Sari direct la conținut

Basescu, capitan pe „Titanic vals” (Ciprian Ranghel)

Cotidianul

Avea un mesaj extrem de important de transmis. Ca era din cale-afara de important o demonstreaza si faptul ca presedintelui Basescu nu i-a fost suficienta aparitia, joi seara, la TVR. El si-a mai comandat, vineri, la prinz, un sfert academic, de 60 de minute, la Radio Romania Actualitati. E drept, la radio parca isi punea singur intrebarile, dar astea sint doar amanunte.

Sa vedem, mai intii, ce a spus Basescu. Apoi, o sa incercam sa intelegem si care este efectul pe care a scontat presedintele-jucator.

Probabil cel mai important mesaj transmis de Basescu este anuntul oficial prin care se exclude categoric varianta desemnarii unui premier din partea PSD. Mai mult, seful statului a tinut sa precizeze ca social-democratii nu intra in calculele sale nici in cazul unui guvern de uniune nationala.

PSD este macinat de conflicte interne si, spune presedintele, cooptarea acestei formatiuni ar destabiliza executivul.

Atacurile la adresa PSD, intr-un moment in care partidul din Kiseleff vrea sa dea jos guvernul Tariceanu, sint cu atit mai surprinzatoare cu cit din discursul lui Basescu au lipsit loviturile frontale la adresa dusmanilor sai consacrati: liberalii. Nici macar guvernul n-a iesit prea rau.

E drept, Basescu a tinut sa puncteze ca numele Tariceanu nu figureaza pe lista prim-ministeriabililor, chiar daca ar putea oferi functia PNL in scopul refacerii Aliantei D.A.. Oricum, Traian Basescu a jocat pe cartea indiferentei in privinta motiunii. El spune ca nu are prea mari sanse sa treaca si ca nici macar n-a citit-o.

Marea problema a lui Basescu este, mai nou, PSD. Cea mai consistenta parte din discursul presedintelui a fost axata pe probleme interne ale acestui partid. I-a dat sfaturi lui Geoana despre cum poate sa scape de Iliescu&Hrebenciuc. A vorbit despre subminarea autoritatii liderului, pe care cei doi incriminati au practicat-o inca de la instalarea lui Geoana in fruntea PSD.

Pentru ca, in cele din urma, sa declare, transant, ca social-democratii nu vor pupa guvernare nici macar dupa alegerile parlamentare din 2008, daca nu se descotoroseste de Iliescu si Hrebenciuc.

A mai spus Basescu ceva extrem de interesant. Si anume, ca alegerile anticipate nu mai reprezinta in acest moment o optiune. Pentru el, prioritatile au devenit, brusc, alegerile europarlamentare, votul uninominal, absorbtia fondurilor europene etc. Si-a luat angajamentul ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a asigura o guvernare stabila. Anticipatele nu mai intra in calcul.

La prima vedere, declaratiile lui Basescu par sa submineze motiunea de cenzura. Pur si simplu, seful statului le-a transmis pesedistilor ca nu vor cistiga absolut nimic daca vor da jos guvernul Tariceanu. Nici posturi in guvern, nici un angajament pe termen lung. Nimic.

Ba mai mult, daca vor sa se gindeasca la guvernare dupa 2008, cind tot Basescu va numi primul ministru, trebuie sa scape de Iliescu si Hrebenciuc. Care, deloc intimplator, sint principalii adversari ai motiunii. Aici este, de fapt, cheia mesajului presedintelui. Un vot pentru motiune din partea PSD poate fi interpretat si ca un vot impotriva tandemului indicat de Basescu.

De asemenea, neincrederea manifestata de acesta, pare sa joace rolul unei motivari suplimentare pentru pesedisti, care, astfel, i-ar putea arata ca s-a inselat. Faptul ca Basescu a dat asigurari ca vrea un priemr PD este, totodata, incurajator pentru social-democrati. Pentru a putea creste in sondaje, PSD are nevoie de a fi cu ambele picioare in opozitie.

Si cum ar putea s-o faca mai bine decit cu un guvern democrat. Prilej cu care ar putea sa puna tunurile, in acelasi timp, si pe guvern, si pe Basescu. Asa ca, in pofida aparentei, Traian Basescu a spus cam tot ce isi dorea echipa Geoana sa auda. De aici si replica extrem de slaba pe care a dat-o ieri liderul PSD.

Daca nu-si doreste Geoana sa scape de Iliescu si Hrebenciuc, atunci cine? Si cum pastrarea celor doi taie din sansele PSD de a ajunge la guvernare dupa 2008, problema capata si valente financiare. Valente la care social-democratii sint foarte sensibili.

Din aceste considerente, miscarea politica pe care a facut-o Basescu seamana mai mult cu o readaptare a piesei lui Tudor Musatescu, Titan Vals. Basescu spune “nu votati motiunea!” cu speranta ca efectul va fi contrar si aceasta va fi votata.

PS. S-a simtit in cele doua aparitii publice ale sefului statului absenta Elenei Udrea din apropierea acestuia. Cum n-a avut cine sa-i aduca repede Constitutia, seful statului si-a bagat coada prin alte locuri nepermise. De lege.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro