Bărbat condamnat la închisoare pe viață, eliberat după 23 de ani datorită unui podcast
Un judecător din statul american Maryland a anulat luni după aproape 23 de ani condamnarea pe viață pentru crimă a lui Adnan Syed, un bărbat reabilitat după ce un podcast popular a ridicat semne de îndoială asupra cazului său, relatează Reuters.
Condamnarea lui Syed a atras atenția publicului din Statele Unite după ce podcastul „Serial” realizat de mai mulți jurnaliști de investigație americani a prezentat situația acestuia, punând sub semnul întrebării multe dintre elementele cazului care a dus la condamnarea sa.
Syed, acum în vârstă de 42 de ani, și-a susținut mereu nevinovăția, afirmând că nu a ucis-o pe Hae Min Lee, o tânără de 18 ani care a fost strangulată și îngropată într-un parc din orașul Baltimore în 1999.
Judecătoarea Melissa Phinn a dispus luni ca Syed să fie eliberat din închisoare, unde executa o condamnare pe viață, și să fie plasat în arest la domiciliu până la demararea unui nou proces.
Syed a ieșit din sala de judecată zâmbind, el fiind aplaudat și încurajat de trecători și cei care îl așteptau afară.
Procurorii americani au cerut anularea condamnării lui Syed
Procurorul general din Baltimore depusese o cerere de anulare a condamnării sale după o investigație de un an care a descoperit mai multe nereguli legate de martorii și probele folosite în procesul care a dus la condamnarea sa.
Procurorii americani au subliniat în fața curții că nu susțin că Syed este nevinovat, dar că nu mai au încredere în „integritatea condamnării”, cerând ca bărbatul să aibă parte de un nou proces.
Ei au spus de asemenea că Syed ar trebui eliberat din închisoare, unde a petrecut aproape 23 de ani, în timp ce ei își finalizează investigația și decid dacă să ceară un nou proces sau să pună sub acuzare un suspect diferit.
Procurorii au mai spus că au descoperit informații noi despre alți doi potențiali suspecți, unul dintre aceștia amenințând-o pe Lee cu moartea înaintea uciderii sale. Ambii suspecți au un cazier ce include cazuri de violență îndreptate împotriva femeilor.
Identitățile celor doi au fost cunoscute procurorilor care au instrumentat cazul original însă aceștia nu le-au dezvăluit avocaților lui Syed, cum prevede legea.
Nereguli majore în procesul care a dus la condamnarea bărbatului
Noii procurori care au redeschis cazul său au concluzionat de asemenea că un martor cheie și detectivul care a investigat crima nu erau de încredere.
Pe lângă acestea, procurorii americani au descoperit noi informații care pun sub semnul întrebării datele privind convorbirile telefonice ale lui Syed, pe care predecesorii lor s-au bazat pentru a obține condamnarea bărbatului.
Young Lee, fratele tinerei ucise, a declarat în fața instanței că este șocat și că familia sa se simte trădată de justiția americană după ce aceasta a menținut verdictul timp de peste două decenii.
„Este cu adevărat greu să trecem prin asta iar și iar și iar”, a spus el cu vocea în lacrimi, adăugând că situația este „un coșmar viu”.
Podcastul „Serial” difuzat de postul de radio WBEZ din Chicago a atras atenția publică asupra cazului lui Syed încă din 2014.
Marilyn Mosby, procurorul general din Baltimore, a afirmat la o conferință de presă susținută după anularea condamnării că biroul ei așteaptă rezultatele unui nou test ADN înainte de a anunța pașii pe care îi va urma în continuare.