Sari direct la conținut

Batalia pe o functie lucrativa: un comisar european are un salariu lunar de aproape 20.000 de euro

HotNews.ro

Comisarul european este printre cei mai importanti reprezentanti pe care Romania ii are in institutiile europene, deci miza pentru aceasta functie este foarte mare. Insa regulile sunt stricte, comisarii au un cod de conduita ce trebuie respectat intocmai. Numai ca disciplina este rasplatita: un salariu de 20.000 de euro lunar si o serie de bonusuri.

Comisarii europeni au un Cod de conduita, in plus fata de ceea ce stipuleaza Tratatele privind Comisia si membrii acesteia, care este structurat pe doua aspecte importante: unul referitor la indeplinirea mandatului in asa fel incat sa fie inlaturat orice risc privind un conflict de interese sau vreo amenintare la independenta lor, iar cel de-al doilea la stabilirea unei bune cooperari cu departamentele „ministerului” european pe care il conduce.

Iata cele mai interesante prevederi din Codul de conduita:

  • Comisarii europeni nu au voie sa aiba, pe parcursul mandatului, vreo colaborare regulata printr-un articol intr-o publicatie, insa li se permite sustinerea unor cursuri gratuite in interesul integrarii europene. De altfel, se specifica in mod extrem de clar ca doar cursurile gratuit.
  • Comisarii trebuie sa il informeze pe presedintele CE daca intentioneaza sa publice o carte in timpul mandatului lor.
  • Comisarii nu pot accepta nicio forma de plata pentru discursurile pe care le tin sau pentru participarea la conferinte.
  • Comisarii trebuie sa il informeze pe presedintele CE asupra intentiilor de a participa intr-o campanie electorala si asupra rolului pe care il vor juca in ea. Presedintele va decide, in functie de caz, daca participoarea in campanie este compatibila cu indeplinirea indatoririlor ca membru al Comisiei. (S-a vazut in perioada anterioara ca, in general, comisarii care si-au luat concediu fara plata pentru a participa in alegeri, au renuntat, in final, la pozitia din CE pentru a accepta noi functii).
  • Dupa parasirea functiei de comisar, fie in urma incheierii mandatului, fie inainte, prin demisie, comisarii europeni au datoria e a informa din timp Comisia daca vor sa isi ia un nou job in anul  ulterior plecarii din functia de comisar. Comisia va examina natura acelei ocupatii si, daca va considera ca noua functie are o legatura cu domeniul mandatului pe care l-a avut in Comisia Europeana, va cere o opinie unei comisii etice ad hoc care se va pronunta daca exista sau nu o incompatibilitate.
  • Comisarii nu pot accepta cadouri a caror valoare depaseste 150 de euro. Cand asta se intampla, sunt obligati sa le predea departamentului de protocol al Comisiei. Daca exista dubii privind valoarea cadoului, acesta va fi evaluat sub autoritatea directorului Oficiului pentru Infrastructura si Logistica din Bruxelles, care va lua decizia finala. Departamentul de protocol al Comisiei va tine o evidenta publica a cadourilor cu o valoare mai mare de 150 de euro.

Codul de Conduita are o parte speciala, o anexa, referitoare la deplasarile in strainatate, cu reguli foarte clare pentru comisari.

Un salariu de aproape 20.000 de euro pe luna

Au fost o serie de speculatii privind „strangerea de mana de aur”, pe modelul „parasutelor de aur” pentru bancheri, sumele uriase pe care le primesc comisarii la despartirea de Comisia Europeana. La solicitarea HotNews.ro, Comisia Europeana a pus la dispozitie informatiile privind sistemul de salarizare a membrilor Comisiei si avantajele pe care le au dupa terminarea mandatului.

Regulamentul 422/67/EEC al Consiliului stabileste regimul financiar al presedintelui si membrilor Comisiei, al judecatorilor avocatilor sai grefierilor de la Curtea Europeana de Justitie.

La preluarea mandatului de comisar, acesta primeste:

  • un spor de instalare, care reprezinta doua salarii
  • costul mutarii in Bruxelles si al calatoriei sunt decontate

In timpul exercitarii mandatului, comisarii europeni iau un salariu, care difera daca esti presedinte, vicepresedinte sau doar membru al Colegiului, iar acest salariu este impozitat, existand 14 nivele in UE, de la 8% la 45%.

  • salariul de baza al unui comisar este de 19.909,89 de euro pe luna, cei vicepresedinti ai Comisiei Barroso primesc fiecare 22.122,10 euro/luna, iar presedintele are un salariu de 24.422,80 de euro/luna

Alte sporuri primite de comisari:

  • spor de rezidenta, in valoare de 15% din salariu
  • alocatie/spor de divertisment lunara, de 607 euro; vicepresedintii primesc 911,38 euro, iar presedintele 1418,07 euro

La finalul mandatului, comisarii primesc o alocatie de „relocare”, echivalentul unui salariu lunar, iar cheltuielile de calatorie si costurile pe care le presupune mutarea le sunt decontate.

  • Comisarii mai primesc o alocatie de tranzitie timp de trei ani, incepand din ziua in care parasesc biroul. Valoarea acesteia este intre 45-60% din ultimul salariu de baza, in functie de lungimea mandatului. Aceasta suma este impozabila. Ea poate fi de maximum 8000 de euro, potrivit explicatiilor oferite de Serviciul administrativ, audit si anti-frauda din CE, iar aceasta suma va fi redusa daca fostul comisar va detine o noua functie.

Cand un fost comisar implineste 65 de ani, el are dreptul la o pensie. Daca mandatul sau a fost de trei ani, pensia va fi de 135 din ultimul salariu, in jur de 30.000 de euro anual. evident ca un comisar sub aceasta varsta va avea de asteptat panala 65 de ani sa primeasca acesti bani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro