Batalia pe web pentru „reduta” Bucuresti
Un calator care strabate Bucurestiul ar fi surprins sa afle ca peste putin timp aceasta capitala isi va (re)alege primarul general. Fie candidatii s-au speriat de efectele unei prezente prea agresive in spatiul public al urbei – a se vedea efectele campaniei PSD –, fie exista o stare de apatie cauzata de inselatoarele sondaje de opinie care dau deja un cistigator.
Oricare ar fi motivele, putem constata ca la capitoulul comunicare pe web, site-urile unora dintre candidati sint greu accesibile, daca nu lipsesc cu totul. Pentru a ajunge la un site, am verificat calea folosind trei metode: tastarea unei adrese intuitive, cautarea cu Google – ca referinta internationala – si cautarea in site-ul Trafic.ro – ca referinta romaneasca.
– Adriean Videanu: www.videanu.ro
Adresa este intuitiva si, prin urmare, accesul este facil. Ma pregateam sa scriu un comentariu extrem de critic pentru ca, pina de curind, site-ul gazduia doar programul pentru Bucuresti al lui Traian Basescu si nu cuprindea nimic despre noul candidat D.A.
Intre timp lucrurile s-au schimbat pentru a „naviga bine” si, pe linga programul cu care Traian Basescu a cistigat la inceputul verii, exista elemente de noutate. Astfel, aflam ca in Capitala au fost infiintate citeva puncte de dialog cu cetateanul pentru a afla direct problemele pe care acesta le intimpina in orasul sau.
Apoi, pagina intitulata Care face prezinta in doua coloane paralele probleme cronice ale Bucurestiului – poluare, ambuteiaje, infractionalitate ridicata etc. – si, alaturate, solutii pentru rezolvarea lor. As mai remarca faptul ca site-ul lui Videanu este mai sobru decit cel al lui Basescu: fara jocurile on-line si fara contributiile comice ale sustinatorilor.
Ceea ce e poate bine pentru electoratul intelectual, ceea ce e sigur rau pentru cei foarte tineri care vor resimti o raceala din partea acestui candidat. Iar ei ar putea fi atrasi de
– Marian Vanghelie: www.vanghelie.ro
Din nou o adresa intuitiva, usor de gasit. Site-ul candidatului PSD are un continut coerent si este mult mai friendly fata de electoratul tinar, prin structura sa mai putin stufoasa si prin cele doua joculete on-line care sint in linia Basescu – jucatorul il are in echipa pe Vanghelie pe care il ajuta fie sa construiasca orasul, fie sa lupte cu infractorii.
Totusi, target-ul sau pare sa fie altul, si anume un electorat mai putin constient de problemele majore ale urbei si mai putin informat in privinta unor chestiuni ce privesc investitiile aprobate deja. Pagina Tu alegi ce construim cuprinde un chestionar unde bucurestenii sint intrebati ce doresc intre un pasaj suprateran/o parcare si apa/canal pentru 1.850 de strazi.
Oamenii care au votat pe site sint, pina in acest moment, in favoarea proiectelor sustinute de fostul primar, dar… problema este alta. Banii aprobati pentru pasaj si parcare nu pot fi redirectionati! Basescu nu obtinuse un credit pentru nevoi personale (ale PMB), ci un credit pe proiecte concrete. Acestea fiind spuse, trecem mai departe, de
– Anca Petrescu: www.prm.org.ro
site-ul acestui partid fiind in (re)constructie si neavind informatii despre candidatul sau, pentru a ne opri la
– Cristian Popescu: www.piedone.ro
Recunosc ca am poposit fara probleme in acest site, scriind de la bun inceput in link porecla candidatului. Apoi, am remarcat ca locatia web se afla si pe afisele sale. Site-ul este bogat in informatii si are si sectiuni funny, din nou, referinta la original (id est Basescu) se impune.
Problema ar fi exploatarea in exces a bonomiei atit in limbaj, care poate parea exagerat de familiar unor electori (vezi campania sa „Cu Grasu’ la primarie”), cit si in layout-ul site-ului, colorat strident.
Mai putin incarcat cu informatie, fata de referintele anterioare, insa cu un layout de nota zece este pagina lui
– Radu Opaina: www.raduopaina.ro
Continutul poate fi parcurs urmind referintele din meniul frontal: deblocheaza primaria, prioritati pt Bucuresti, cine e Radu Opaina. Apoi, etajele blocului desenat cuprind pe citeva niveluri link-uri catre dezideratele candidatului PUR: „afara cu politica”, „protectie”, „normalitate” si „eficienta”.
Prin continut, prezenta in ciber-spatiu a lui Opaina aduce cu sobrietatea discursului lui Videanu, iar layout-ul site-ului il va face cu siguranta interesant tinerilor.
In continuare, avem de-a face cu un caz interesant, cel al lui
– Radu Munteanu: …
Candidatul proaspatului Partid Popular Crestin Democrat vine din partea Uniunii pentru Reconstructia Romaniei care, cum stim, a fuzionat cu PPCD. El are o prezenta proprie pe web: www.radumunteanu.ro, bilingva chiar, insa aceasta face referire la un incident in care actualul primariabil – fie-mi permisa exprimarea aceasta – a fost actor: „Ma numesc Radu Munteanu.
Am absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative in 1997. Am optat pentru cariera de functionar public. In 2001, un proaspat numit ministru m-a eliberat abuziv din functia publica pe care o ocupam legal. Functia mea ar fi trebuit sa fie apolitica”. Bref, site-ul personal vorbeste de acest incident.
Putem afla informatii despre intentiile lui Radu Munteanu – candidatul la fotoliul de primar general din noul site www.ppcd.ro. Pagina este insa insipida, fara interes pentru confortul celui care navigheaza, continind sec link-uri catre proiectele avute in vedere. Avansam cautarea si facem escala la CNA. De fapt, la o personalitate cunoscuta prin functia suprema ocupata in aceasta institutie.
Este vorba, evident de
– Ralu Filip: www.ralufilip.ro
Prea multe nu sint de comentat. Layout-ul taie din start pofta de navigare, verdele ecologic fiind suveran, acompaniat de albul din background. Meniul trimite la pagini care prezinta biografia lui Ralu Filip, starea actuala a orasului, precum si ideile pentru solutionarea unor probleme acute; Ralu Filip se opune pasajului de la Basarab si este pentru finalizarea Canalului Dunare-Bucuresti…
Pagina forumului nu functioneaza, la fel ca in site-ul lui Marian Vanghelie, doar ca acolo meniul sugera acest fapt, pe cind aici link-ul este rupt.
– Etc. (din perspectiva web)
Buletinele de vot vor contine si alte nume surpriza, cvasi-absente pe net.
Citez dintr-un articol aparut in Evenimentul zilei: „Cei mai numerosi par a fi reprezentantii partidelor cu orientare crestin-democrata: Stefan Corau (Partidul Crestin), Radu Horatiu Munteanu (Alianta Electorala Polul Popular Crestin Democrat), Ieronim Hristea (Partidul National Democrat Crestin), Alexandru Vladu (Partidul Popular din Romania), Nicolae Serbu (Actiunea Populara).
Dintre toti, de ceva mediatizare au beneficiat Radu Munteanu si Nicolae „Nick” Serbu, patronul TV Atomic, care si-a facut reclama propunind crearea unui circuit de Formula 1 in jurul Casei Poporului.
Nici formatiunile care au in titulatura cuvintul „socialist” n-au ratat ocazia de a-si promova oamenii: din partea Partidului Alianta Socialista candideaza Emil Giurgiu, iar pentru Partidul Socialist Unit – Radu Constantin.
Gabriel Cofaru vine din partea Partidului Ecologist Roman, Costin Gula de la Partidul Tineretului Democrat, Monica Raschitor reprezinta Partidul Muncitoresc Roman, iar Petre Fetcu este de la Partidul Pensionarilor” (Examen de primar la Bucuresti – 18 pe loc, in Evenimentul zilei din 21 martie 2005).
– VOTAT
Acest cuvint se afla pe stampila pe care o aplicam pe 3 aprilie in dreptul unui candidat. Cred ca o privire asupra prezentei pe web a candidatilor permite concluzii valabile off-line privind interesul si maiestria viitorului primar de a comunica real cu cetatenii pe care ii va conduce.
As mai remarca absenta frecventa a adresei web din afisele unor candidati si, in fine, lipsa Biroului Electoral Central de pe web. Exista vechiul site www.bec2004.ro, unde nu se afla referinte despre actualele alegeri – era si ridicol, data fiind prezenta anului 2004 in link –, si atit! Cit despre un site al Biroului Electoral Municipal, nici vorba.
Site-ul Primariei Generale Bucuresti – www.pmb.ro – merita o nota buna pentru ca aici exista informatii privind numele celor care doresc ocuparea biroului din bulevardul Elisabeta. Iar cistigatorul alegerilor va fi si noul sau administrator!
*admin = abreviere pentru administrator, responsabil cu gestionarea unui website