Sari direct la conținut

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 1%. Mario Draghi: Statele cu probleme au facut progrese substantiale in termeni de consolidare fiscala

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 1%, a anuntat joi un purtator de cuvant al institutiei cu sediul la Frankfurt, aceasta decizie nefiind o surpriza dupa cele doua reduceri succesive de la finele anului trecut, potrivit AFP. Aceasta rata, care determina dobanda la care bancile din zona euro se imprumuta de la BCE, a revenit la nivelul minim istoric de 1% in luna decembrie.

UPDATE: Mario Dragi, presedintele BCE, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca decizia de a mentine dobanda cheie la 1% a fost luata de Consiliul de politica monetara cu unanimitate de voturi.

Totodata, el a aratat ca exista riscuri „substantiale” care pot afecta cresterea economica, provenind in principal din criza datoriilor, cresterea economica mondiala mai mica decat se astepta si a protectionismului.

Draghi a cerut guvernelor din zona euro sa continue sa isi reduca deficitele, in conformitate cu calendarul convenit, si sa faca acest lucru in mod riguros pentru a consolida increderea in regiune.

Presedintele BCE a aratat ca statele cu probleme din zona euro au facut „progrese substantiale si semnificative in termeni de consolidare fiscala”. Pietele recunosc acest lucru”, dupa succesul emisiunilor de obligatiuni ale Italiei si Spaniei, a adaugat seful BCE.

In ceea ce priveste bancile, oficialul a cerut ca acestea sa isi imbunatateasca finantele pentru a nu afecta creditarea economiei.

Dobanda de politica monetara a atins pentru prima data nivelul minim record de 1% in mai 2009, in fata crizei economice si financiare globale.

Confruntata cu un risc crescut de inflatie, institutia de la Frankfurt a majorat ulterior dobanda in aprilie 2011, la 1,25%, si apoi in iulie, la 1,5%. Dar a fost nevoita sa faca un pas inapoi in noiembrie, reducand din nou dobanda la 1,25%, in urma accentuarii crizei datoriilor suverane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro