Sari direct la conținut

Basescu: Senatul s-a compromis de la presedinte pana la fiecare senator. Sa refuzi sa adopti legea privind mecanismul de promovare a judecatorilor la ICCJ e descalificant

HotNews.ro
Plenul Senatului, Foto: AGERPRES
Plenul Senatului, Foto: AGERPRES

Senatul, in ansamblul lui, s-a compromis cand a refuzat sa adopte legea privind mecansimul de promovare a magistratilor de la ICCJ”, a declarat seful statului, joi seara, la postul de televiziune public.

Traian Basescu sustine ca reactia Parlamentului la modernizare este pasiva, iar legile privind reforma sanatatii, asistenta sociala si numirile de judecatori la ICCJ trebuie sa fie adoptate prin asumarea raspunderii, pentru ca s-a dovedit ca nu pot fi trecute prin Parlament.

„Sa refuzi sa adopti legea privind mecanismul de promovare a magistratilor de la ICCJ e descalificant pentru Senat”, a mai spus presedintele, concluzionand ca „nu ne putem pune nadejdea in Parlament” cand vine vorba de continuarea proceselor de reforma si modernizare.

„Am discutat cu premierul Boc sa le lasam prin Parlament, desi erau obligatii asumate de statul roman acum nu mai am ce sa fac decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reforma. Si atunci reforma sanatatii, legislatia legata de justitie, de asistenta sociala trebuie asumata de Guvern prin asumarea raspunderii”, a spus seful statului.

Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins proiectul de lege initiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) – locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie. Senatorii au respins si proiectul de lege, in forma inaintata de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi impotriva si o abtinere.

Printre prevederile proiectului: cel putin 15 ani vechime totala in magistratura si cel putin cinci ani vechime la o Curte de Apel (in prezent necesarul este 12 ani vechime in sistem), examen scris pe langa interviul in CSM si necesitatea ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat in decursul carierei sale pana la acel moment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro