Sari direct la conținut

Bartolomeu nu s-a prezentat la audieri la CNSAS

Monitorul de Cluj

Invitatia din 1 septembrie

Foto Florin TAMAS

IPS Bartolomeu compara invitatia CNSAS cu practicile fostei Securitati

Unsprezece inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au fost chemati, ieri, la audieri la CNSAS, pentru a da declaratii in fata membrilor Colegiului acestei institutii. Asupra celor 11 planau suspiciuni ca ar fi avut legaturi cu fosta Securitate. Printre cei 11 se numara si IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului.

Acesta a refuzat invitatia, motivindu-si gestul in cadrul unei scrisori deschise. „La 31 august 2007, pe cind ma aflam intr-o statiune balneara pentru ingrijirea sanatatii, am declarat postului de Radio Romania Actualitati ca nu primisem nici o invitatie din partea CNSAS, fara sa stiu ca un astfel de document era pe drum.

In seara zilei de simbata, 1 septembrie, cind m-am intors acasa, am gasit adresa CNSAS cu nr. P 4876/07 din 29 august 2007, prin care eram informat ca «la cererea Forumului Civic Romanesc, va invitam sa va prezentati la sediul nostru, in data de 03 septembrie 2007, ora 12.30, in vederea audierii de catre Colegiul C.N.S.A.S.

Va rugam sa confirmati prezenta dumneavoastra (…) Semneaza presedintele Ladislau-Antoniu Csendes»“, arata mitropolitul in scrisoarea deschisa, citind din nota primita de la CNSAS.

„Imixtiune“ in ograda Bisericii

In opinia IPS Bartolomeu, care considera ca nu era „invitatul CNSAS“, ci al unui ONG „caruia o venerabila institutie de stat se grabeste sa-i stea la dispozitie“, chemarea la audieri este o imixtiune in ograda interna a BOR.

„O astfel de invitatie, adresata si altor colegi din Sfintul Sinod si lansata in preajma zilei cind Biserica Ortodoxa Romana urmeaza sa-si aleaga un nou patriarh, poarta toate semnele unei inadmisibile imixtiuni in treburile interne ale unei institutii autonome“, apreciaza inaltul prelat.

„Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca «invitatia» CNSAS, care, practic, il someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru «audiere» la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor vremi cind puteam fi scos din celula oricind, ziua sau noaptea, si purtat prin bezna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii“, mai scrie mitropolitul Bartolomeu.

Unul dintre membrii CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, a declarat ca IPS Bartolomeu nu se face vinovat de nimic daca nu a venit la audieri. Dintre cei 47 de membri ai Sfintului Sinod, Colegiul a decis sa verifice trecutul a 26 de episcopi, arhiepiscopi si mitropoliti. Sapte prelati au primit verdict de necolaborare cu politia politica.

Saptamina trecuta, Colegiul a stabilit ca mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a facut politie politica, insa el isi marturisise public colaborarea cu Securitatea inca din anul 1990.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro