Sari direct la conținut

Basescu, vanzator de sperante (de Mircea Marian)

Evenimentul Zilei

„Exista o iluzie, destul de periculoasa, pe care o cultiva presedintele Romaniei: dupa uninominal, vom avea o garnitura proaspata de politicieni, care nu va repeta pacatele celor care ne-au condus pana acum.”

„Hai la curatenie”, ne indeamna, mobilizator, pe site-ul www.basescu.ro, maturatorul prezidential. Ma voi duce la referendum, voi vota pentru uninominal, dar nu prea cred ca, fie cu ajutorul uninominalului, fie cu ajutorul maturii pe care Basescu o tine hotarat in mana, vom schimba prea multe in politica romaneasca.

Si, cu cat creste speranta ca uninominalul ar fi un leac universal, cu atat mai mare va fi dezamagirea atunci cand vom observa ca situatia nu s-a schimbat.

Sa ne aducem aminte ca, si in 2004, Partidul Democrat, condus de acelasi Traian Basescu, a anuntat ca se desparte de vechea echipa de deputati si senatori si promoveaza in parlament figuri noi, necompromise.

Si, ce a adus, de exemplu, Roberta Anastase in politica romaneasca? Declaratia politica „Martisor – semnificatie, legenda, istorie? Colegul ei de partid, tanarul deputat Radu Lambrino, a luat cuvantul o singura data in plenul Camerei (la depunerea juramantului) si a consumat hartia Monitorului Oficial cu declaratii scrise, precum: „Parcul Rozelor – un altfel de parc”.

Nu vreau sa spun ca trebuie sa abandonam speranta ca putem schimba, in bine, actuala clasa politica. Si mie mi se pare ca este inacceptabil ca, dupa nenumaratele rele pe care le-au facut, oameni ca Iliescu, Vacaroiu sau Verestoy sa ramana la varful mecanismului decizional.

Dar, pe masura ce integem mai bine votul uninominal – fie in varianta Tariceanu, fie in varianta Basescu – devine din ce in ce mai clar ca personajele anilor ‘90 vor supravietui dincolo de 2010. Ele isi vor alege colegii in care electoratul lor va fi bine reprezentat si se vor intoarce, cu fruntea sus, in parlament.

Pe de alta parte, exista o calitate – necesara chiar si in politica – pe care se pare ca am uitat-o: experienta. Uitati-va ce se intampla la Ministerul de Externe, sub conducerea lui Cioroianu, un politician tanar si fara legatura cu fostele regimuri politice. Sau la Ministerul Justitiei, sub Chiuariu.

Sau la conducerea Camerei Deputatilor, cu un Bogdan Olteanu hotarat sa declare razboi americanilor doar pentru a apara dreptul parlamentarilor de a comite gafe monumentale.

Daca vom aduce in Legislativ figuri noi, in conducerea ministerelor vom prefera sa promovam functionari prafuiti, care stiu cum functioneaza mecanismele administrative? Sa ne aducem aminte de ratarea de care a avut parte PD, atunci cand l-a numit, la conducerea Ministerului Transporturilor, pe Gheorghe Dobre, un amploaiat anchilozat.

Sunt in buna masura constient ca, pentru ca acest referendum sa aiba succes si pentru ca sistemul uninominal sa fie introdus, presedintele Romaniei trebuie sa ofere lozinci mobilizatoare, nu o filosofie incalcita si sceptica. Totusi, ma intreb: atunci cand a lansat indemnul la curatirea intregii clase politice, Basescu s-a uitat, macar pentru o clipa, in oglinda?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro