Sari direct la conținut

BCE a redus dobânzile cu un sfert de punct procentual. Pentru români, asta înseamnă ieftinirea ratelor celor împrumutați în euro cu dobândă variabilă

HotNews.ro
Sediul BCE, Foto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia
Sediul BCE, Foto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis astăzi să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Pentru românii cu rate la credite în euro cu dobândă variabilă, asta se va traduce într-o ușoară scădere a acestor rate.

Decizia de a diminua rata dobânzii la facilitatea de depozit se bazează pe evaluarea sa actualizată privind perspectivele inflației, cele mai recente date arătând că procesul dezinflaționist avansează în mod corespunzător. Perspectivele inflației sunt, de asemenea, afectate de evoluțiile neprevăzute în sensul scăderii consemnate recent de indicatorii activității economice. Pe de altă parte, condițiile de finanțare rămân restrictive.

Se anticipează o creștere a inflației în lunile următoare, apoi o revenire a acesteia la nivelul țintei în cursul anului viitor. Inflația internă se menține ridicată, dat fiind că salariile continuă să se majoreze într-un ritm alert. În același timp, presiunile generate de costurile cu forța de muncă ar trebui să se modereze în continuare gradual, profiturile amortizând parțial impactul acestora asupra inflației.

Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Acesta va menține ratele dobânzilor de politică monetară la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar în vederea atingerii acestui obiectiv.

Ce înseamnă asta pentru unii români

Pentru românii cu rate la credite în euro cu dobândă variabilă, asta se va traduce într-o ușoară scădere a acestor rate.

Impactul reducerii ratelor de dobândă va fi resimțit diferit de către clienții băncilor, în funcție de tipul de contract (ne referim la contractele de credit în euro cu dobândă variabilă, cele cu dobândă fixă nefiind afectate).

De regulă, băncile își actualizează dobânda la credite la 3 sau la 6 luni în funcție de contractul pe care îl are fiecare. La următoarea actualizare va fi încorporat noul nivel al dobânzii, iar ratele ar putea scădea marginal.

Oficialii germani au avertizat că cea mai mare economie a Europei urmează să se micșoreze pentru al doilea an consecutiv

Informațiile primite despre inflație arată că procesul dezinflaționist este pe drumul cel bun”, a spus BCE.

Oficialii germani au avertizat că cea mai mare economie a Europei urmează să se micșoreze pentru al doilea an consecutiv.

Rezerva Federală a SUA a redus rata dobânzii de referință în septembrie pentru prima dată în ultimii patru ani, scăzând costurile îndatorării cu jumătate de punct și semnalând mai multe reduceri în viitor.

De asemenea, Banca Angliei ar putea să scadă din nou dobânzile în noiembrie, după reducerile anterioare jumătate a anului viitor.

INTERVIURILE HotNews.ro