Sari direct la conținut

Băsescu: România nu va primi ajutor de la UE în criza pestei porcine. Experții avertizaseră anul trecut că nu respectăm normele de prevenție /Cât de ticălos poate fi acest specimen de clown ajuns ministru?

HotNews.ro
Traian Basescu, Foto: Agerpres (editat)
Traian Basescu, Foto: Agerpres (editat)

​Fostul președinte Traian Băsescu susține că România a fost avertizată, în februarie 2017, de experții Comisiei Europene că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană, iar în aceste condiții țara noastră nu va putea beneficia de sprijin de la UE în cazul acestei crize.

Traian Băsescu îl atacă dur pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe care îl acuză de ticăloșie și-i cere demisia.

​„D’aia, rămâne cum am discutat : afară din guvern, dar nu numai tu! D’aia spune, citez: “în sufletul meu este foarte multă durere”, referindu-se la epidemia de pestă porcină africană ce s-a instalat în România, decimând populaţia porcină a ţării şi împingând industria alimentară la importuri masive de carne de porc pentru a putea asigura hrana polulaţiei . Mă întreb, cât de ticălos poate fi acest specimen de clown ajuns ministru, care se face a-i căina pe crescătorii de porci, când de fapt el ştie că Guvernul României, din care din păcate şi specimenul face parte, a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris al experţilor Comisiei Europene, că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană. Experţii Comisiei Europene cereau măsuri urgente pentru a preveni epidemia şi pagubele uriaşe pentru zootehnie şi industria alimentară”, a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul președinte afirmă că nici premierii PSD Grindeanu, Tudose și Dăncilă, și nici ANSVSA (aflată în subordinea direct a premierului) nu au făcut nimic.

„Aici avem definiţia perfectă a abuzului în serviciu dar, din păcate, nimeni nu întreabă nimic pe nimeni. Mă întreb dacă inactivitatea criminală a instituţiilor statului (premieri, preşedinte ANSVSA, ministrul agriculturii), după ce au primit în februarie 2017 raportul avertisment al experţilor Comisiei Europene, raport care cerea măsuri obligatorii de prevenţie, este doar incompetenţă sau este o mare ticăloşie într-un moment în care creşterea populaţiei porcine în România începuse să-şi revină. PS – având în vedere existenţa reportului avertisment al Comisiei Europene datat februarie 2017, România nu va putea beneficia de sprijin de la Uniunea Europeană, în schimb, va importa masiv carne de porc pentru a asigura hrana populaţiei”, a mai scris Băsescu pe Facebook.

Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată în ţara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, potrivit unui comunicat al ANSVSA..

Autorităţile au intervenit prompt şi s-au aplicat cu stricteţe măsurile prevăzute în Planul de Contingenţă al României pentru pestă porcină africană, ceea ce a făcut ca boala să fie ţinută sub control, chiar în condiţiile în care, la începutul anului 2018 focarele de boală s-au multiplicat în aceeaşi zonă aflată în vecinătatea Ucrainei.

Odată cu creşterea presiunii virale în zonă şi înaintarea focarelor de boală către graniţele României, au fost intensificate măsurile de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea bolii şi să se limiteze efectele.

La aproape un an de la confirmarea primului focar din ţara noastră, în data de 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat şi în altă zonă, aflată în vecinătatea Ucrainei, şi anume în Delta Dunării, zonă cu specific unic, clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România

Având în vedere severitatea situaţiei, Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare în regim de urgenţă, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată.

Pentru controlul eficient al evoluţiei bolii, prevenirea răspândirii virusului, lichidarea rapidă a focarelor şi pentru limitarea pierderilor au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.

Prin focar de PPA se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane.

În perioada 1 ianuarie – 25 iulie a acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi 2 în exploataţii comerciale.

De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 16 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în:

– Judeţul Satu – Mare – 5 în gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porcii mistreţi,

– Judeţul Bihor – 17 în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ,

– Judeţul Sălaj – un caz la mistreţ.

În zona de Sud-Est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat şi de experţii Comisiei Europene, care au fost prezenţi în focare. În această regiune au fost înregistrate 418 focare de PPA, după cum urmează:

– Judeţul Tulcea – 397 în gospodăriile populaţiei, 2 în exploataţii comerciale ale SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale) şi 6 cazuri la porcii mistreţi,

– Judeţul Brăila – 7 în gospodăriile populaţiei,

– Judeţul Constanţa – 7 în gospodăriile populaţiei,

– Judeţul Ialomiţa – 5 în gospodăriile populaţiei.

Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro