Sari direct la conținut

BBC anunță un nou plan de disponibilizări

HotNews.ro
Sediul BBC de la Londra, Foto: Vuk Valcic-ZUMA / Splash / Profimedia Images
Sediul BBC de la Londra, Foto: Vuk Valcic-ZUMA / Splash / Profimedia Images

BBC intenţionează să elimine încă 500 de locuri de muncă până la sfârşitul lunii martie 2026, după ce efectivele sale au scăzut cu 10% în ultimii cinci ani, a anunţat grupul britanic de radiodifuziune, conform News.ro. Încă din toamna lui 2022 grupul BBC a anunţat că va desființa sute de posturi din serviciul său internaţional, concomitent cu un transfer masiv în online al programelor în limbi străine, care erau difuzate până atunci de posturile sale de radio şi de televiziune.

Cu ocazia publicării raportului său anual, BBC a precizat că efectivele sale s-au redus cu aproape 2.000 de locuri de muncă în ultimii cinci ani.

„Până la sfârşitul lunii martie 2026, ne aşteptăm să vedem o reducere de aproximativ 500 de locuri de muncă în serviciul public”, a precizat BBC într-un comunicat.

Pe lângă un plan anual de economii de 500 de milioane de lire sterline (594 de milioane de euro) anunţat în urmă cu doi ani, BBC pune în aplicare un plan suplimentar de reducere a costurilor de 200 de milioane de lire sterline (237 de milioane de euro), care a fost anunţat în martie.

De altfel, BBC a menționat că va pune mai puțin accent pe mediile tradiționale și mai multe investiții în serviciile digitale. Directorul general Tim Davie, care în martie a cerut o reformă a taxei de licență ca parte a unui efort de a transforma BBC într-o operațiune mai comercială, a declarat: „Ceea ce este în curs de desfășurare este o remodelare totală pentru viitor și un transfer masiv de resurse de la liniar la digital”.

Un motiv pentru această schimbare este acela că BBC se confruntă cu exodul publicului tânăr dinspre platformele tradiţionale în favoarea platformelor şi a reţelelor sociale. Astfel, piața televiziunii a devenit din ce în ce mai dificilă pentru corporație, odată cu creșterea popularității streamerilor din SUA și a tinerilor care evită difuzarea TV pentru platformele digitale.

De asemenea, de-a lungul timpului au apărut critici tot mai numeroase privind modul său de finanţare.

De aceea, în martie, directorul său general, Tim Davie, a declarat că BBC examinează diverse opţiuni pentru reformarea taxei de licenţă, principala sa sursă de finanţare, după 2028, când va expira actuala cartă.

Anul trecut, BBC a strâns 3,6 miliarde de lire sterline din taxa de licenţă (4,27 miliarde de euro), în scădere cu 80 de milioane de lire sterline, potrivit raportului anual. Taxa de licenţă este în prezent de 169,50 lire sterline (200 de euro), în urma unei creşteri în aprilie, după o îngheţare de doi ani.

INTERVIURILE HotNews.ro