Asigurătorii RCA vor plăti suplimentar o contribuție specială de la 1 iunie către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ale cărui resurse financiare se estimează a fi insuficiente pentru a gestiona plăți de sute de milioane de euro după două falimente majore în 2 ani: City Insurance și Euroins, firme cu milioane de clienți RCA, potrivit unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Noua contribuție specială: 3% din veniturile din asigurări generale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat în consultare publică un proiect de normă privind cotele de contribuții pe care le plătesc asigurătorii la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), după ce Parlamentul a adoptat recent o lege care permite atragerea de noi fonduri din industrie pentru gestionarea falimentelor din asigurări.

Proiectul stabilește menținerea cotelor procentuale actuale ale contribuțiilor permanente, datorate FGA, și, potrivit noii legi 112/2023 publicate în 9 mai în Monitorul Oficial, stabilește și o cotă procentuală aferentă contribuțiilor speciale pentru asigurările generale.

  • „Cota procentuală aferentă contribuţiei speciale prevăzute la art. 6 alin. (5) – (8) din Legea nr. 213/2015 datorate Fondului de garantare a asiguraţilor de către asigurătorii prevăzuți la art. 3 din aceeași lege, este 3% pentru asigurări generale.”, se arată în proiectul ASF.

Contribuțiile permanente pe care le plătesc asigurătorii către FGA rămân la același nivel ca și până acum:

  • a) 4% pentru asigurări generale;
  • b) 0,4% pentru asigurări de viaţă.

Cotele stabilite pentru contribuția permenantă și pentru contribuția specială se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale și/sau, după caz, asigurărilor de viaţă, începând cu data intrării în vigoare a prezentei norme.

Cu alte cuvinte toți asigurătorii care vând asigurări generale vor plăti la FGA o contribuție permanentă de 4%, la care se va adăuga o altă contribuție specială de 3% din volumul de prime brute subscrise din activitatea de asigurări directe pe segmentul asigurărilor generale (RCA, CASCO, locuințe etc.).

Asigurătorii RCA vor plăti temporar o contribuție specială, pe care FGA le-o va restitui când va avea din nou bani

Una din principalele modificări ale noii legi 112/2023 este aceea că asigurătorii RCA să contribuie și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, printr-o contribuție specială, sub formă de împrumut, pe care ar urma să și-o recupereze integral atunci când FGA va avea bani.

  • „Contribuțiile speciale datorate și virate în contul Fondului se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilitățile Fondului sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări și pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege;
  • Fondul nu datorează dobânzi aferente contribuțiilor speciale încasate.”, se menționează în lege.

Primele plăți în falimentul Euroins: Peste 650.000 de lei în conturile unor clienți care și-au reziliat contractele

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat în data de 17 mai că a aprobat o primă tranșă de peste 1.000 de cereri de plată care vizează restituirea de prime pentru unii asigurați care și-au reziliat contractele de asigurări cu fostul lider RCA.

Primele plăți însumează 658.562 lei.

Achitarea creanțelor de asigurări va continua pe măsură ce FGA va analiza și aviza la plată cererile creditorilor de asigurări ai Euroins SA, înregistrate la Fond, în paralel cu activitatea de avizare/plată a cererilor de plată înregistrate pentru alți asigurători în faliment.

FGA analizează Cererile de plată, pe următoarele categorii:

  • cereri de plată formulate în temeiul dosarelor de daună aferente daunelor materiale, deschise de FGA sau Euroins SA;
  • cereri de restituire prime;
  • cereri de plată formulate pentru vătămări corporale sau decese;
  • cereri de plată formulate în temeiul unor sentințe judecătorești definitive.

Peste 71.000 de cereri de plată, din care doar 38.000 înregistrate oficial

Până la data de 16 Mai 2023, FGA a recepționat un număr de 71.774 cereri de plată, pentru Euroins SA. Dintre acestea, Fondul a înregistrat: 38.492.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: „Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale a FGA”.

Orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.

Sursa foto: Aron M / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro