Sari direct la conținut

Basescu: „Va puteti imagina un popor furios la alegeri?!”

Evenimentul Zilei

Mircea Marian: Faceti una dintre baile dumneavoastra de multime si va opreste un cetatean care va pune urmatoarea intrebare: „De ce ar trebui eu sa ma deranjez sa votez la referendumul acesta pentru votul uninominal”?

Traian Basescu: Pentru un motiv simplu. Este singura solutie sa mai reformam clasa politica. Ea s-a demonstrat a fi incapabila sa se reformeze. Nu e numai situatia Romaniei, multe dintre tarile foste comuniste au aceasta problema: incapacitatea partidelor care au asigurat tranzitia de a se autoreforma.

M.M.: De ce ati ales un sistem aplicat doar in Franta si nu varianta anglo-saxona – „invingatorul ia totul”?

Trebuie sa precizez ca nu consider ca aceasta varianta, majoritar in doua tururi, este ideala si ca poate rezolva toate problemele pe care le avem.

In schimb, in raport cu realitatea noastra, este singura solutie de a creste calitatea clasei politice, pentru a incheia democratia de tranzitie. Nu toti oamenii politici sunt de condamnat, asta a produs clasa politica in 17 ani.

Trebuie sa trecem insa la democratia adevarata. Orice jumatate de masura perpetueaza sistemul clientelar din partide. De aceea sunt un critic fara rezerve al solutiei domnului Pirvulescu.

M.M.: De ce credeti ca aceasta varianta ii lasa pe „listaci”, ca sa va citez, sa intre in parlament si este doar o pacaleala?

Nu atingem obiectivul principal, reformarea clasei politice. Sistemul este inexistent in Europa, a pornit de la cel german si a ajuns la o solutie negociata cu partidele.

Nu asigura nici macar legitimitate parlamentarilor, pentru ca unii vor fi alesi cu 15a din voturi, iar altii, de pe lista de rezerva care nu va fi votata. Pentru mine important este ca fiecare membru al parlamentului sa fie legitim.

Ioana Lupea: Dar PD a sustinut acest compromis, inclusiv solutia listei de rezerva la care se apeleaza doar in cazul exceptional in care mandatele nu sunt toate ocupate.

Nu voi lasa totul pe partide, voi lua si la mine ce-i de luat. Eu am spus ca voi lasa partidelor libertatea ca prin negociere sa gaseasca o formula. Iar legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea este rezultatul acestui compromis. N-a ramas in forma pe care a propus-o domnul Pirvulescu, a ajuns un monstru.

Eu cred ca domnul Pirvulescu este mai indragostit de ideea ca el a promovat-o decat de rezultat. Putea sa se delimiteze, sa spuna ca nu mai seamana cu ceea ce a propus.

Daca parlamentul inainta la promulgare la vreme proiectul initial, nu era nimic de obiectat. Nu scuz PD. Nu am convingerea ca PD a fost un mare sustinator al votului uninominal pana la momentul in care eu am cerut referendumul.

I.L.: O veti retrimite la parlament spre reexaminare?

M-ar onora daca nu m-ati suspecta ca sunt doar un politician care gandeste de pe-o zi pe alta. Legea este proasta si va genera urmatoarea situatie.

Eu stiu ca vin alegerile prezidentiale si, inainte de acestea, alegerile parlamentare. Sa presupunem ca nu faceam referendumul, iar alegerile se organizau dupa legea pe care si-a asumat guvernul raspunderea.

Va imaginati care ar fi fost pozitia mea daca romanii regaseau aceleasi figuri in parlament? Mergeam eu in campanie si le spuneam oamenilor ca primul meu obiectiv, primenirea clasei politice, s-a prabusit?

Ma duceam la cateva luni dupa parlamentare, la prezidentiale, iar ei imi spuneau „Esti tu amabil, domnule presedinte, sa te uiti pe componenta parlamentului”?

I.L.: Dar ce veti face totusi cu legea „Pirvulescu”? O trimiteti Curtii Constitutionale? Parlamentului?

Pana la referendum nu o promulg. Exista posibilitatea sa o trimit la Curtea Constitutionala mai intai, daca nu vreau sa o dau pe mana parlamentului, probabil ca asa se va intampla. Si daca se va constata ca este un proiect constitutional, o voi trimite la parlament inapoi. Atentie, sa nu ma suspecteze nimeni de naivitate.

Stiu ce risc imi asum trimitand legea votului mixt inapoi la parlament: sa nu mai iasa niciodata. Dar asa cum si-a asumat guvernul raspunderea pe ea este incompleta si nefunctionala, pentru ca nu sunt delimitate colegiile electorale.

Integral in Evz

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro