Bătut cu propriile arme? Un deputat rus cere dosar penal pentru Putin după ce a folosit cuvântul „război”
Un deputat din Sankt Petersburg a cerut Procuraturii Generale să deschidă un dosar penal președintelui rus Vladimir Putin din cauza cuvântului „război”, relatează publicația independentă Meduza.
Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg, a cerut Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să deschidă un dosar penal împotriva lui Vladimir Putin pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă.
Iuferev cere verificarea discursului liderului rus la o conferință de presă din 22 decembrie, în timpul căreia Putin a pronunțat cuvântul „război”, după zece luni de conflict.
Владимир Путин назвал войну войной: «Наша цель – закончить эту войну». Но указа о завершении СВО не было, войну не объявляли. За такие слова про войну осудили уже несколько тысяч человек. Направил обращение в органы, чтобы Путина привлекли за распространение фейков об армии pic.twitter.com/dEmNSyNwyQ
— Никита Юферев (@NikitaYuferev) December 22, 2022
„Scopul nostru nu este de a învârti acest volan al unui conflict militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război, pentru asta ne străduim și ne vom strădui”, a declarat Putin reporterilor.
„Câteva mii de oameni au fost deja condamnați pentru astfel de cuvinte despre război”, a explicat Iuferev.
În septembrie, Iuferev a fost acuzat de „discreditarea” armatei după ce deputații municipali au cerut Dumei de Stat să îl acuze de trădare pe Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.
Ce spune legea care pedepsește răspândirea de „informații false” despre armată
Președintele rus Vladimir Putin a promulgat încă de la începutul lui martie o lege care interzice răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării.
Legea include și sancțiuni pentru „apeluri de a impune sancțiuni Rusiei”.
Astfel de fapte vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (3.700 de euro) sau în cuantumul salariului sau al oricărui alt venit al persoanei condamnate pe o perioadă de până la trei ani, sau cu privare de libertate, muncă obligatorie până la trei ani, arestare de până la șase luni sau închisoare de până la trei ani cu o posibilă amendă de până la 200.000 de ruble (1.500 euro) sau în cuantumul salariului persoanei condamnate pe o perioadă de până la un an, potrivit TASS.
Pedepsele, care pot ajunge până la 15 ani de închisoare, vor fi aplicate împotriva celor care difuzează „informații false” având drept rezultat „consecințe grave” pentru forțele armate ruse.
Aceste texte se aplică populației generale și nu numai profesioniștilor din domeniul informației.
Ele urmăresc să consolideze arsenalul represiv al autorităților care își întăresc controlul asupra informațiilor în mijlocul unei ofensive asupra Ucrainei, blocând Facebook și mass-media independente.
În ceea ce privește invadarea Ucrainei, autoritățile ruse au interzis presei să folosească alte informații decât declarațiile oficiale pe acest subiect. Au interzis folosirea unor cuvinte precum „război” și „invazie”.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.